Савјет за спорт Бањалуке: Нема пара за нове клубове

Милан Зубовић
Савјет за спорт Бањалуке: Нема пара за нове клубове

Бањалука - Спортски клубови који се у Бањалуци буду основали у наредних пет година неће имати финансијску подршку док ће се појединим клубовима основаним у посљедњих пет година ускратити финансијска помоћ, најавио је предсједник Савјета за спорта града Бањалука Ненад Шибаревић.

Према његовим ријечима, циљ ове реорганизације је покушај да се смањи хиперпродукција клубова у граду на Врбасу.

- Донијели смо одлуку, коју су подржали спортисти, да се не финансирају клубови који се оснују у наредних пет година јер желимо да зауставимо хиперпродукцију. Ако се неко од тих нових докаже и постигне резултат онда ћемо узети у разматрање његово финансирање. Имамо 67 клубова који су формирани у посљедњих пет година па ћемо разматрати њихове резултате и видјети да ли их има смисла финансирати пошто има спортова који нису значајни - изјавио је Шибаревић.

Он је додао да је на састанку са представницима 50 клубова из свих спортова изабрано десет представника који ће помоћи у изради програма финансирања за 2015. годину.

- Радимо на критеријумима за финансирање клубова од интереса за град као што се то ради у окружењу и желимо да што праведније то урадимо заједно са представницима клубова. Покушаћемо да омогућимо основно функционисање плаћањем котизација, службених лица, припрема и љекарских прегледа - рекао је Шибаревић.

У Бањалуци тренутно постоји 267 спортских клубова, за разлику 2000. године када их је било 40.

- Клубови који су основани у 2014. години ући ће у разматрање у групу ових од посљедњих година, а они који су показали резултате и даље ће се финансирати. С друге стране они који нису имали резултате и не спадају у олимпијске спортове те нису значајни за град биће елиминисани - истакао је Шибаревић који је додао да ће буџет за спорт бити познат у наредних 15 до 20 дана.

Члан управног одбора РК Борац Владимир Бранковић истакао је да би нови начин расподјеле средстава био много праведнији.

- Паре које су дијељене ишле су чак и приватним клубовима који се нису нигдје такмичили тако да је тешко било пратити како су се оне трошиле. Сматрам да ће нови начин расподјеле средстава, ако се усвоји, бити много бољи него досадашњи пошто ће се моћи контролисати паре. Убијеђен сам да град даје доста новца, али се он расипа на небитне клубове - рекао је Бранковић.

Предсједник АК Борац Небојша Матијевић упознат је са новим приједлозима јер сматра да се паре до сада нису дијелиле како треба.

- Мислим да је 267 клубова превише за Бањалуку и то треба да се уреди. Има оних који на основу старе славе желе средства, а нису ништа новог урадили током посљедњих година. Цијеним да добри резултати нових клубова треба адекватно наградити, а опет ако неко не направи ништа да му се смање средства. Град прво мора одредити шта жели да финансира аматерски или професионални спорт, масовни или врхунски. Једно с другим не може да иде - нагласио је Матијевић.

Приоритети

Према најавама шест или седам клубова биће издвојени као најзначајнији за град Бањалуку.

- То су Фудбалски клуб Борац, Женски кошаркашки клуб Млади Крајишник, Атлетски клуб Борац, Рукометни клуб Борац и још неки. Имали смо проблема до сада јер није било фактура и рачуна па немамо контролу над потрошњом додијељених средстава која је тешко контролисати и настојаћемо клубовима давати што мање средстава, а што више директно плаћати њихово основно функционисање. То је јако неуређена област јер не постоји закон на нивоу Републике Српске док немамо ни финансијског инспектора за спорт - казао је Шибаревић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана