Srpski delegati neće na sastanak KS BiH

Milan Zubović
Srpski delegati neće na sastanak KS BiH

Banjaluka - Početak takmičenja u Ligi BiH i dalje je u magli jer odluku o tome nije potvrdio Upravni odbor Košarkaškog saveza mada postoje indicije da bi to moglo da bude riješeno tokom sedmice.

Članovi Izvršnog odbora KS Republike Srpske obustavili su rad u KS BiH i zatražili vanrednu sjednicu Skupštine te predložili da bude održana 20. oktobra, što će ponovo tražiti na novom sastanku jer ne žele da ostali klubovi budu taoci samovolje ekipa iz FBiH koje su na nelegalan način odlučile da takmičenje započne idućeg vikenda. Navodno, sjednica Skupštine KS BiH bi trebalo da bude održana 29. oktobra, ali je jasno da nisu ispoštovane procedure u vezi sa zakazivanjem termina.

- Članovi Skupštine i Upravnog odbora trebalo bi da 30 dana prije zakazane sjednice dobiju poziv sa dnevnim redom, ali on nama u KS RS još nije stigao, tako da ne vjerujemo da je uopšte zakazana te se nećemo odazvati. Tražimo vanrednu sjednicu koja neće ekspresno riješiti nagomilane probleme, ali bi moglo da se krene sa rješavanjem problema jer je ovo stanje neizdrživo - rekao je član IO KS RS Goran Cvikić koji je i član UO KS BiH, a zajedno sa Borisom Spasojevićem i Danom Muminović zamrznuo je svoj status.

Ponovio je stav da IO KS RS nije za to da Igokea kao jedini učesnik ABA lige mora igrati domaće takmičenje te da pojedinci iz KS BiH samo odmažu klubu iz Aleksandrovca, dok to nije bio slučaj kada su Bosna i Široki bili dio regionalnog takmičenja, već su im se dodvoravali.

- Žrebanje i pravljenje rasporeda je nelegalno i nelegitimno i odluku o početku takmičenja ne može da donese niko osim Upravnog odbora, dok je odluka od prije nekoliko dana nelegalna i predstavlja kršenje svih propisa. UO nije donio odluku o početku takmičenja, tako da ono što je kao usvojeno nije obavezujuće. Ne bježimo od razgovora sa ostalim članovima saveza, ali tražimo da bude poštovan minimum ranijih odluka - rekao je Cvikić.

Zainteresovanost da postane član Upravnog odbora izrazio je i Mirza Teletović čime bi, shodno rotacijama, postao predsjednik saveza.

- Teletović je veliko ime koje je mnogo toga napravilo u igračkoj karijeri. Njegova želja da dođe na čelo saveza nije sporna i zaista bi mogao da pomogne ukoliko se u potpunosti angažuje. Za sada ne znamo da li on ima namjeru da živi u BiH ili da iz SAD, odnosno neke druge države stiže na sastanke. Ne bismo željeli da on tu bude samo forme radi i da na njegovo ime dovode sponzore - kazao je Cvikić.

Sudija hoće novu funkciju

Košarkaški sudija Haris Bijedić iz Sarajeva poslao je prijavu za generalnog sekretara saveza. Osim njega, prijavio se i Amer Čolan, a funkcija je upražnjena od kraja 2016. godine kada je Dubravko Barbarić podnio ostavku. Savez je prije godinu i po raspisao konkurs za ovo mjesto, ali do sada nije bilo zainteresovanih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana