Šest ponosnih decenija

Darko Pašagić
Šest ponosnih decenija

BANjALUKA - Svečanom akademijom održanom u "Pijano baru" hotela "Bosna" Rukometni klub Borac m:tel proslavio je veliki jubilej šest decenija postojanja i uspješnog rada. U sjajnoj atmosferi punoj emocija i prisjećanja na prošla vremena, kao i planovima za svijetlu budućnost akademiji su prisustvovali brojni zvaničnici, predstavnici Vlade Republike Srpske, Administrativne službe grada Banjaluka, sportski prijatelji, sadašnji i bivši članovi tima iz Gospodske ulice.

- Banjaluka je prepoznatljiva po Borcu. Borac i Banjaluka su jedno te isto. Imao je "crveno-plavi" tim uspona i padova, ali ova ekipa je dala sve od sebe da napravi rezultat na koji smo sada ponosni. Poslije brojnih problema s kojima se ovaj klub suočio na početku sezone, od kadrovske, stručne, finansijske i druge problematike, danas smo svjedoci da se rukovodstvo najtrofejnijeg kluba s ovih prostora izborilo s tim nedaćama i da je sinergija svih segmenata kluba ta koja je i najzaslužnija za rezultate. Želim vam mnogo sportske i porodične sreće uz želju da krupnim koracima gazite naprijed, a podrška resornog ministarstva neće izostati - istakao je ministar za porodicu, omladinu i sport u Vladi Republike Srpske Proko Dragosavljević.

Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju u Vladi Republike Srpske Jasna Brkić nije krila sreću što je 20 godina svog života posvetila upravo rukometu.

- Čestitam jubilej od srca. Dobar dio života, dvije decenije sam dala ovom sportu i ponosna sam na to. Svi oni koji su na bilo koji način imali priliku da budu dio Borca, bilo muškog ili ženskog kluba su danas mnogo bogatiji od onih koji nisu imali tu priliku i čast. Republika Srpska i BiH su prepoznatljive po Borcu i zato se svim snagama moramo truditi da to tako i ostane - rekla je Jasna Brkić.

Najljepše želje za jubilej poželio je i zamjenik gradonačelnika Banjaluke Jasmin Komić.

- Borac je najtrofejniji klub Republike Srpske, to je banjalučki brend i treba učiniti sve da to tako i ostane. U bogatoj istoriji ostvario je brojne uspjehe i pronio najljepši glas o Banjaluci širom svijeta. Bio je evropski prvak i pobjednik Kupa IHF. Sigurno da pomoć gradskih vlasti neće izostati i u budućem periodu, jer svi smo mi Borac - rekao je Komić.

Nekadašnji predsjednik kluba Živko Radišić izrazio je zadovoljstvo što je bio dio "crveno-plave" priče.

- Presrećan sam što sam jedan dio života bio u neposrednom rukovodstvu kluba. Ponosan sam na taj period i zato sve čestitke ljubiteljima rukometa i iskrenim Borčevcima na šest decenija postojanja - rekao je Radišić.

Goste su pozdravili još: Zdravko Josipović, Jovo Kerkez, Rade Unčanin, Tomo Marić, Dragan Marković, Nebojša Golić, Goran Malić, Boris Đogo, Miroslav Mikeš i Milan Radović. U zabavnom dijelu programa nastupili su pjevač Miroslav Janjanin, Željka Jovanić (klavir) i Natalija Knežević (violina). 

Skupština

Proslavi jubileja prethodila je redovna godišnja sjednica Skupštine kluba na kojoj je svih pet tačaka dnevnog reda jednoglasno usvojeno. U Nadzorni odbor kluba imenovani Miloš Grujić i Boris Srdić, koji će u njemu biti uz predsjednika Jovu Rosića i Jasmina Komića.

Prije početka Skupštine, kojoj je predsjedavao prvi čovjek Miroslav Mikeš minutom ćutanja odata je počast nedavno preminulom velikanu Petru Peroviću, a novi član Skupštine umjesto njega je Igor Jovičić. Potpredsjednik Upravnog odbora Milan Radović istakao je da je rukovodstvo kluba zadovoljno rezultatima u prvom dijelu sezone kao i činjenicom da su sva dugovanja prema igračima isplaćena. 

Dragan Marković

Izvještaj na Skupštini je podnio i šef stručnog štaba Dragan Marković.

- Hrabro sam ušao u ovu priču i nisam se pokajao. Pratio sam rezultate Borca m:tel i vidio da ova ekipa ima potencijal i tako je počela naša priča. Od Uprave tražim da rade svoj dio posla kao što će stručni štab svoj dio odraditi. Želim da se ispoštuju igrači. Imamo super ekipu, i zato možemo ne samo skinuti skalp Bosni nego i ispisati nove stranice Borca osvajanjem titule. Regionalna liga je jedna druga priča, mi ne želimo uzeti učešće u tako jakom takmičenju i dopustiti da drugi s nama brišu parket - naglasio je Marković. 

Monografija

Dugogodišnji rukometni radnik Branko Janković startovaće s pripremom monografije koja će obuhvatiti period od 1985. do 2010. godine. S grupom autora istaknuti stručnjak će pokušati da prikaže "crveno - plavu" priču u posljednjih 25 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana