Sudije iz Banjaluke i Prijedora preživjele pravu dramu u Širokom: Pokušali su da nas ubiju

Dušan Repija
Sudije iz Banjaluke i Prijedora preživjele pravu dramu u Širokom: Pokušali su da nas ubiju

ŠIROKI BRIJEG - Ovo je bio pokušaj ubistva, klasična sačekuša. Jer, kako drugačije nazvati nastojanje da vas automobilom pokušaju otjerati u provaliju.

Rekao je ovo najbolji sudija u BiH Ognjen Valjić, koji je sa svojim kolegama, sugrađaninom Draganom Petrovićem i Sretenom Udovičićem iz Prijedora, preživio pravu dramu na povratku iz Širokog Brijega poslije meča domaćih fudbalera i gostiju iz Sarajeva (2:2). Nekoliko kilometara po napuštanju Širokog Brijega, automobil u kojem su se nalazile sudije prestigao je crveni "ford fokus", a zatim pokušao da ih gurne u provaliju.

- Vjerujte, ništa ne preuveličavam, čak sam pola i oduzeo. Samo nekoliko minuta nakon što nas je prestigao "ford", čije je namjere samo vještim manevrima izbjegao kolega Udovičić, što ja koji sam prešao stotine hiljada kilometara za volanom vjerovatno ne bih uspio, prestigla su nas još tri automobila. Shvatio sam o čemu se radi.  Prepriječili su nam put, napravili špic kao u filmovima i počeli da izlaze iz vozila - rekao je Valjić.

Malo je zastao, a potom nastavio potresnu ispovijest.

- Rekao sam Udovičiću da vozi unazad, on me je poslušao i bar 500 metara vozio u rikverc gotovo napamet, jer je bio mrak. Pošto su se prepriječili po putu, nisu mogli brzo reagovati i krenuti za nama, pa smo uspjeli da pobjegnemo. Zvali smo policiju, u prvi mah niko se nije javio, pa smo nazvali sekretara za sudije i sudijska pitanja u FS BiH Salema Prolića. On je brzo kontaktirao policiju, pa smo dobili uputstva šta dalje - rekao je Valjić.

Na sreću, najcrnji scenario je izbjegnut, a sudije su u policijskoj stanici dale iskaz, a zatim se pod pratnjom vratili kućama.

- Policija nas je pitala da li su napadači bili naoružani, a, vjerujte, mi smo samo gledali kako da izvučemo živu glavu. Ne znam, kad sam ovo preživio, mislim da ću živjeti hiljadu godina. Nama na kraju ne fali dlaka sa glave, ali je cjelokupna situacija potpuno nenormalna i ukoliko se nešto ne promijeni, pitanje je da li ću sljedeći put prihvatiti da sudim u Širokom Brijegu - rekao je Valjić.

U odbranu internacionalca iz Banjaluke, koji je sudio više mečeva u Ligi Evrope, stao je i Prolić.

- Ovo se, nažalost, dešava gotovo svaki put kada Široki Brijeg ne pobijedi na domaćem terenu. Došlo je vrijeme da stanemo nakraj takvom ponašanju, jer ukoliko se nastavi ovakvo divljaštvo, strepićemo o novim žrtvama - rekao je Prolić.

Sudijska trojka sa Valjićem na čelu obavila je dobar posao na "Pecari". U prilog domaćih čak je išlo i isključenje fudbalera Sarajeva Saše Balića, kojem je Valjić opravdano pokazao put u svlačionicu u 25. minutu.

- Čak se može diskutovati o mogućem prekršaju Ivana Krstanovića u napadu, neposredno prije vodećeg gola Širokog. Svi koji su gledali meč vidjeli su da sudije ni na koji način nisu oštetile domaćina, ali oni su dobri domaćini samo kada pobjeđuju - naglasio je Prolić.

Napad na službena lica najoštrije je osudio FS BiH, napisavši u saopštenju da ovaj događaj ne samo da zabrinjava nego i upozorava na preduzimanje energičnih mjera kako se ovakvi incidenti više nikad ne bi desili.

- FS BiH očekuje od nadležnih bezbjednosnih organa da što prije identifikuju i procesuiraju počinioce napada na sudije. Nadležni organi FS BiH takođe će sprovesti postupak s ciljem utvrđivanja svih činjenica i okolnosti koje su prethodile nemilim događajima nakon utakmice u Širokom Brijegu. Savez će istrajati u nastojanju da zaštiti takmičenje i službena lica u obavljanju dužnosti - stoji u saopštenju.

Nažalost, ovo nije prvi put da službena lica i ostali posredni i neposredni akteri meča budu napadnuti u Širokom Brijegu. Javnost u BiH još nije zaboravila slučaj iz 2009. godine kada je, takođe uoči meča Širokog Brijega i Sarajeva, smrtno stradao navijač gostiju Vedran Puljić. On je pogođen hicem u glavu, a još šest navijača gostiju zadobilo je povrede. Za njegovo ubistvo osumnjičen je Oliver Knezović, kojem je počelo suđenje u Splitu početkom marta, ali još nije donesena presuda.

Bez osude sa "Pecare"

U klubu sa "Pecare" ograđuju se od incidenta, ali ga nisu čak ni osudili i za koji su, kako kažu, saznali iz medija.

- Napad se desio nekoliko kilometara od Širokog Brijega u pravcu Posušja. Nemamo šta da komentarišemo jer nas niko nije ni obavijestio - kratko je poručeno iz Širokog Brijega.

Policija

Iz MUP-a Široki Brijeg nisu mogli dati više detalja o istrazi.

- Sudije su prijavile napad i dale iskaz i još uvijek provjeravamo navode iz prijave - rekli su iz policije.

Flašom na automobil

Malo manju dramu, ali takođe veliku nelagodnost, imao je i treći sudija meča u Širokom Brijegu Senad Ibrišimbegović iz Travnika. On je sam doputovao na utakmicu, a kada je krenuo kući, njegov automobil je pogođen  flašom i kamenom. Ipak, uspio je nekako da napusti parking "Pecare" i krene kući.

Napadi na sudije u Širokom Brijegu

Š. Brijeg - Zrinjski 1:1

30. maj 2015.

Edin Jakupović i njegov pomoćnik Goran Dujak napadnuti su u tunelu "Pecare"

Š. Brijeg - Zrinjski

6. mart 2016.

Sudija Irfan Peljto napadnut u svlačionici

Š. Brijeg - Radnik

20. april 2016.

Kamenovan automobil u kojem su bile sudije Admir Šehović i Vladimir Bjelica

Premijer liga

1. Zrinjski 10      7        2        1        18:7   23

2. Radnik   10      5        3        2        17:10 18

3. Sarajevo 10      4        5        1        12:8   17

4. Krupa     10      4        3        3        16:12 15

5. Mladost 10      3        6        1        13:10 15

6. Sloboda          10      4        3        3        11:9   15

7. Željezničar    10      4        3        3        10:9   15

8. Š. Brijeg        10      3        4        3        15:15 13

9. Vitez      10      3        3        4        8:10   12

10. Metalege        10      2        2        6        11:16 8

11. Olimpik        10      1        2        7        7:19   5

12. Čelik   10      1        2        7        7:20   5

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana