Славко Петровић, нови тренер Жељезничара: Из Радника нисам отишао због новца

Дарко Пашагић
Славко Петровић, нови тренер Жељезничара: Из Радника нисам отишао због новца

Бањалука - Послије двије везане побједе кормило Радника напустио је искусни стручњак Славко Петровић и преузео клупу сарајевског Жељезничара, након што је на "Грбавици" уручен отказ словеначком тренеру Милошу Костићу.

- Ко ме познаје, зна да нисам отишао због новца. Мој циљ у животу је увек био да тежим вишем и бољем, а то једноставно са Радником, из којег носим предивне успомене, нисам могао да остварим - рекао је Петровић.

Позив из Жељезничара стигао је помало неочекивано, али су се двије стране брзо договориле.

- Веровали или не, све је утаначено за два минута. Све ово је помало и мене изненадило, за то не треба да чуди изјава председника Радника Младена Крстајића да је затечен. И ја сам. Пре само два дана сам водио Радник до победе, али једноставно ово је за мене изазов и шанса да постигнем нешто још више - наставио је Петровић.

Он је на мјесто шефа стручног штаба бијељинског премијерлигаша дошао послије шестог кола сезоне 2014/15 и први пут водио екипу против тузланске Слободе (2:0). На 60 првенствених утакмица уписао је 22 побједе, 17 ремија и 21 пораз.

- Преузео сам Радник са само једним освојеним бодом у шест кола. Успели смо да се ишчупамо и стигнемо до десетог места, што је био најбољи пласман клуба у Премијер лиги. Прошле сезоне још већи успех - седмо место, али и освојени пехар победника Купа БиХ, као и први пласман Бијељинаца на европску сцену. Уз све то освојили смо и Куп Републике Српске. Сада после шест кола осам бодова и шесто мјесто - истакао је Петровић.

Искусни стручњак је нагласио да се Бијељинци никада неће моћи носити са највећим клубовима у БиХ.

- У овом тренутку пет је великана - Сарајево, Жељезничар, Широки Бријег, Слобода и Зрињски. Част свима, али ће се сви преостали борити за опстанак. Радник је имао лепу прилику да се прикључи водећим, али једноставно пресудио је новчани фактор, јер је мој сада већ бивши клуб најсиромашнији у Премијер лиги. Наше добре резултате пратио је само предсједник Крстајић, који је често знао и да вади новац из свог џепа, а остале није било пуно брига за Радником. Није ми јасно да град као што је Бијељина са толико јаких и моћних привредних субјеката није могао дио новца да одваја за клуб. Напротив, скоро нико да није помагао. Зато нисам могао да останем у Раднику. Захваљујем на коректности Крстајићу, као и играчима, али њихове амбиције и планови и моји циљеви нису се поклапали - нагласио је Петровић.

Први циљ по доласку на "Грбавицу" биће му да у екипу врати самопоуздање, али и да сваки играч мора давати 100 одсто и на тренингу и на утакмици.

- Није ми јасно да Жељезничар са оваквом екипом заузима девето место и да играчи пружају само 70 одсто могућности. Ту се мора нешто променити и веома брзо ћемо видети ко од играча заслужује да буде члан овог тима, а ко не. Приликом договарања са челницима Жеље пред мене нису постављени никакви циљеви. Зар је то потребно? Жељезничар је институција и он мора увек да тежи ка највишем. То ћемо показати у наставку првенства, односно већ од прве утакмице у којој у суботу гостујемо Челику на "Билином пољу" - закључио је Петровић.

Каријера

Славко Петровић рођен је 10. августа 1958. године у Београду, а фудбалску каријеру започео је у Бежанији, одакле је прешао у редове Црвене звезде. Већ са 22 године отишао је Њемачку, гдје је наступао за Фортуну Дизелдорф, Рот Вајс Есен, Форматију Формс, Олимпију Лампертхајм и Амицитију Вијернхајм. Тренерску каријеру започео је 1992. године у Алеманији Грос-Рохрајм, а потом је радио у Амицитији Вијернхајм, Карлсруеу, Дармштату, Карл Цајс Јени, Фортуни Дизелдорф, Валдхофу из Манхајма, мађарском Залаегершегу, Борцу из Чачка, београдском Раду и Раднику.

Учинак на клупи Радника

Сезона 2014/15   24      7        9        8        28:30 (10. мјесто)

Сезона 2015/16   30      13      6        11      25:25 (7. мјесто)

Сезона 2016/17   6        2        2        2        11:9   (6. мјесто)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана