Sportska ikona grada na Vrbasu

Darko Pašagić
Sportska ikona grada na Vrbasu

Banjaluka - I kada su mnogi očekivali da će odustati, i kada je on bio spreman da to učini, to se nije desilo već se vratio u ring još jači i tvrdoglaviji, postao je ono što niko nije - najveći među najvećima. Legenda, koji je to bio i koji će to zauvijek biti.

Ovako je priču o Marijanu Benešu započeo olimpijski šampion iz Minhena 1972. godine i klupski prvak Evrope sa Rukometnim klubom Borac 1976. godine, Milorad Karalić, koji je kao i drugi sportisti i sportski radnici Banjaluke još u šoku zbog smrti sportske ikone grada na Vrbasu.

- Bilo je to 1976. godine za vrijeme Olimpijskih igara u Montrealu. Nažalost zbog treninga nisam gledao Benešov meč protiv Pedra Gamara iz Venecuele, koji je nekoliko dana kasnije osvojio srebrnu medalju. Bili smo u hotelu u Olimpijskom selu smješteni na istom spratu i kada sam ga vidio po povratku sa meča izgledao je očajno. Bio je toliko razočaran zbog poraza i samo je kratko rekao: “Ubio me je, prestajem boksovati, nikada više neću ući u ring”. Svi smo našli tu oko njega, bodrili ga i našli mu se pri ruci. Naravno, vratio se u ring i to profesionalni i postao šampion Starog kontinenta, postao je ono što je oduvijek bio, najveći - sa sjetom se prisjetio Karalić događaja iz Kanade od prije 42 godine.

Njih dvojica su se upoznali još 1967. godine kada je Beneš kao 16-godišnjak došao u Banjaluku.

- Većina sportista je tada trenirala na Stadionu sportskih igara, a poslije rukometaša trening su imali bokseri. Tada mi je prišao Beneš, koji je bio još golobradi dječak i upitao: “Šta misliš, da li ću biti dobar bokser?”. Odgovorio sam mu: “Sve zavisi od tebe. Ako budeš vrijedno radio bićeš”. Prihvatio je moje savjete i postao istinski šampion - dodao je Karalić.

Rekorderka po broju nastupa za košarkašku reprezentaciju Jugoslavije, srebrna sa Olimpijskih igara u Seulu 1988. i vicešampionka svijeta iz Kuala Lumpura 1990. godine, Slađana Golić potresena je smrću svog velikog prijatelja.

- Družili smo se dugi niz godina, imali čak specifičan način pozdravljanja i teško mi je da prihvatim da ga više nema. Naše posljednje viđenje bilo je prošle godine, kada mu je zdravstveno stanje već bilo vidno pogoršano. Već tada je veoma teško govorio, a na uho mi je prošaputao da nastavim da budem dobra i da budem onakva kakva sam bila cijeli život. Nisam ni slutila da su to njegove posljednje riječi upućene meni. Samo onaj ko ga nije poznavao možda ga je smatrao grubijanom, a on je bio jak samo fizički. Imao je veliko srce i meku dušu te neku čudnu harizmu, koja ga je odvajala od svih nas ostalih banjalučkih sportista - naglasila je Golićeva.

Doktor Dragan Danelišen dugi niz godina je bio klupski ljekar Slavije, a kasnije i Benešov ljekar na njegovim profesionalnim nastupima. Godina je to druženje preraslo u veliko i neraskidivo prijateljstvo, a popularni Šišan je vidno potresen Beneševom smrću.

- Od malih nogu predao se sportu i boks je bio jedino što ga je istinski interesovalo. Jednostavno boks je bio njegov život - naglasio je Danelišen.

Po njegovim riječima bio je strašno vezan za tvorca moćne Slavije pokojnog Sredoju Zekanovića, koji ga je kao još golobradog dječaka iz Tuzle doveo u Banjaluku.

- Ako mi je kasnio avion zvao je raspitivao se da li dolazim. Uvažavao je Sredojine i moje sugestije, iako se možda sa njima nekada nije ni slagao. Njegova skromnost i neposrednost bili su fascinantni. Imao je dobronamjernu, maltene djetinjastu facu, tako da iz njegovog lika nije zračila agresivnost i zloća. Bilo mu je jako stalo do imidža i nastojao je da uvijek bude u trendu sa odjećom, obućom, sportskom opremom, ali i frizurom. Gledao se stalno u ogledalo i jako mu je bilo stalo da na sve ostavi dobar utisak, što je bio njegov najveći adut u društvu, Ne može se reći da je to bilo narcisoidno ponašanje, već je, imam utisak, uvijek bio jedno uredno “đače” koje želi da u najljepšem svjetlu prikaže pred ostalima - nastavio je Danelišen.

Ne slaže se sa tim da je bio fajter, kako su Beneša mnogi nazivali.

- Uvijek je pred mečeve sam u glavi pravio taktiku, ritam i scenario kada, gdje i kako. Uvijek je odgovorno izlazio na ring. Nikada nije bezglavo jurišao na ring, već je sve to planski razrađivao. Njegovo najjače oružje bio je njegov koeficijent inteligencije, koji je bio jako visok. Iza njega ostaju brojne nezaboravne uspomene i nadam se da ćemo ga se svi dostojno sjećati - dodao je Danelišen.

Radojičić

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, izjavio je da bi jedna od ulica najvećeg grada Srpske trebalo da ponese naziv po Benešu. Objasnio je da prema proceduri ta inicijativa mora biti upućena gradskoj komisiji za nazive ulica, koju čine istoričari i stručnjaci raznih profila u čijoj je nadležnosti da odlučuju o tome i obavijeste Skupštinu.

- Smatram da su stvoreni uslovi za to i da to treba uraditi - rekao je Radojičić.

Najavio je da će grad Banjaluka, u dogovoru sa porodicom preminulog Beneša, u petak u Kulturnom centru Banski dvor u 11 časova organizovati komemoraciju povodom njegove smrti, a sahrana će biti obavljena istog dana na groblju “Sveti Marko” u Banjaluci od 14 časova.

Popularnost

Gdje god se pojavljivao Beneš je svojom popularnošću privlačio veliku pažnju, bilo da se radi u prostoru bivše Jugoslavije ili Evrope.

- Jednom smo boravili u jednom od najpoznatijih pariskih hotela “Konkord la Fajetu”, gdje su svoje slobodno vrijeme provodili najpoznatiji francuski glumci. Svi su oni bili ikone tog vremena, ali su sa nama proveli nezaboravno veče u jednostavnom druženju i sve vrijeme su u Beneša gledali kao u idola - rekao je Dragan Danelišen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana