Sreća stala u osmini finala

Slavko Basara

BANjALUKA - Kadetska selekcija Fudbalskog kluba Borac (dječaci rođeni 1994. i 1995. godine) ostvarila je zapažen uspjeh na tradicionalnom, 36. "Gotija kupu" u Švedskoj plasmanom u osminu finala u konkurenciji 188 klubova.

Banjalučanima je zamalo izmakao plasman u četvrtfinale, jer su u sedmoj utakmici na nezvaničnom omladinskom svjetskom klupskom šampionatu izgubili od švedskog Marištada sa 0:1, a protivnik je postigao pobjedonosni gol iz penala.

- Ovo je za nas veliko iskustvo. Čast je biti učesnik "Gotija kupa" u konkurenciji klubova iz cijelog svijeta. Nedostajalo nam je malo sportske sreće da uđemo skroz u završnicu takmičenja. I plasman u osminu finala je izvrstan uspjeh - rekao je trener kadeta Borca Željko Vranješ.

Srbi iz Švedske Željko Martić i Dragan Ivanović organizovali su dolazak Banjalučana u Skandinaviju i bili im stalno na usluzi. Oni su regulisali i kotizaciju za učešće na turniru, odnosno smještaj banjalučke ekspedicije u Geteborgu.

- Ovim putem želim da im zahvalim na podršci koji su nam pružili. Moram da istaknem još tri naša sunarodnika, Aleksandra i Vladimira Prodanovića, odnosno Danu Lopatića, koji su stalno bili s nama. Oni su organizovali i grupu navijača sa srpskim obilježjima koja nas je pratila iz utakmice u utakmicu - rekao je Saša Predragović, vođa puta.

Na otvaranju takmičenja viđen je pravi spektakl. Stadion u Geteborgu je bio pun kao šipak, okupilo se 55.000 gledalaca.

- Sve je izgledalo spektakularno na otvaranju takmičenja na kojem je nastupilo više od 1.600 klubova iz 70 zemalja. U Geteborgu ima više od 100 terena na kojima se igrao "Gotija kup". Nadamo se da ćemo i sljedeće godine učestvovati na ovom skupu, koji je inače, kao Svjetsko prvenstvo, odlično organizovan - kazao je Predragović.

U grupi 44 Borac je pobijedio švedske ekipe Snestrop (4:0, Predragović dva, Kuzmanović, Vujičić) i Alvsjo (3:2, Savić dva, Đurđić), a poražen je od irskog Dundalka (0:3). To je bilo dovoljno da se prođe u drugi krug, u kojem je prvi rival bio norveški Sprint Jeloj. Bilo je 1:1 (strijelac Jotanović), a Borac je pobijedio na penale, 5:3.

Poslije Norvežana rival je bio njemački Lubek, kojeg je Borac deklasirao sa 6:0 (Savanović 2, Predragović, O. Savić, Vujičić, Komljenović). Potom su Banjalučani bili bolji i od kolumbijskog San Kristobala (4:1, Komljenović, O. Savić, Savanović, Kuzmanović). U sedmom meču su poklekli protiv već pomenutog Marištada, 0:1. 

Sastav

Za Banjalučane su na 36. "Gotija kupu" nastupali: Stevan Trninić, Danilo Vuković, Aleksandar Kondić, Darko Dejanović, Dušan Komljenović, Miloš Đurđić, Dušan Ćurković, Ozren Savić, Aleksa Vujičić, Radoš Jotanović, Srđan Barašin, Nemanja Regoda, Fedor Predragović, Miloš Ivić, Srđan Ždero, Dušan Stevandić, Igor Kuzmanović i Mihajlo Savanović.

Trener je bio Željko Vranješ, vođa puta Saša Predragović, a predstavnik roditelja Goran Kuzmanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana