Сребрни јубилеј ФСРС за понос

Дарко Пашагић
Сребрни јубилеј ФСРС за понос

Бањалука - Фудбалски савез Републике Српске свечаном академијом у концертној дворани Банског двора у Бањалуци, гдје је прије четврт вијека одржана и Оснивачка скупштина, прославио је сребрни јубилеј - 25. рођендан.

Тако су заокружене дводневне свечаности поводом великог јубилеја "куће фудбала" Српске, а на завршној манифестацији додијељена су и посебна признања за најзаслужније у протеклом периоду.

- Када се окренемо иза себе, имамо шта да видимо. Прошли смо тежак пут посут разним искушењима, али успјели смо да трајемо и опстанемо упркос многим замкама. Сачували смо аутономност и изворност, што је за нас значајно, и један смо од два конститутивна елемента кровног ФС БиХ и на тај начин нашли смо своје мјесто на међународној сцени - нагласио је предсједник ФС РС Миле Ковачевић.

Специјално признање добио је предсједник Републике Српске Милорад Додик, који је због раније преузетих обавеза био спријечен да присуствује академији.

- Имате поздраве од предсједника. Свима нама заједно пожелио је све најбоље у даљем животу и раду и дао велику подршку, цијенећи снагу и улогу ФС РС - рекао је савјетник предсједника РС Миладин Драгичевић.

Признања су припала и двојици претходних предсједника ФС РС, првоизабраном Бранку Лазаревићу из Бијељине и постхумно Милану Јелићу, које ће његовој породици бити уручено накнадно. Награде су припале и фудбалским савезима Србије и БиХ.

- Надам се да ћемо, када се сљедећи пут нађемо на овом месту, сви заједно бити под истим кровом. Када то кажем, мислим да ће ФС РС имати своје место у УЕФА и ФИФА - истакао је Илија Петковић, који је примио награду у име ФС Србије.

У име ФС БиХ академији су присуствовали потпредсједник Милорад Софренић и генерални секретар Јасмин Баковић. На свечаности су били министар породице, омладине и спорта Републике Српске Јасмина Давидовић, помоћник за спорт Драган Јаћимовић, те министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић. Прије свечане академије у Административном центру Владе Републике Српске одржан је међународни симпозијум "Безбједност и спорт - регионална искуства и перспективе".

Документарни филм

На свечаној академији емитован је документарни филм о животу и раду Фудбалског савеза Републике Српске у протеклом периоду. Аутори су Томо Марић и Ненад Новаковић, уз музику Мирослава Јањанина и продукцијску кућу "РМД" Раде Мићевића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана