Slavija ostaje bez šest bodova?

Goran Andrić
Slavija ostaje bez šest bodova?

Istočno Sarajevo - Čelnici Slavije moraju u najkraćem roku da plate kaznu od skoro 16.000 maraka UEFA ili će ostati bez šest bodova uoči početka drugog dijela prvenstva.

Nakon što je Slavija prošle sezone ostala bez tri boda i morala isplatiti dugovanja prema bivšem fudbaleru Levaniju Kutaliji i gruzijskoj ekipi Zagdidiju u iznosu od 70.000 maraka, stigla je nova "čestitka" iz UEFA. Naime, "sokolovi" su se žalili na kaznu koju su morali platiti gruzijskom klubu, ali je žalba odbijena, pa su dužni da plate troškove njenog razmatranja. Ukoliko uprava "plavo-bijelih" što prije ne plati kaznu, udvostručuju se bodovi za oduzimanje, što bi značilo da bi ekipa Dragana Radovića u drugi dio sezone krenula sa 13 umjesto 19 bodova, koliko je osvojila u prvih 15 kola. Predsjednik kluba Zdravko Šavija navodi da je klub u bezizlaznoj situaciji i moli sve nadležne institucije za pomoć.

- Ne znamo šta da radimo. Novca nemamo za režije i plate, a kamoli za kazne! Od kluba su svi digli ruke i bez pomoći Vlade Republike Srpske nema nam spasa - rekao je Šavija.

Zbog novonastale situacije zabrinut je i trener Radović. Ukoliko se desi najcrnji scenario, njegova ekipa imaće samo tri boda više od Radnika, odnosno četiri od Mladosti iz Velike Obarske, dvije najugroženije ekipe.

- Pokušavamo da ne razmišljamo o ovim problemima, ali moram naglasiti da smo sada izvan zone ispadanja. Planiramo da u pet-šest kola obezbijedimo opstanak, a ako nam oduzmu bodove, očekuje nas grčevita borba do posljednjeg kola - rekao je Radović.

Dok uprava traži način kako da plati kaznu UEFA, na adresu kluba posljednjih dana dolazile su poreska, inspekcija rada i na kraju, što je sve iznenadilo u klubu, pedagoška inspekcija. Na svu sreću po klub, nema novih kazni. Ipak, ostaje dug prema poreskoj upravo od oko 200.000 maraka, koji se nagomilao u prethodnih šest godina.

- Iznenadili smo se kada je došla pedagoška inspekcija. Nisam znao ni da postoji, i ovo je bilo prvi put u istoriji kluba da dođu na našu adresu. Obavili su redovnu kontrolu i sve je prošlo bez novih kazni. Ne bježimo od duga koji imamo za porez, ali nam svakako smeta kada se priča o nekoj utaji poreza u Slaviji. Dug je nastao jer je klub u finansijskoj krizi i ne možemo da stignemo izmiriti sve obaveze - rekao je sportski direktor Slavije Duško Petrović.

Finansiranje

Grad Istočno Sarajevo na mjesečnom nivou Slaviji uplaćuje svega 650 maraka, opština Istočno Novo Sarajevo 7.500 maraka, često pomaže i opština Trnovo, a preostale četiri opštine Istočna Ilidža, Sokolac, Pale i Istočni Stari Grad iz svog budžeta ne izdvajaju ni marku.

- Sa ovim što dobijamo ne može funkcionisati ni u prvoj ligi Srpske. Onda se zapitamo zašto nema para za plate igračima. Pitanje je šta će ostati od kluba, jer sami ne možemo! Isključena nam je struja zbog duga od 600 maraka i niko nema razumijevanja za nas, a ako drugi neće da pomognu klubu, kako da obezbijedimo adekvatne uslove za rad igračima - naglasio je Šavija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana