Шест клубова има вишак страних играча

Дарко Пашагић
Шест клубова има вишак страних играча

Бањалука - Правило да у записнику за једну утакмицу Премијер лиге клуб може имати четири странца отворило је више мјеста за домаће играче, али неки клубови још не могу да се навикну на то, па у својим редовима и даље имају више играча из других земаља него што је дозвољено.

Наравно, то им нико не може забранити, али поставља се питање да ли клубовима треба већи број од дозвољена четири странца, када их не могу максимално искористити. Иако о томе нерадо причају, бројке говоре да им требају јер чак шест премијерлигаша има већи број, а рекордер је Широки Бријег са девет, од којих су чак шесторица из Хрватске. Више од четири имају још Сарајево и Зрињски, по шест, те Крупа, Звијезда 09 и Младост по пет.

У премијерлигашу из етно-села Станишићи донедавно су имали двоцифрен број странаца, чак десет, док седам играча има двојно држављанство.

- Отишли су Насри Адова и Брахим Адова (Гана), Немања Пармаковић, Стефан Трифковић и Милош Златковић (Србија). Сада их је остало пет, тако да више немамо простора за маневрисање, али ако се укаже квалитетно појачање из друге земље, сигурно ћемо реаговати и довести га у наше редове - нагласио је предсједник Звијезде 09 Борис Станишић.

У екипи из кањона Тијесно донедавно су имали шест странаца, а сада су остали на пе, јер је Миљан Љубеновић из Србије сада добио двојно држављанство, које имају још четири фудбалера Крупе.

- Вишак странаца понекад нам једноставно веже руке јер их имамо преко броја. Уколико бисмо жељели довести неког новог, морали бисмо да отпустимо једног од оних који су под уговором или да их беспотребно гомиламо - истакао је директор Крупе Михајло Бучински.

У најповољнијем положају од свих премијерлигаша је трећи клуб из Републике Српске, бијељински Радник, који у овом тренутку има само једног странца, Србина Славишу Радовића, док седморица фудбалера има пасоше двију држава.

- Са те стране смо у одличној ситуацији и могу да кажем да смо у овом прелазном року у малој предности у односу на остале клубове. Очекујем да то и реализујемо и да у наредним данима квалитетни играчи појачају наше редове - рекао је секретар Радника Слободан Ђорђић.

Када се све сабере, у 12 премијерлигашких клубова у овом тренутку има округло 50 странаца. Највише их је из Србије и Хрватске, а само их девет није из земаља насталих распадом Југославије.

Луксуз

Иако је још у току зимски прелазни рок и састави тимова нису коначни, један број тимова сигурно ће остати са већом квотом играча ван БиХ од дозвољене. То је дефинитивно луксуз и непотребан трошак, па је мало нејасно због чега се клубови одлучују на тај корак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана