Слободан Тешић, члан ИО ФСРС: Лични интереси испред фудбала

Војо Сајловић
Слободан Тешић, члан ИО ФСРС: Лични интереси испред фудбала

Милорада Софренића сам држао висококотираног у Фудбалском савезу Републике Српске када је Милан Јелић био предсједник. Потрошио сам мандат бранећи га! Сада ми се све то враћа, али шта да се ради. Човјек се учи док је жив!

Ово је у интервјуу за "Глас Српске" истакао Слободан Тешић, некадашњи потпредсједник, а данас члан Извршног одбора ФСРС. Он је о сукобу са Софренићем, који га је замијенио на мјесту потпредсједника, даље рекао:

- Ни тада, а ни данас немам ништа против Софренића. Чак сам га предлагао, прије мјесец, на сједници Скупштине ПФС Бијељина да буде кандидат за предсједника ФСРС, да бих сачувао углед њега и комплетног савеза. Aко је то тако, а јесте, у чему сам његов противник. Противник сам његове политике, за коју су давно источњачки мудраци казали: "Играјте само на једну карту - лични интерес." Мудрији од Софренића су заиграли на ту карту и добили. Ми из ПФС Бијељина смо у партији преферанса понудили адуте без покрића. Код озбиљних играча у трећем кругу се види ко је овца. Наш играч то још увијек не види. Све остало је ствар морала. Логично за онога ко га има.

* ГЛAС: Да ли је сукоб Слободан ТешићМилорад Софренић основни разлог размимоилажења у ПФС Бијељина?

ТЕШИЋ: Никако. Нисам злопамтило, сви то знају. Ми смо и у протеклом периоду, захваљујући истим људима, кандидовали делегате за највише функције у ФС БиХ, тамо гдје се мора показати снага и способност, гдје се мора бранити фудбалски и сваки други интерес Републике Српске. Нажалост, Бијељину су представљали људи којима је до устоличења на функције у Сарајеву. За њих је то највећа манифестација јер су до сада могли да присуствују само сеоском вашару "Пантелино". Aко господа у Бијељини мисле да је то добро, немам ништа против.

* ГЛAС: Делегати ОФС Брчко напустили су сједницу изборне скупштине ПФС Бијељина, што је била кулминација вишегодишњих проблема и прегласавање брчанског савеза. Приједлог ОФС Брчко да кандидат за предсједника ФСРС будете Ви, ПФС Бијељина није подржао. Зашто?

ТЕШИЋ: Подручни савез Бијељина је савез који има убједљиво највише делегата у Скупштини ФСРС - 14, што му даје апсолутну лидерску позицију у изборима. Мислим да дуго година нема позицију коју објективно заслужује, сходно броју клубова, а самим тим и делегата. Ипак, морамо се вратити на вријеме послије смрти предсједника Јелића и сјетити се да је иницијатива за ванредне изборе кренула управо из ПФС Бијељина, а како смо у тим изборима прошли, познато је цијелој Српској и БиХ. Пустињска жеђ појединаца за влашћу, ставила је ПФС Бијељина на маргину општих интереса. Појединац је добио, савез изгубио. Давно сам изашао из школских клупа, али ми се чини да памтим Лењинову: "Сва је политика у кадровској политици." Не полтронишем, вјерујте. За разлику од Миле Ковачевића, који је знао на коју ће карту да игра, ови "моји" су јад и биједа. Дувају и на хладно.

* ГЛAС: Ово је изборна година на свим фудбалским нивоима. Да ли ће се нешто промијенити?

ТЕШИЋ: Имам искуство, 50 и кусур година, схватио сам да коментаришући друге човјек врло често дође до њиховог неразумијевања. Сва тројица, како предсједник Миле Ковачевић, тако и двојица потпредсједника, Милорад Софренић и Драшко Илић, радили су у оквиру сопствених и заједничких могућности. Мора се узети у обзир када и како су дошли на власт. Имам своје мишљење, задржаћу га, а вријеме је најбољи судија. Оно ће показати свачије трагове.

* ГЛAС: Избори у ФСРС заказани су за 27. март. Међутим, у јавности су изашле одређене информације да су одржани избори у неким ОФС, па и ПФС нелегални и нелегитимни, и да ће чак и редовни судови имати пуне руке посла. Сматрате ли да се тиме доводи у питање и легалност самих избора у ФСРС?

ТЕШИЋ: Што се тиче легалности избора, знам да је ОФС Брчко, којем и ја припадам, урадио све по пропису и на вријеме. Кад је у питању ПФС Бијељина, тамо се већ годинама пред изборе бришу људи, дописују гласачи, али ту се ништа не може. Како је у другим срединама, не знам. Постоје и овакве и онакве приче, али није коректно да дајем суд о томе шта раде у другим савезима. Сматрам, ипак, да тамо гдје "шкрипи", а то су Добој и Бијељина, ФСРС је морао да уради више, јер ако се дјеца свађају, родитељима не може бити свеједно, осим ако им није стало до дјеце. На сједници Извршног одбора ФСРС изнио сам проблематику са свим аргументима када је ПФС Бијељина у питању и добио чврста убјеђења да ћемо послије избора сјести са предсједником и његовим сарадницима и наћи рјешење.

* ГЛAС: Челници ПФС Бијељина су пред инспекторима Пореске управе Републике Српске затворили врата. Ваш коментар?

ТЕШИЋ: Онај ко ради по пропису и има морала, отвара врата свима. Они други бјеже и закључавају се.

* ГЛAС: У вријеме Вашег мандата у ФСРС репрезентација Републике Српске имала је завидан међународни стаж. Међутим, посљедњих година репрезентација је пасивна и нема адекватних утакмица. Има ли шансе да репрезентација Српске заживи?

ТЕШИЋ: Водили смо репрезентацију Републике Српске широм Европе, тада су уз њу били Велимир Сомболац и Бранко Лазаревић. Били смо гости славног Бајерна из Минхена, гдје су нас примили директор Ули Хенес, затим предсједник Франц Бекенбауер и најбољи стријелац баварског гиганта Герхард Герд Милер. Одиграли смо неколико утакмица у Њемачкој и то са обиљежјима и симболима Српске у много тежем времену. Сада је све другачије.

* ГЛAС: Зашто данас није тако?

ТЕШИЋ: Знам на шта циљате. Ипак, треба бити реалан. Много шта се промијенило. Југославија се распала, Србија и Црна Гора отишле свака својим путем, опао стандард, стигла рецесија... Миљан Миљанић болује, Драгана Џајића муку и нашу бруку зна цијели свијет, Жарко Зечевић и Ненад Бјековић су мало по страни, Звездан Терзић чека боља времена, Драган Стојковић Пикси је на крају свијета, а Милан Јелић и Бранко Булатовић су отишли без повратка. Дошли су нови и тамо и овдје. Временом, доћи ће све на своје, створиће се нова познанства и пријатељства. Вријеме не чека.

* ГЛAС: На сједници Скупштине ФК Јединство из Брчког поново Вам је указано повјерење делегата клуба да и у идућем четворогодишњем периоду предводите брчанског прволигаша. Какви су планови и амбиције клуба у наставку првенства?

ТЕШИЋ: Фудбалски барјак Брчког већ пуних 90 година вијори се изнад Јединства, које је у бившој држави израсло у угледан, моћан и респектабилан клуб. За све те године клуб је постао саставни дио спортског, културног и друштвеног живота града. Процес нових животних и друштвених односа довео је клуб на вртешку живота, гдје се није најбоље снашао и већ дуги низ година бавимо се сами собом. Цијена за то је велика. Без новца, стадиона, клупских просторија, остали смо и без понајбољих играча, обавезе су тешко или никако измириване, обећана подршка је као шарена лажа и клуб се сударио са горком истином. Ко мало жели, мало и вриједи.

* ГЛAС: Да ли то значи да мукама Јединства нема краја?

ТЕШИЋ: Има, и увјерен сам да је ружна прошлост за нама. Управни одбор у потпуно новом саставу одржао је, за кратко вријеме, неколико сједница са конкретним и јасним циљевима. Послије много размишљања утврђени су и зацртани, како циљеви јачања клуба, тако и тима. Пазите, тим може да има кризу резултата, али се клуб мора сачувати као утисак, као организација, као скуп способних људи, који заједно са локалном влашћу мора да одбрани имиџ и углед стваран 90 година. Мислим да смо на том путу.

* ГЛAС: Да ли је то довољно?

ТЕШИЋ: Ништа не говорим тек тако. Управни одбор има десет људи који иза себе имају изузетне резултате у протеклим годинама свог живота, са јасном и огромном жељом да дефинитивно ФК Јединство вратимо на мјесто које му припада. Сложићете се, то је сам врх фудбала у БиХ. Од огромног значаја је и чињеница да су од саме Скупштине клуба и формирања нових органа челни људи Брчко дистрикта: градоначелник Драган Пајић, предсједник Скупштине Мирсад Ђапо и доградоначелник Aнто Домић потпуно уз клуб. Њихова подршка се већ увелико осјећа.

Модрича Максима

* ГЛAС: Човјек сте који је познат по оштром језику, али нешто Вам се мора признати, ријетко гријешите. Модрича некад и сад. Од шампиона БиХ до фудбалског амбиса. Нажалост, предвидјели сте овакву судбину?

ТЕШИЋ: Дирнули сте ме тамо гдје боли. Бар мене. Прије неколико година, за живота предсједника Јелића, тврдио сам, па чак и јавно изјављивао шта ће се десити том клубу. То ме је и коштало. Мене сада ово уопште не изненађује и како сада ствари стоје, нисмо далеко од тужне истине да Модричу Максима стигне судбина Рудара из Угљевика, Боксита из Милића и њима сличних. Жао ми је, много ми је жао, али нисам оптимиста.

Сафет Сушић

* ГЛAС: Дошао је нови селектор, Сафет Сушић, на чело репрезентације БиХ. Може ли БиХ на велико такмичење?

ТЕШИЋ: БиХ и репрезентација. Шта рећи? Aтмосфера креће из Ферхадије 30, одатле се преноси на клупу, а са клупе на терен. Кад буде горе, видјеће се доле. Свака част Папету Сушићу, али шта он ту може. Не знам ни ко ће ФСРС представљати у органима ФС БиХ. Искрено, ми из ФСРС морамо знати шта хоћемо. Нисам за епизодне улоге. Aко смо у главним ролама, може. Статисти, хвала лијепо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана