Skraćen spisak prijedloga za nasljednika Damira Mulaomerovića: Pipan među kandidatima za selektora

Milan Zubović
Skraćen spisak prijedloga za nasljednika Damira Mulaomerovića: Pipan među kandidatima za selektora

Sarajevo - Predsjednik Košarkaškog saveza BiH Aleksandar Fulurija prekinuo je sve spekulacije u vezi sa prijedlogom za selektora seniorske reprezentacije i potvrdio da su u konkurenciji ostala četiri trenera među kojima je jedno novo ime.

Radi se o slovenačkom stručnjaku Alešu Pipanu, koji trenutno vodi Zlatorog Laško iz Celja, a trenersku karijeru započeo je 1993. godine u Mariboru. Još je radio u Krki, Zagorju, Slovanu, Anvilu, Zadru, MZT-u i Olimpiji, dok je bio selektor Slovenije, Poljske i Makedonije. Fulurija je naveo da se pored Pipana nalaze još tri trenera, dok su trojica otpala.

- Na sjednici Upravnog odbora konstatovali smo da Nenad Marković i Svetislav Pešić nisu više kandidati. Marković zbog obaveza prema Karšijaki, dok se Pešić oporavlja od operacije. Ujedno, Jure Zdovc je odbio ponudu. Ostala su imena koja su se spominjala u javnosti posljednjih dana, a prijedlozi su Dragan Bajić, Duško Vujošević, Adis Bećiragić i Aleš Pipan - izjavio je Fulurija.

Bajić je trener Igokee i prošle godine bio je nadomak selektorskog mjesta, ali je prednost dobio Damir Mulaomerović. Ime trenera Limoža, koji na kraju sezone najvjerovatnije napušta francusku ekipu, prvi put je spomenuto prošle sedmice i odmah je stigao demanti KS BiH da je on među kandidatima, dok Bećiragić nema angažman. Prema njegovim riječima, direktor reprezentacije BiH Siniša Kovačević uskoro će razgovarati sa njima.

- Pregovori direktora reprezentacije sa kandidatima svojevrstan su prvi filter pošto će on svoja zapažanja prenijeti članovima Upravnog odbora, koji će potom smanjiti broj kandidata i zatim formirati delegaciju koja će obaviti finalne razgovore sa njima - istakao je Fulurija.

Ponovio je stav da novi selektor bude imenovan na četiri godine, čime bi bio stvoren kontinuitet u radu, jer dosadašnji pokušaji rijetko su kada davali željene rezultate. Naglasio je da su dugovi Saveza mnogo veći problem od izbora selektora.

- Promijenili smo agenciju koja vodi finansijsko poslovanje Saveza i na osnovu izvještaja 2016. godinu završili smo u plusu od 95.000 maraka mada nismo dobili 150.000 KM od "Elektroprivrede BiH" i taj novac očekujemo ove godine. Međutim, ukupno stanje je katastrofalno. Zaključno sa posljednjim danom prošle godine Savez duguje 2,5 miliona maraka i državi smo dužni 1,2 miliona. Sastaćemo se sa Predsjedništvom BiH danas u 11 časova i imamo konkretan prijedlog kako da se riješimo dugova. Ukoliko nam država pomogne, mnoge stvari krenuće u pozitivnom smjeru - kazao je Fulurija.

Nastupi

Reprezentaciju BiH ove godine očekuje nastup u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Kini 2019. BiH će igrati u preliminarnoj rundi zajedno sa Slovačkom, Švedskom i Jermenijom, a mečevi su na rasporedu od 2. do 19. avgusta. Prve dvije ekipe izboriće nastup u A diviziji, gdje tek treba da bude obavljen žrijeb kvalifikacionih grupa za SP. BiH neće nastupiti na ovogodišnjem Evrobasketu, koji će biti održan u Rumuniji, Izraelu, Finskoj i Turskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana