Srđan Babić uspješno prošao period igračke rehabilitacije u Crvenoj zvezdi

Dušan Repija
Srđan Babić uspješno prošao period igračke rehabilitacije u Crvenoj zvezdi

Beograd - Iako još ništa nisu osvojili fudbaleri Crvene zvezde za sada imaju sezonu kakvu nisu mogli ni da zamisle tamo negdje krajem juna kada su evropski put počeli duelima sa malteškom Florijanom. Slična situacija je i sa Banjalučaninom Srđanom Babićem, momkom koji se preporodio po povratku iz Španije i koji uživa ogromno povjerenje ljudi na stadionu "Rajko Mitić".

Da je drugačije, menadžment Zvezde sigurno ne bi za njega platio 800.000 evra Real Sosijedadu kako bi se poslije "probnih" šest mjeseci obavezao na četvorogodišnju vjernost lideru Superlige Srbije. Ipak, nije bilo tako sjajno kada je došao, s obzirom da u Baskiji nije dobio priliku, a ni pozajmica u Reus Deportivu nije bila previše uspješna.

- Stigao sam prilično nespreman i prošao kroz težak period. Trebalo mi je vremena da se sve posloži, da uđem u ritam i vratim samopouzdanje. Nije isto trenirati i igrati utakmice, a u Zvezdi sam već odigrao više nego za cijelu prošlu sezonu u Španiji. Nadam se da je sve loše iza mene i  da ću do kraja sezone, a pogotovo sljedeće pokazati koliko vrijedim - rekao je Babić.

Trener Vladan Milojević postepeno ga je uvodio u ritam, češće mu dajući priliku da igra u prvenstvu, ali je i u tri evropska meča pokazao da ima kvalitet. Posebno se istakao u Kelnu gdje je Zvezda sačuvala mrežu, a trenutak inspiracije Ričmonda Boaćija otvorio joj vrata prolaska u nokaut fazu. Najuspješnija evropska odiseja poslije 25 godina završila je pomalo nesrećnim porazom od CSKA, a Babić smatra da je sve moglo biti drugačije.

- Eh, da je ušla bar jedna lopta u Moskvi sada bi se spremali za osminu finala. Otišli smo na revanš puni samopouzdanja, CSKA nas nije nadigrao, ali su imali više sreće i iskustva za takve mečeve. Bez obzira na sve, napravili smo veliki iskorak, a malo ko je vjerovao da možemo prezimiti u Evropi. Ovaj rezultat trebalo bi da postane praksa, a ne izuzetak i to je ono čemu se svi nadamo - rekao je Babić.

U prvenstvu je odigrao 16 mečeva i bio među standardnijim igračima, dok su mu se partneri u odbrani mijenjali vrlo često.

- Trener se trudi da svima pruži šansu, a prednost od 11 bodova, te daleko najbolji omjer datih i primljenih golova govori da smo svi opravdali njegovo povjerenje. Odlično se slažem sa svim kolegama u odbrani, tako da nemam favorita s kojim bih najviše volio da činim štoperski tandem. Najbitnije je da svi nastavimo ovako, jer tek slijedi najvažniji dio sezone. Čeka nas gust raspored u narednih 14 dana i moramo da budemo na nivou, jer se svaki kiks plaća - rekao je zlatni "orlić" sa Novog Zelanda.

Vrlo važan preduslov za dobru igru jeste i atmosfera, a čini se da u svlačionici ne manjka raspoloženja i šale. Internetom kruže snimci na kojima Ričmond Boaći i Mičel Donald pjevaju narodnjake, što znači da su se i stranci odlično uklopili.

- Stvarno smo odlična družina, a trener Milojević često ističe da nas voli kao djecu. Gelor Kanga je bio pomalo "čudna glava", ali nas je često nasmijavao. Boaći se odlično uklopio i nedostajaće nam, ali sve nadoknađuje Marko Gobeljić koji je uvijek spreman za šalu - naglasio je Babić.

Boaći je nedavno otišao u kineski Đangsu, ali Babić ne smatra da će se to odraziti na rezultate.

- Aleksandar Pešić je odličan igrač, već je postigao dvadesetak golova, a nekoliko posljednjih promašaja neće mu poljuljati samopouzdanje. Vjerujem da će šansu dobiti i Dejan Joveljić, koji je briljirao u mlađim selekcijama i već neko vrijeme trenira sa prvim timom - zaključio je Babić.

Srnić ljudina

Babićev cimer u karantinu je Slavoljub Srnić, koji je u nedavno završenom zimskom prelaznom roku bio nadomak prelaska u Trabzon.

- Nije bio previše tužan jer obožava Zvezdu. Odlučio je da potpiše novi ugovor, tako da će klub zaraditi na njegovoj eventualnoj prodaji na ljeto. To je dokaz kakva je ljudina, jer je u julu mogao da bira klub u kojem će igrati pošto bi bio slobodan igrač - hvali Babić svog cimera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana