Ситни интереси елимисали атлетичаре из Српске

Душан Репија
Ситни интереси елимисали атлетичаре из Српске

Бањалука - Атлетичари из Бањалуке Ивана Мацановић и Саит Хусеинбашић скинути су са списка путника на Балканско дворанско првенство у Истанбулу, иако су имали боље резултате од ривала у својим дисциплинама.

Истина, ни члан Борца, ни атлетичарка Бањалуке нису испунили норму коју је прописао АС БиХ, а то је да имају резултат који је на нивоу првих пет мјеста са прошлог првенства Балкана у Београду. Међутим, проблем је што такав резултат није имало још неколико путника у Истанбул, међу којима су Јелена Гајић и Дамир Реyепагић, који су имали лошије резултате од Мацановићеве и Хусеинбашића. Он је 3. фебруара истрчао 60 метара за 6,93 секунде, што је други најбољи резултат у БиХ, али је предност добио Реyепагић, који је био десет стотинки спорији, а у животу није трчао испод седам секунди.

- Не желим да ово испадне као мој обрачун с њим, јер немам ништа против момка који баш као и ја пролива литре зноја да би био што бољи. Међутим, није ми јасно зашто ми се овако нешто дешава другу годину у низу, јер сам и прошле сезоне неоправдано изостављен са списка путника за такмичење на Малти. Репрезентативац сам десет година, радио сам шта год је требало и "крпио" у дисциплинама које нису моје, а онда ми се овако врати. Савез није уложио ништа у мене, а још ми одузима оно што ми припада. Страшно сам повријеђен и имам утисак да неко хоће да ме отјера из атлетике - рекао је Хусеинбашић.

Све је још чудније јер су њих двоје били на прелиминарном списку и остварили боље резултате од конкурената у року који је прописао АС БиХ (10. фебруар). Међутим, испоставило се да су се yаба трудили, јер су у Савезу унапријед одлучили имена путника. На имена осам одабраних атлетичара резервисали су авионске карте за Истанбул још 25. јануара, а касније такву одлуку готово прећутно и без гласања прогурали на сједници Извршног одбора.

- То смо урадили да бисмо уштедјели, јер су тада карте биле јефтиније. Тврдим да правила нису прекршена, јер ни Саит ни Ивана нису испунили норму, а у таквом случају савезном капитену је остављена могућност да одабере оне атлетичаре за које мисли да су најспремнији или да имају већу перспективу - рекла је предсједница савеза Ђурђица Рајхер.

Селектор Елвир Крехмић није био расположен за коментар. Из Савеза су накнадно обавијестили Борац и Бањалуку да могу ићи и њихови атлетичари под условом да клубови сносе трошкове путовања које би Савез рефундирао у случају да освоје једну од медаља.

- То је апсолутно смијешно и неприхватљиво. Па зашто да ми сносимо трошкове, а Савез плаћа пут атлетичарима који имају лошији резултат. У АС БиХ ствари већ годинама функционишу како не треба, а све се ради зарад ситних интереса - рекла је тренер у АК Борац Радиславка Рачић.

Пропуст чланова из Српске

Члан Извршног одбора АС БиХ из РС Неђо Ђуровић поставио је питање на сједници зашто је Хусеинбашић изостављен са листе путника, а укратко му је објашњено да су њих двоје прекасно остварили своје најбоље резултате. Горан Бошњак и Жељко Петровић нису увидјели да је одлука штетна по атлетичаре из Српске, док Борислав Ђурђевић није био присутан.

********

* АС БиХ одредио да је рок за испуњење норме 10. фебруар. Бањалучани је нису испунили, али су имали боље резултате од атлетичара који су добили предност

* карте на имена осам путника АС БиХ резервисао још 25. јануара

* На сједници Извршног одбора није гласано о оваквој одлуци

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана