Slavko Petrović, novi trener Željezničara: Iz Radnika nisam otišao zbog novca

Darko Pašagić
Slavko Petrović, novi trener Željezničara: Iz Radnika nisam otišao zbog novca

Banjaluka - Poslije dvije vezane pobjede kormilo Radnika napustio je iskusni stručnjak Slavko Petrović i preuzeo klupu sarajevskog Željezničara, nakon što je na "Grbavici" uručen otkaz slovenačkom treneru Milošu Kostiću.

- Ko me poznaje, zna da nisam otišao zbog novca. Moj cilj u životu je uvek bio da težim višem i boljem, a to jednostavno sa Radnikom, iz kojeg nosim predivne uspomene, nisam mogao da ostvarim - rekao je Petrović.

Poziv iz Željezničara stigao je pomalo neočekivano, ali su se dvije strane brzo dogovorile.

- Verovali ili ne, sve je utanačeno za dva minuta. Sve ovo je pomalo i mene iznenadilo, za to ne treba da čudi izjava predsednika Radnika Mladena Krstajića da je zatečen. I ja sam. Pre samo dva dana sam vodio Radnik do pobede, ali jednostavno ovo je za mene izazov i šansa da postignem nešto još više - nastavio je Petrović.

On je na mjesto šefa stručnog štaba bijeljinskog premijerligaša došao poslije šestog kola sezone 2014/15 i prvi put vodio ekipu protiv tuzlanske Slobode (2:0). Na 60 prvenstvenih utakmica upisao je 22 pobjede, 17 remija i 21 poraz.

- Preuzeo sam Radnik sa samo jednim osvojenim bodom u šest kola. Uspeli smo da se iščupamo i stignemo do desetog mesta, što je bio najbolji plasman kluba u Premijer ligi. Prošle sezone još veći uspeh - sedmo mesto, ali i osvojeni pehar pobednika Kupa BiH, kao i prvi plasman Bijeljinaca na evropsku scenu. Uz sve to osvojili smo i Kup Republike Srpske. Sada posle šest kola osam bodova i šesto mjesto - istakao je Petrović.

Iskusni stručnjak je naglasio da se Bijeljinci nikada neće moći nositi sa najvećim klubovima u BiH.

- U ovom trenutku pet je velikana - Sarajevo, Željezničar, Široki Brijeg, Sloboda i Zrinjski. Čast svima, ali će se svi preostali boriti za opstanak. Radnik je imao lepu priliku da se priključi vodećim, ali jednostavno presudio je novčani faktor, jer je moj sada već bivši klub najsiromašniji u Premijer ligi. Naše dobre rezultate pratio je samo predsjednik Krstajić, koji je često znao i da vadi novac iz svog džepa, a ostale nije bilo puno briga za Radnikom. Nije mi jasno da grad kao što je Bijeljina sa toliko jakih i moćnih privrednih subjekata nije mogao dio novca da odvaja za klub. Naprotiv, skoro niko da nije pomagao. Zato nisam mogao da ostanem u Radniku. Zahvaljujem na korektnosti Krstajiću, kao i igračima, ali njihove ambicije i planovi i moji ciljevi nisu se poklapali - naglasio je Petrović.

Prvi cilj po dolasku na "Grbavicu" biće mu da u ekipu vrati samopouzdanje, ali i da svaki igrač mora davati 100 odsto i na treningu i na utakmici.

- Nije mi jasno da Željezničar sa ovakvom ekipom zauzima deveto mesto i da igrači pružaju samo 70 odsto mogućnosti. Tu se mora nešto promeniti i veoma brzo ćemo videti ko od igrača zaslužuje da bude član ovog tima, a ko ne. Prilikom dogovaranja sa čelnicima Želje pred mene nisu postavljeni nikakvi ciljevi. Zar je to potrebno? Željezničar je institucija i on mora uvek da teži ka najvišem. To ćemo pokazati u nastavku prvenstva, odnosno već od prve utakmice u kojoj u subotu gostujemo Čeliku na "Bilinom polju" - zaključio je Petrović.

Karijera

Slavko Petrović rođen je 10. avgusta 1958. godine u Beogradu, a fudbalsku karijeru započeo je u Bežaniji, odakle je prešao u redove Crvene zvezde. Već sa 22 godine otišao je Njemačku, gdje je nastupao za Fortunu Dizeldorf, Rot Vajs Esen, Formatiju Forms, Olimpiju Lamperthajm i Amicitiju Vijernhajm. Trenersku karijeru započeo je 1992. godine u Alemaniji Gros-Rohrajm, a potom je radio u Amicitiji Vijernhajm, Karlsrueu, Darmštatu, Karl Cajs Jeni, Fortuni Dizeldorf, Valdhofu iz Manhajma, mađarskom Zalaegeršegu, Borcu iz Čačka, beogradskom Radu i Radniku.

Učinak na klupi Radnika

Sezona 2014/15   24      7        9        8        28:30 (10. mjesto)

Sezona 2015/16   30      13      6        11      25:25 (7. mjesto)

Sezona 2016/17   6        2        2        2        11:9   (6. mjesto)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana