Sitni interesi elimisali atletičare iz Srpske

Dušan Repija
Sitni interesi elimisali atletičare iz Srpske

Banjaluka - Atletičari iz Banjaluke Ivana Macanović i Sait Huseinbašić skinuti su sa spiska putnika na Balkansko dvoransko prvenstvo u Istanbulu, iako su imali bolje rezultate od rivala u svojim disciplinama.

Istina, ni član Borca, ni atletičarka Banjaluke nisu ispunili normu koju je propisao AS BiH, a to je da imaju rezultat koji je na nivou prvih pet mjesta sa prošlog prvenstva Balkana u Beogradu. Međutim, problem je što takav rezultat nije imalo još nekoliko putnika u Istanbul, među kojima su Jelena Gajić i Damir Reyepagić, koji su imali lošije rezultate od Macanovićeve i Huseinbašića. On je 3. februara istrčao 60 metara za 6,93 sekunde, što je drugi najbolji rezultat u BiH, ali je prednost dobio Reyepagić, koji je bio deset stotinki sporiji, a u životu nije trčao ispod sedam sekundi.

- Ne želim da ovo ispadne kao moj obračun s njim, jer nemam ništa protiv momka koji baš kao i ja proliva litre znoja da bi bio što bolji. Međutim, nije mi jasno zašto mi se ovako nešto dešava drugu godinu u nizu, jer sam i prošle sezone neopravdano izostavljen sa spiska putnika za takmičenje na Malti. Reprezentativac sam deset godina, radio sam šta god je trebalo i "krpio" u disciplinama koje nisu moje, a onda mi se ovako vrati. Savez nije uložio ništa u mene, a još mi oduzima ono što mi pripada. Strašno sam povrijeđen i imam utisak da neko hoće da me otjera iz atletike - rekao je Huseinbašić.

Sve je još čudnije jer su njih dvoje bili na preliminarnom spisku i ostvarili bolje rezultate od konkurenata u roku koji je propisao AS BiH (10. februar). Međutim, ispostavilo se da su se yaba trudili, jer su u Savezu unaprijed odlučili imena putnika. Na imena osam odabranih atletičara rezervisali su avionske karte za Istanbul još 25. januara, a kasnije takvu odluku gotovo prećutno i bez glasanja progurali na sjednici Izvršnog odbora.

- To smo uradili da bismo uštedjeli, jer su tada karte bile jeftinije. Tvrdim da pravila nisu prekršena, jer ni Sait ni Ivana nisu ispunili normu, a u takvom slučaju saveznom kapitenu je ostavljena mogućnost da odabere one atletičare za koje misli da su najspremniji ili da imaju veću perspektivu - rekla je predsjednica saveza Đurđica Rajher.

Selektor Elvir Krehmić nije bio raspoložen za komentar. Iz Saveza su naknadno obavijestili Borac i Banjaluku da mogu ići i njihovi atletičari pod uslovom da klubovi snose troškove putovanja koje bi Savez refundirao u slučaju da osvoje jednu od medalja.

- To je apsolutno smiješno i neprihvatljivo. Pa zašto da mi snosimo troškove, a Savez plaća put atletičarima koji imaju lošiji rezultat. U AS BiH stvari već godinama funkcionišu kako ne treba, a sve se radi zarad sitnih interesa - rekla je trener u AK Borac Radislavka Račić.

Propust članova iz Srpske

Član Izvršnog odbora AS BiH iz RS Neđo Đurović postavio je pitanje na sjednici zašto je Huseinbašić izostavljen sa liste putnika, a ukratko mu je objašnjeno da su njih dvoje prekasno ostvarili svoje najbolje rezultate. Goran Bošnjak i Željko Petrović nisu uvidjeli da je odluka štetna po atletičare iz Srpske, dok Borislav Đurđević nije bio prisutan.

********

* AS BiH odredio da je rok za ispunjenje norme 10. februar. Banjalučani je nisu ispunili, ali su imali bolje rezultate od atletičara koji su dobili prednost

* karte na imena osam putnika AS BiH rezervisao još 25. januara

* Na sjednici Izvršnog odbora nije glasano o ovakvoj odluci

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana