Скраћен списак приједлога за насљедника Дамира Мулаомеровића: Пипан међу кандидатима за селектора

Милан Зубовић
Скраћен списак приједлога за насљедника Дамира Мулаомеровића: Пипан међу кандидатима за селектора

Сарајево - Предсједник Кошаркашког савеза БиХ Александар Фулурија прекинуо је све спекулације у вези са приједлогом за селектора сениорске репрезентације и потврдио да су у конкуренцији остала четири тренера међу којима је једно ново име.

Ради се о словеначком стручњаку Алешу Пипану, који тренутно води Златорог Лашко из Цеља, а тренерску каријеру започео је 1993. године у Марибору. Још је радио у Крки, Загорју, Словану, Анвилу, Задру, МЗТ-у и Олимпији, док је био селектор Словеније, Пољске и Македоније. Фулурија је навео да се поред Пипана налазе још три тренера, док су тројица отпала.

- На сједници Управног одбора констатовали смо да Ненад Марковић и Светислав Пешић нису више кандидати. Марковић због обавеза према Каршијаки, док се Пешић опоравља од операције. Уједно, Јуре Здовц је одбио понуду. Остала су имена која су се спомињала у јавности посљедњих дана, а приједлози су Драган Бајић, Душко Вујошевић, Адис Бећирагић и Алеш Пипан - изјавио је Фулурија.

Бајић је тренер Игокее и прошле године био је надомак селекторског мјеста, али је предност добио Дамир Мулаомеровић. Име тренера Лиможа, који на крају сезоне највјероватније напушта француску екипу, први пут је споменуто прошле седмице и одмах је стигао деманти КС БиХ да је он међу кандидатима, док Бећирагић нема ангажман. Према његовим ријечима, директор репрезентације БиХ Синиша Ковачевић ускоро ће разговарати са њима.

- Преговори директора репрезентације са кандидатима својеврстан су први филтер пошто ће он своја запажања пренијети члановима Управног одбора, који ће потом смањити број кандидата и затим формирати делегацију која ће обавити финалне разговоре са њима - истакао је Фулурија.

Поновио је став да нови селектор буде именован на четири године, чиме би био створен континуитет у раду, јер досадашњи покушаји ријетко су када давали жељене резултате. Нагласио је да су дугови Савеза много већи проблем од избора селектора.

- Промијенили смо агенцију која води финансијско пословање Савеза и на основу извјештаја 2016. годину завршили смо у плусу од 95.000 марака мада нисмо добили 150.000 КМ од "Електропривреде БиХ" и тај новац очекујемо ове године. Међутим, укупно стање је катастрофално. Закључно са посљедњим даном прошле године Савез дугује 2,5 милиона марака и држави смо дужни 1,2 милиона. Састаћемо се са Предсједништвом БиХ данас у 11 часова и имамо конкретан приједлог како да се ријешимо дугова. Уколико нам држава помогне, многе ствари кренуће у позитивном смјеру - казао је Фулурија.

Наступи

Репрезентацију БиХ ове године очекује наступ у квалификацијама за Свјетско првенство у Кини 2019. БиХ ће играти у прелиминарној рунди заједно са Словачком, Шведском и Јерменијом, а мечеви су на распореду од 2. до 19. августа. Прве двије екипе избориће наступ у А дивизији, гдје тек треба да буде обављен жријеб квалификационих група за СП. БиХ неће наступити на овогодишњем Евробаскету, који ће бити одржан у Румунији, Израелу, Финској и Турској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана