Стојан Малбашић: Титула украс за Европу

Славко Басара
Стојан Малбашић: Титула украс за Европу

Као играч Борца осјетио сам "барут" међународне фудбалске сцене у некадашњем Купу побједника купова и Митропа купу. Искрено вјерујем, и надам се, да ће ми то поћи за руком и у новој улози, помоћног тренера вољеног клуба. Европа треба да буде наша стална оријентација.

Истакао је ово за "Глас Српске" Стојан Ћело Малбашић, асистент шефа стручног штаба "црвено-плавих" Зорана Џимија Марића. Оптимистично, с великом вољом и аргументима, Малбашић је покушао да појасни на чему заправо заснива своје убјеђење.

- Бања Лука је фудбалски центар, видјело се то и јесенас јер смо имали највећу посјету у Премијер лиги БиХ. Цијела Бања Лука живјела је и живи за Борац, вратио се фудбалски дух у град. То је оно што нам даје додатни мотив и обавезу. Немамо право да разочарамо своје вјерне присталице, али ни комплетну армију навијача у цијелој Крајини, па и Републици Српској. Борац може и мора да постане наш бренд, мотор покретач фудбала у овом дијелу Балкана - казао је Малбашић.

* ГЛAС: Десет кола прије краја првенствене трке Борац је лидер. Може ли ту остати и у мају ове године, када се завршава такмичење?

МAЛБAШИЋ: Наравно да може. Учинићемо све да први прођемо кроз циљ. До краја има још много, у оптицају је 30 бодова, али вјерујемо у ове играче, који су кадри да изнесу сав терет на својим плећима. Осим тога, нисмо случајно лидери. Прво мјесто заслужили смо искључиво резултатима. Шта би било да имамо логистику у савезу попут појединих клубова.

* ГЛAС: Значи, Борац је зрео за титулу?

МAЛБAШИЋ: Aпсолутно! Жељезничар нам је највећи противник у тој трци. Не треба отписати ни остале ривале. Европа нам је на дохват руке, а титула би била украс за европску причу коју тренутно причамо. Имамо снагу за то.

* ГЛAС: Да ли ће можда одлучујући бити дерби на "Грбавици" за три кола?

МAЛБAШИЋ: Мислим да неће. Ниједан клуб нема апсолутно доминантну екипу у лиги. Свако свакога може да побиједи. За нас је сваки од преосталих дуела квалификациони. Све ово што је до сада било желимо да овјеримо у финишу шампионата. Размишљамо тако да смо у квалификационој групи од шест екипа и да треба да сакупимо највише бодова у десет утакмица како бисмо се квалификовали на међународну сцену. Ићи ћемо од меча до меча и остваривати амбиције. За нас су сви противници исти, без обзира на име. И порази су саставни дио игре. До краја шампионата ће сви имати и успоне и падове.

*ГЛAС: У суботу вас чека дерби са актуелним шампионом Зрињским. Шта очекујете?

МAЛБAШИЋ: Јесенас смо савладали Мостарце у фантастичном амбијенту, нанијевши им најтежи пораз, 3:0. "Племићи" имају неких проблема унутар клуба, али сигурно је да ће спремни дочекати дерби против нас. За Борац је и бод на гостовању у Мостару успјех, мада ћемо настојати да освојимо сва три.

* ГЛAС: Традиција није на страни Борца, пет пораза у исто толико мечева. Како против ње?

МAЛБAШИЋ: Традиција се кад-тад сруши. Ми ћемо настојати да то урадимо у суботу!

* ГЛAС: Ваш тим води битке и у Купу БиХ. Постоје велики изгледи да Борац освоји дуплу круну и уђе у историју као први клуб који је то урадио?

МAЛБAШИЋ: Играмо одлично и имамо лијепу шансу на оба фронта. Искрено, томе се потајно надамо и вјерујемо у оно што радимо. Свјесни смо да ће у финишу сезоне притисак бити велики. Спремни смо на то, и физички и психички.

* ГЛAС: Клуб је у претходном периоду много таворио. Шта су били разлози за то?

МAЛБAШИЋ: Углавном се радило неплански и доста се гријешило. Садашња управа заслужује дужи период јер се виде позитивни вјетрови, види се напредак и озбиљност. Борац и организационо израста у јак спортски колектив, јасних визија и амбиција. Ништа не може да се уради преко ноћи, за све је потребно вријеме. A сада је куцнуо час за истински заокрет ка прогресу. То се види и на табели, али и у организационој структури клуба.

* ГЛAС: Значи, Борац је од маја дио фудбалске Европе?

МAЛБAШИЋ: Нико не сумња у то. Кад бих био скептик, не бих се бавио овим послом. Борац ће сљедећих, надам се, много година бити стални учесник европских такмичења!

Куп Југославије

* ГЛAС: Започели сте акцију за гол Сенада Лупића 1988. године у финалу Купа Југославије против Црвене звезде. Шта за Вас то значи?

МAЛБAШИЋ: То је детаљ у каријери који никада нећу заборавити. Као друголигаши побиједили смо будућег првака Европе и свијета. Срећан сам баш што сам ја започео акцију код гола. Касније смо играли Куп купова против тадашњег совјетског Металиста. У Бањој Луци смо побиједили са 2:0, имали најбољи резултат од југословенских клубова. Реванш је обиљежио судија, који је помогао ривалу да нас избаци (0:4).

Митропа куп

* ГЛAС: Били сте и члан експедиције која је у Фођи 1992. године освојила Митропа куп. Ваш коментар?

МAЛБAШИЋ: То је била сјајна генерација, која је остварила велики успјех. Послије тога екипа се распала јер је почео рат у Југославији, а самим тим дошао је и крај једног изузетно успјешног периода Фудбалског клуба Борац. У Италији смо представљали земљу која се распадала. Трофеј Митропа купа и данас заузима мјесто у нашој трофејној сали. Ја сам на турниру у Фођи завршио каријеру.

Живот с Борцем

* ГЛAС: Један сте од ријетких који је и у најтежем периоду остао уз клуб. Откуд толика вјерност Борцу?

МAЛБAШИЋ: Откад знам за себе, знам и за Борац. Он је моја друга кућа. Толико радости и туге сам доживио са клубом, али углавном памтићу оно лијепо. Борац заузима посебно мјесто у мом срцу, одлучио сам да живот проведем с клубом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана