Savjet za sport Banjaluke: Nema para za nove klubove

Milan Zubović
Savjet za sport Banjaluke: Nema para za nove klubove

Banjaluka - Sportski klubovi koji se u Banjaluci budu osnovali u narednih pet godina neće imati finansijsku podršku dok će se pojedinim klubovima osnovanim u posljednjih pet godina uskratiti finansijska pomoć, najavio je predsjednik Savjeta za sporta grada Banjaluka Nenad Šibarević.

Prema njegovim riječima, cilj ove reorganizacije je pokušaj da se smanji hiperprodukcija klubova u gradu na Vrbasu.

- Donijeli smo odluku, koju su podržali sportisti, da se ne finansiraju klubovi koji se osnuju u narednih pet godina jer želimo da zaustavimo hiperprodukciju. Ako se neko od tih novih dokaže i postigne rezultat onda ćemo uzeti u razmatranje njegovo finansiranje. Imamo 67 klubova koji su formirani u posljednjih pet godina pa ćemo razmatrati njihove rezultate i vidjeti da li ih ima smisla finansirati pošto ima sportova koji nisu značajni - izjavio je Šibarević.

On je dodao da je na sastanku sa predstavnicima 50 klubova iz svih sportova izabrano deset predstavnika koji će pomoći u izradi programa finansiranja za 2015. godinu.

- Radimo na kriterijumima za finansiranje klubova od interesa za grad kao što se to radi u okruženju i želimo da što pravednije to uradimo zajedno sa predstavnicima klubova. Pokušaćemo da omogućimo osnovno funkcionisanje plaćanjem kotizacija, službenih lica, priprema i ljekarskih pregleda - rekao je Šibarević.

U Banjaluci trenutno postoji 267 sportskih klubova, za razliku 2000. godine kada ih je bilo 40.

- Klubovi koji su osnovani u 2014. godini ući će u razmatranje u grupu ovih od posljednjih godina, a oni koji su pokazali rezultate i dalje će se finansirati. S druge strane oni koji nisu imali rezultate i ne spadaju u olimpijske sportove te nisu značajni za grad biće eliminisani - istakao je Šibarević koji je dodao da će budžet za sport biti poznat u narednih 15 do 20 dana.

Član upravnog odbora RK Borac Vladimir Branković istakao je da bi novi način raspodjele sredstava bio mnogo pravedniji.

- Pare koje su dijeljene išle su čak i privatnim klubovima koji se nisu nigdje takmičili tako da je teško bilo pratiti kako su se one trošile. Smatram da će novi način raspodjele sredstava, ako se usvoji, biti mnogo bolji nego dosadašnji pošto će se moći kontrolisati pare. Ubijeđen sam da grad daje dosta novca, ali se on rasipa na nebitne klubove - rekao je Branković.

Predsjednik AK Borac Nebojša Matijević upoznat je sa novim prijedlozima jer smatra da se pare do sada nisu dijelile kako treba.

- Mislim da je 267 klubova previše za Banjaluku i to treba da se uredi. Ima onih koji na osnovu stare slave žele sredstva, a nisu ništa novog uradili tokom posljednjih godina. Cijenim da dobri rezultati novih klubova treba adekvatno nagraditi, a opet ako neko ne napravi ništa da mu se smanje sredstva. Grad prvo mora odrediti šta želi da finansira amaterski ili profesionalni sport, masovni ili vrhunski. Jedno s drugim ne može da ide - naglasio je Matijević.

Prioriteti

Prema najavama šest ili sedam klubova biće izdvojeni kao najznačajniji za grad Banjaluku.

- To su Fudbalski klub Borac, Ženski košarkaški klub Mladi Krajišnik, Atletski klub Borac, Rukometni klub Borac i još neki. Imali smo problema do sada jer nije bilo faktura i računa pa nemamo kontrolu nad potrošnjom dodijeljenih sredstava koja je teško kontrolisati i nastojaćemo klubovima davati što manje sredstava, a što više direktno plaćati njihovo osnovno funkcionisanje. To je jako neuređena oblast jer ne postoji zakon na nivou Republike Srpske dok nemamo ni finansijskog inspektora za sport - kazao je Šibarević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana