Судије из Бањалуке и Приједора преживјеле праву драму у Широком: Покушали су да нас убију

Душан Репија
Судије из Бањалуке и Приједора преживјеле праву драму у Широком: Покушали су да нас убију

ШИРОКИ БРИЈЕГ - Ово је био покушај убиства, класична сачекуша. Јер, како другачије назвати настојање да вас аутомобилом покушају отјерати у провалију.

Рекао је ово најбољи судија у БиХ Огњен Ваљић, који је са својим колегама, суграђанином Драганом Петровићем и Сретеном Удовичићем из Приједора, преживио праву драму на повратку из Широког Бријега послије меча домаћих фудбалера и гостију из Сарајева (2:2). Неколико километара по напуштању Широког Бријега, аутомобил у којем су се налазиле судије престигао је црвени "форд фокус", а затим покушао да их гурне у провалију.

- Вјерујте, ништа не преувеличавам, чак сам пола и одузео. Само неколико минута након што нас је престигао "форд", чије је намјере само вјештим маневрима избјегао колега Удовичић, што ја који сам прешао стотине хиљада километара за воланом вјероватно не бих успио, престигла су нас још три аутомобила. Схватио сам о чему се ради.  Препријечили су нам пут, направили шпиц као у филмовима и почели да излазе из возила - рекао је Ваљић.

Мало је застао, а потом наставио потресну исповијест.

- Рекао сам Удовичићу да вози уназад, он ме је послушао и бар 500 метара возио у рикверц готово напамет, јер је био мрак. Пошто су се препријечили по путу, нису могли брзо реаговати и кренути за нама, па смо успјели да побјегнемо. Звали смо полицију, у први мах нико се није јавио, па смо назвали секретара за судије и судијска питања у ФС БиХ Салема Пролића. Он је брзо контактирао полицију, па смо добили упутства шта даље - рекао је Ваљић.

На срећу, најцрњи сценарио је избјегнут, а судије су у полицијској станици дале исказ, а затим се под пратњом вратили кућама.

- Полиција нас је питала да ли су нападачи били наоружани, а, вјерујте, ми смо само гледали како да извучемо живу главу. Не знам, кад сам ово преживио, мислим да ћу живјети хиљаду година. Нама на крају не фали длака са главе, али је цјелокупна ситуација потпуно ненормална и уколико се нешто не промијени, питање је да ли ћу сљедећи пут прихватити да судим у Широком Бријегу - рекао је Ваљић.

У одбрану интернационалца из Бањалуке, који је судио више мечева у Лиги Европе, стао је и Пролић.

- Ово се, нажалост, дешава готово сваки пут када Широки Бријег не побиједи на домаћем терену. Дошло је вријеме да станемо накрај таквом понашању, јер уколико се настави овакво дивљаштво, стрепићемо о новим жртвама - рекао је Пролић.

Судијска тројка са Ваљићем на челу обавила је добар посао на "Пецари". У прилог домаћих чак је ишло и искључење фудбалера Сарајева Саше Балића, којем је Ваљић оправдано показао пут у свлачионицу у 25. минуту.

- Чак се може дискутовати о могућем прекршају Ивана Крстановића у нападу, непосредно прије водећег гола Широког. Сви који су гледали меч видјели су да судије ни на који начин нису оштетиле домаћина, али они су добри домаћини само када побјеђују - нагласио је Пролић.

Напад на службена лица најоштрије је осудио ФС БиХ, написавши у саопштењу да овај догађај не само да забрињава него и упозорава на предузимање енергичних мјера како се овакви инциденти више никад не би десили.

- ФС БиХ очекује од надлежних безбједносних органа да што прије идентификују и процесуирају починиоце напада на судије. Надлежни органи ФС БиХ такође ће спровести поступак с циљем утврђивања свих чињеница и околности које су претходиле немилим догађајима након утакмице у Широком Бријегу. Савез ће истрајати у настојању да заштити такмичење и службена лица у обављању дужности - стоји у саопштењу.

Нажалост, ово није први пут да службена лица и остали посредни и непосредни актери меча буду нападнути у Широком Бријегу. Јавност у БиХ још није заборавила случај из 2009. године када је, такође уочи меча Широког Бријега и Сарајева, смртно страдао навијач гостију Ведран Пуљић. Он је погођен хицем у главу, а још шест навијача гостију задобило је повреде. За његово убиство осумњичен је Оливер Кнезовић, којем је почело суђење у Сплиту почетком марта, али још није донесена пресуда.

Без осуде са "Пецаре"

У клубу са "Пецаре" ограђују се од инцидента, али га нису чак ни осудили и за који су, како кажу, сазнали из медија.

- Напад се десио неколико километара од Широког Бријега у правцу Посушја. Немамо шта да коментаришемо јер нас нико није ни обавијестио - кратко је поручено из Широког Бријега.

Полиција

Из МУП-а Широки Бријег нису могли дати више детаља о истрази.

- Судије су пријавиле напад и дале исказ и још увијек провјеравамо наводе из пријаве - рекли су из полиције.

Флашом на аутомобил

Мало мању драму, али такође велику нелагодност, имао је и трећи судија меча у Широком Бријегу Сенад Ибришимбеговић из Травника. Он је сам допутовао на утакмицу, а када је кренуо кући, његов аутомобил је погођен  флашом и каменом. Ипак, успио је некако да напусти паркинг "Пецаре" и крене кући.

Напади на судије у Широком Бријегу

Ш. Бријег - Зрињски 1:1

30. мај 2015.

Един Јакуповић и његов помоћник Горан Дујак нападнути су у тунелу "Пецаре"

Ш. Бријег - Зрињски

6. март 2016.

Судија Ирфан Пељто нападнут у свлачионици

Ш. Бријег - Радник

20. април 2016.

Каменован аутомобил у којем су биле судије Адмир Шеховић и Владимир Бјелица

Премијер лига

1. Зрињски 10      7        2        1        18:7   23

2. Радник   10      5        3        2        17:10 18

3. Сарајево 10      4        5        1        12:8   17

4. Крупа     10      4        3        3        16:12 15

5. Младост 10      3        6        1        13:10 15

6. Слобода          10      4        3        3        11:9   15

7. Жељезничар    10      4        3        3        10:9   15

8. Ш. Бријег        10      3        4        3        15:15 13

9. Витез      10      3        3        4        8:10   12

10. Металеге        10      2        2        6        11:16 8

11. Олимпик        10      1        2        7        7:19   5

12. Челик   10      1        2        7        7:20   5

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана