Savez ukinuo suspenziju Igokee

Milan Zubović
Savez ukinuo suspenziju Igokee

Banjaluka - Košarkaški savez BiH ukinuo je suspenziju Igokei na osnovu koje je klubu iz Aleksandrovca bilo zabranjeno da se takmiči u Jadranskoj ligi.

Osim toga, skinuta je suspenzija svim reprezentativnim selekcijama BiH koje će moći nastupati na takmičenjima pod okriljem FIBA.

- Skinuta nam je suspenzija i i sada sve selekcije mogu da se takmiče. Za sada nije postavljen nikakav dodatni uslov tako da suspenzija ne može biti ponovo nametnuta. Ujedno se i Igokea može takmičiti u ABA ligi pošto joj je Savez skinuo suspenziju - izjavio je predsjednik KS BiH Aleksandar Fulurija.

Odluka je donesena nakon što je Svjetska košarkaška federacija (FIBA) poslije sastanka u Dablinu povukla suspenziju nacionalnih saveza širom Evrope koji su podržali Evroligu i Evrokup odnosno kompaniju ECA koja upravlja ovim takmičenjima, a pri tome nisu željeli da igraju u novoformiranoj Ligi šampiona. Klub iz Aleksandrovca, koji je jedan od osnivača nove ABA lige jtd, zajedno sa sa ostalim ekipama dao je podršku ECA pa ga je zbog toga KS BiH suspendovao iako on svojim plasmanom na tabeli u nedavno završenoj sezoni regionalne lige nije ostvario pravo nastupa u Evrokupu pa je na osnovu toga nastala dodatna pometnja. Za iduću sezonu ABA lige predviđeno je jedno mjesto iz BiH koje će zauzeti četvorostruki uzastopni šampion Igokea, kojoj će to biti peto učešće zaredom.

Kvalifikacije

Najznačajnije takmičenje, koje očekuje seniorsku reprezentaciju BiH ove godine, su kvalifikacije za Evropsko prvenstvo iduće godine, koje će biti održano u četiri države: Rumuniji, Finskoj, Turskoj i Izraelu. Reprezentacija BiH nalazi se u grupi C zajedno sa Rusijom i Švedskom, a plasman na Evrobasket izboriće pobjednici sedam grupa, kao i četiri najbolje drugoplasirane ekipe. Kvalifikacije će biti odigrane od 31. avgusta do 17. septembra ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana