Srebrni jubilej FSRS za ponos

Darko Pašagić
Srebrni jubilej FSRS za ponos

Banjaluka - Fudbalski savez Republike Srpske svečanom akademijom u koncertnoj dvorani Banskog dvora u Banjaluci, gdje je prije četvrt vijeka održana i Osnivačka skupština, proslavio je srebrni jubilej - 25. rođendan.

Tako su zaokružene dvodnevne svečanosti povodom velikog jubileja "kuće fudbala" Srpske, a na završnoj manifestaciji dodijeljena su i posebna priznanja za najzaslužnije u proteklom periodu.

- Kada se okrenemo iza sebe, imamo šta da vidimo. Prošli smo težak put posut raznim iskušenjima, ali uspjeli smo da trajemo i opstanemo uprkos mnogim zamkama. Sačuvali smo autonomnost i izvornost, što je za nas značajno, i jedan smo od dva konstitutivna elementa krovnog FS BiH i na taj način našli smo svoje mjesto na međunarodnoj sceni - naglasio je predsjednik FS RS Mile Kovačević.

Specijalno priznanje dobio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je zbog ranije preuzetih obaveza bio spriječen da prisustvuje akademiji.

- Imate pozdrave od predsjednika. Svima nama zajedno poželio je sve najbolje u daljem životu i radu i dao veliku podršku, cijeneći snagu i ulogu FS RS - rekao je savjetnik predsjednika RS Miladin Dragičević.

Priznanja su pripala i dvojici prethodnih predsjednika FS RS, prvoizabranom Branku Lazareviću iz Bijeljine i posthumno Milanu Jeliću, koje će njegovoj porodici biti uručeno naknadno. Nagrade su pripale i fudbalskim savezima Srbije i BiH.

- Nadam se da ćemo, kada se sljedeći put nađemo na ovom mestu, svi zajedno biti pod istim krovom. Kada to kažem, mislim da će FS RS imati svoje mesto u UEFA i FIFA - istakao je Ilija Petković, koji je primio nagradu u ime FS Srbije.

U ime FS BiH akademiji su prisustvovali potpredsjednik Milorad Sofrenić i generalni sekretar Jasmin Baković. Na svečanosti su bili ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Jasmina Davidović, pomoćnik za sport Dragan Jaćimović, te ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović. Prije svečane akademije u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske održan je međunarodni simpozijum "Bezbjednost i sport - regionalna iskustva i perspektive".

Dokumentarni film

Na svečanoj akademiji emitovan je dokumentarni film o životu i radu Fudbalskog saveza Republike Srpske u proteklom periodu. Autori su Tomo Marić i Nenad Novaković, uz muziku Miroslava Janjanina i produkcijsku kuću "RMD" Rade Mićevića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana