Skromne ambicije košarkaških klubova iz Srpske

Milan Zubović
Skromne ambicije košarkaških klubova iz Srpske

Banjaluka - Košarkaško prvenstvo BiH počinje ovog vikenda, a čast Republike Srpske braniće tri kluba Mladost, Leotar i Građanski.

Nakon prošle sezone, koja je bila najuspješnija u njihovoj istoriji, ekipa iz Mrkonjić Grada u novi šampionat kreće sa komplet novim timom, a trener Goran Sladojević zna da će biti veoma teško ponoviti taj uspjeh.

- Teško je davati neke prognoze iako smo dobro odradili pripremni period. Pokušali smo da uigramo potpuno nove igrače mada ima još mnogo da se radi. Želimo da izborimo Ligu za prvaka, a dobar rezultat možemo postići uz energiju i dobru volju. Liga će biti dosta izjednačena i svako svakog može pobijediti. U ovom trenutku odskaču Bosna, Sloboda i Kakanj - rekao je Sladojević.

Ekipa Građanskog prošle sezone izborila je opstanak što žele i ove.

- Prvi cilj je da izborimo opstanak, ali se time nećemo zadovoljiti. Probleme nam stvaraju povrede pa u naredna dva mjeseca ne možemo računati na Pavlja Boljkovica umjesto kojeg je stigao Milijan Bocka te je još povrijeđen Filip Pajević. Uigravali smo jednu, a sad treba da igramo sa drugom ekipom, dok nas uz sve to očekuje težak raspored na početku. U prva četiri kola gostovaćemo tri puta kod pretendenata na vrh. Zbićemo redove i boriti se - rekao je trener Bijeljinaca Goran Šehovac.

Problema u vezi sa formiranjem ekipe imao je i novi trener Trebinjaca Radoslav Ivanković, koji je naslijedio Dragoljuba Vidačića.

- Kasnili smo sa pripremama, a ujedno nismo ni formirali ekipu koju smo željeli. Nedostaje nam centar, dok u rotaciji imamo samo osam starijih igrača, a ostalo smo popunili juniorima. Jedini cilj nam je da izborimo opstanak - istakao je Ivanković.

Sistem takmičenja

Liga BiH brojaće deset klubova, a nakon 18 kola biće formirani Liga za prvaka (plej-of) i Liga za opstanak (plej-aut). Posljednjeplasirana ekipa nakon ligaškog dijela takmičenja ispašće u niži rang, dok će se njima pridružiti posljednji tim iz Lige za opstanak. Pravilo zaštićenog godišta važiće u Ligi 10 i Ligi za opstanak, a neće u Ligi za prvaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana