Šljivovicom i suzama zalio zlato

Danijel Radujković
Šljivovicom i suzama zalio zlato

Banjaluka - Drugo zlato Velimira Stjepanovića na Evropskom prvenstvu slavljeno je ne samo u Berlinu, gdje je napravljen veliki uspjeh, nego i u Republici Srpskoj. U kući njegovog djeda Velimira u selu Čengići kod Bijeljine okupile su se komšije da uz šljivovicu i pjesmu proslave uspjeh trenutno najboljeg srpskog plivača.

- Veselio sam se, plakao, igrao, bio sam presrećan. Nisam smio da gledam pa sam uoči trke popio rakiju, dvije ohrabrenja. Ni to nije pomoglo kada je krenula trka. Počeo sam da se tresem, da lomim prste, bilo je vrlo uzbudljivo, ali kada se sve završilo, nisam mogao da sakrijem suze radosnice, drhtao sam 20-30 minuta - počeo je priču starina od 75 godina.

On je dodao da je najponosniji djed na svijetu i da svima želi da imaju takvog unuka ili sina. U njegovoj kući okupilo se pola komšiluka i svi su navijali i iščekivali novo zlato u Berlinu.

- Puna kuća, puna duša... Svi su navijali i podržavali Velju. Kada se sve završilo, suze same liju niz lice. Komšije su me dizale u vazduh, grlile me, ljubile. Veselje je trajalo do kasno u noć - dodao je djeda Stjepanović.

Stariji Velimir je istakao da mlađi, kad god dođe kod njega, obavezno svrati na kolače koje obožava.

- Moja snaha Radmila je odlična kuvarica i Velja voli da jede krofne i oblande. Šteta što nema vremena da dođe sad nakon prvenstva. Otići će kratko u Beograd, pa ponovo mora ići da se takmiči i da osvaja nove medalje - zaključio je djed novog dvostrukog prvaka Evrope.

Pobjedama u trkama na 400 i 200 metara slobodno na Evropskom prvenstvu u Berlinu trenutno najbolji srpski plivač postao je tek treći čovjek u istoriji koji je uspio da objedini zlata u ovim disciplinama na prvenstvima Starog kontinenta.

Stjepanoviću je to uspjelo u tri dana, a u obje discipline postavljao je nove rekorde Srbije, 1:45,78 minuta na 200 i 3:45,66 na 400 metara. Jedina dvojica kojima je to ranije uspjelo bili su Finac Anti Kasvio 1993. i Nijemac Pol Biderman 2012. godine. Svjetski rekorder u ovoj disciplini i čovjek koji je svojevremeno pobjeđivao velikog Majkla Felpsa, Pol Biderman, sada je u svom bazenu Stjepanoviću gledao u leđa. Iako je rastužio i njega i većinu od 6.000 navijača na bazenu u Berlinu, Biderman je čestitao Srbinu i pohvalio ga.

- On je "doletio" u posljednjih nekoliko metara. Njegova maksimalna brzina bila je veća. Pokazao je svjetsku klasu - rekao je jedan od najboljih plivača u Evropi.

Poslije ovog uspjeha popularni Velja se nada novim i to na Olimpijskim igrama. Njegovim rezultatima oduševljen je i plivački olimpijac iz Republike Srpske Željko Panić, koji vjeruje da je Stjepanović predodređen za velike stvari.

- Imao sam sreće da ga upoznam. On je sve posvetio plivanju, pakleno trenira, mnogo više od drugih. Individualac je, siguran u sebe. Želi samo najbolje i nema respekta ni prema kome, što je dobro. Kada ga pogledate, vidite da nije visok i jak. Međutim, on ima veliko srce. On kreće maksimalno od početka, ali ima snage i za finiš. Ima nevjerovatne predispozicije. Ima srce koje može da izdrži velike napore. Može brzo da se oporavi i testiranja u Beogradu su pokazala da je veoma spreman. To se može uporediti sa Felpsom. Jednostavno je vanprosječan. Očekujem da bude još bolji i nadam se da će ga zaobići povrede - kazao je Panić.

Majka ponosna

Majka novog dvostrukog evropskog šampiona Velimira Stjepanovića, Ana i djevojka Džesika Oli bile su oduševljene uspjesima Srbina.

- Presrećni smo zbog Veljinog drugog zlata. Od prijatelja smo čuli da i Srbija slavi, ali mi ćemo tek osetiti kad budemo stigli iz Berlina u Beograd. Slavili smo u hotelu, isto kao što smo proslavili i prvo zlato, a pravo veselje ostavljamo za Srbiju. Mi koji smo znali koliko je uložio u svoj uspeh, nismo bili iznenađeni zlatom - kazala je Ana Stjepanović.

Dodik

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je čestitku Velimiru Stjepanoviću povodom osvajanja i druge zlatne medalje na Evropskom prvenstvu u plivanju.

- Primite iskrene čestitke u ime građana Republike Srpske i u moje lično ime. Ponosni smo na Vaš uspjeh na tako značajnom takmičenju i želimo Vam još mnogo odličja na predstojećim takmičenjima. Uvjeren sam da ćete nastaviti da postižete zapažene rezultate i da ćemo se zajedno radovati Vašim pobjedama - navedeno je u čestitki predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Čavić

Najbolji srpski plivač svih vremena Milorad Čavić ponovo je bio oduševljen uspjehom Velimira Stjepanovića na prvenstvu u Berlinu.

- Pitam se kakav je osećaj dobiti najvećeg plivača Nemačke u Berlinu - napisao je Čavić na "Tviteru".

On je već hvalio Stjepanovića nakon pobjede na 400 slobodno i apelovao da njegovom treneru Krisu Tajdiju bude dat pasoš Srbije.

Van den Hugeband

Trostruki olimpijski šampion Holanđanin Piter van den Hugeband sa izuzetnim respektom govorio je o rezultatima Velimira Stjepanovića.

- Stjepanović je fantastičan. To je prava riječ kojom bih ga opisao. Veoma mi se svidio način na koji pliva. Očigledno je svjestan mogućnosti i uradio je ono što je zacrtao. To može samo neko ko je nevjerovatno spreman. Velimir definitivno ima predispozicije da bude šampion - kazao je nedavno Van den Hugeband.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana