Srđan Kočić, mladi košarkaš iz Gradiške: Budućnost prije evropskih timova

Ivan Dragičević
Srđan Kočić, mladi košarkaš iz Gradiške: Budućnost prije evropskih timova

Sarajevo - Krupan korak u karijeri napravio je mladi košarkaš iz Gradiške Srđan Kočić koji je prešao iz Sparsa u podgoričku Budućnost i sa šampionom Crne Gore potpisao petogodišnji ugovor.

Poslije četiri sezone u Sarajevu došlo je vrijeme za promjenu sredine. Na kraju je izabrao Budućnost iako su u igri bili Bamberg, Kapo D'Orlando, Frankfurt i odlazak na koledž. Kočić će u petak odigrati posljednji meč za Sparse, jer juniorska ekipa igra finale Kantona Sarajevo protiv Koša. Na molbu čelnih ljudi Sparsa, uprava Budućnosti dozvolila je 18-godišnjaku da odigra još taj meč.

- Uzbuđen sam, ali su mi pomiješane emocije. Stekao sam dosta prijatelja u Sarajevu, živio sam sa Edom Preldžićem (bratom turskog reprezentativca Emira Preldžića) i teško mi je da se rastanem s njima. Odlazak u Podgoricu je moj izbor i samim tim je sreća dominantna zbog novog izazova. Već sam bio tamo, trenirao četiri dana sa ekipom i upoznao trenera, saigrače i organizaciju. Bio sam smješten u hotelu koji drži predsjednik Dragan Bokan, a trebalo bi da dobijem svoj stan. Razgovarao sam sa Aleksandrom Džikićem, rekao mi je da računa na mene za utakmice ABA lige iako je na početku pregovora priča bila da će me poslati na pozajmicu u Lovćen, koji igra drugu ABA ligu - rekao je Kočić.

Gradiščanin ima odlične fizičke karakteristike, visok je 201 centimetar i može da pokrije više pozicija, a primarno je dvojka. Upravo taj njegov potencijal svidio se ljudima u Budućnosti. U prethodnom periodu značajno je napredovao u Sparsima koji su poznati po dobrom radu sa mlađim kategorijama.

- Budućnost je na višem nivou, najviše mi se svidio Nikola Ivanović, a tu je, naravno, i naš zemljak Nemanja Gordić. Džikić je na momente strog, ali uglavnom nasmijan i spreman za šalu. Veoma sam zadovoljan svojim napretkom, dok u posljednje vrijeme najviše pažnje poklanjam šutu, a potrebno je da poradim na fizici - dodao je Kočić.

Košarku je počeo da igra u Top basketu iz Nove Topole da bi sa kadetskom selekcijom BiH postao evropski šampion. Nije poletio poslije uspjeha, što se ne može reći za sve članove te generacije.

- Zlato mi je dalo dodatni motiv, neki su promijenili ponašanje, ali nisam među njima. Nisam bio neki mnogo važan igrač i koristio sam minute na najbolji način. Uspjeh u Litvaniji predstavlja veliko iskustvo - rekao je mladi košarkaš.

Krajem novembra napunio je 18 godina, ali nije imao vremena da obilježi punoljetstvo.

- Bio sam neplanski kod kuće kako bih predao zahtjev za dobijanje lične karte. Vidio sam se sa prijateljima i obećao im proslavu čim budem bio slobodan - istakao je Kočić.

Period neigranja

Iza Kočića je težak period, jer dva i po mjeseca uopšte nije igrao za Sparse dok nije riješen njegov status, odnosno dok nije sklopljen dogovor o prelasku u Budućnost.

- Nisam igrao utakmice, samo sam trenirao. Bilo je izuzetno teško, ali sam prebrodio probleme - rekao je Kočić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana