Скијање није спорт богатих

Милан Зубовић
Скијање није спорт богатих

Бањалука - Доласком прољећа завршене су све зимске активности Скијашког клуба РИС из Бањалуке, чији су чланови презадовољни оствареним у прошлој сезони, коју су затворили малом забавом за чланове и пријатеље.

Поносни су на чињеницу да су прошле зиме обучили 30 нескијаша, док је према ријечима предсједника клуба Горана Бранковића током десет година око 300 полазника научило да скија.

- Напредујемо сваке године и имамо око 70 сталних чланова док је прошле зиме 30 дјеце научило да скија. Организовали смо једнодневне и вишедневне излете те имали 130 сати скијања. Кроз годишњу чланарину успјели смо да обезбиједимо 70 комплета ски-опреме (скије, панцерице, штапови, кациге) за све узрасте и имамо добру сарадњу са свим скијалиштима у БиХ, што нашим члановима доноси разне предности и могућности редовног скијања током сезоне - изјавио је Бранковић.

Осим ентузијаста окупљених око клуба ту су још петорица инструктора који су свакодневно радили са полазницима, углавном дјецом, али је било и старијих.

- Инструктори имају лиценцу АТУС (Асоцијација тренера и учитеља скијања), јер не желимо ништа да радимо мимо правила и на своју руку. Велику помоћ имамо од Игора Божића, који један од најбољих ски-инструктора у БиХ, док је ту са нама и Синиша Марковић, без којег би све ово било незамисливо. Ту су још инструктори Драган Кајкут, Александар Гајић, Марко Бранковић и Бојан Томић - казао је Бранковић.

Идеја о оснивању клуба стара је 30 година и потиче из времена када је на том терену постојао ски-лифт који је девастиран.

- Одувијек смо жељели да сакупимо младе, али и оне мало старије да бисмо заједно уживали у скијању. Циљ нам је да допринесемо популаризацији овог спорта у нашем граду и склонимо младе са улице те да што више дјеце научи да скија. Све је почело и као једна врста револта, јер смо хтјели да докажемо да се скијањем могу бавити и они који нису бољег материјалног стања те смо успјели да га приближимо и годинама показујемо да нису потребне велике паре те да свако може да скија - казао је Бранковић.

Прије пет година почело је озбиљније да се ради.

- Прве кораке направили смо на такозваној Мишином брду или Мишиној ливади, која се налази на Старчевици у улици Старог Вујадина док смо 2013. поставили и ски-лифт. Тада смо окупили велики број дјеце која су са нашим инструкторима учила да скијају, а велики број њих никада прије тога није ни стао на скије, а сада су одлични скијаши - истакао је Бранковић.

Стални ски-лифт

Завјеса на зимска дешавања је спуштена док сада слиједе љетни радови да би сљедећа сезона била што боље дочекана.

- Један од планова је оспособљавање ски-лифта који би се трајно налазио на стази. Ширићемо стазу на Мишиној ливади према такозваном Титовом брду, а уједно и равнати да бисмо имали што боље услове током зиме - рекао је Бранковић.

РИС

Рис је амблем клуба, мада је назив у ствари скраћеница за "Раја испод Старчевице" односно дио насеља који се зове Ћерметана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана