Sava Lešić, prvo pojačanje Igokee za iduću sezonu, za “Glas Srpske”: Lična statistika nije bitna, tu sam da igram za ekipu

Milan Zubović
Sava Lešić, prvo pojačanje Igokee za iduću sezonu, za “Glas Srpske”: Lična statistika nije bitna, tu sam da igram za ekipu

BANjALUKA - Prvo pojačanje Igokee za narednu sezonu donijeće iskustvo i čvrstinu u reketu, gdje će sa Robertom Rikićem činiti centarski par.

Poslije sezone u njemačkom Etingeru Sava Lešić vraća se u ABA ligu, a sa klubom iz Aleksandrovca je potpisao jednogodišnji ugovor. Njemu će to biti čak 12. klub za koji će igrati, a peti sa kojim će nastupati u regionalnom takmičenju, poslije Partizana, Crvene zvezde, Radničkog i Olimpije.

- Svuda pođi i svojoj kući dođi. Tako nekako može se ukratko opisati moja karijera jer jednu sezonu provedem u inostranstvu, pa se vratim kući i opet sve ispočetka, tako da mi se čini da nikad nisam ni otišao - započeo je Lešić razgovor za “Glas Srpske”.

Kao neko ko iza sebe ima dosta sezona na Jadranu smatra da je manji broj ekipa poboljšao kvalitet.

- Gledajući godinama unazad liga je sve kvalitetnija, čemu je doprinelo smanjenje broja učesnika. Jedan je evroligaš i dva tima koja igraju u Evrokupu, što doprinosi ugledu samog takmičenja - dodao je Lešić.

Njemu će Igokea biti novi izazov i raduje se dolasku u Republiku Srpsku jer, kako je istakao, tu je mentalitet naroda najsličniji mentalitetu ljudi iz njegovog rodnog Knina.

- Vidim da se pravi ekipa koja će se boriti za gornji deo tabele, ali treba videti i ostale timove sa kakvim ekipama će početi sezonu pa tek onda možemo realno da pričamo o ambicijama, jer ima mnogo stvari da se poklope. Superkup koji će krajem septembra biti održan u ma biće pravo merilo naše snage i tada ćemo videti gde smo i šta smo. Treba da se fokusiramo na to takmičenje i idemo iz utakmice u utakmicu. Tu sam da pomognem koliko mogu i stavim se u službu tima, te zanemarim ličnu statistiku jer je bitan rezultat ekipe, a trebalo bi da osvojimo titulu i Kup BiH - naglasio je Lešić.

Sa budućim saigračem Vukom Radivojevićem već je igrao u Crvenoj zvezdi od 2010. do 2012. godine.

- Znam da je u ekipi ostalo nekoliko iskusnih igrača i da su tu mladići od kojih se mnogo očekuje, pa ćemo mi malo stariji njima pomagati da što pre stasaju. Sa Vukom se poznajem godinama i reč je o odličnom igraču, a pre svega osobi, koja je lider na parketu i van njega, a za svaku ekipu je bitno da ima barem jednog igrača njegovih karakteristika. To što je on u ekipi nekoliko sezona meni će olakšati uklapanje - kazao je Lešić.

Sa novim trenerom Igokee Nenadom Trajkovićem nije sarađivao, ali ga poznaje.

- Trajković je kvalitetan stručnjak i veliki radnik koji ništa ne prepušta slučaju. Odličan je u radu sa mladim igračima, ali i nama malo starijima, i od njega se uvek može nešto novo naučiti. Godinama je bio u NBA ligi, za koju možemo reći da je neki drugi sport i na nama je da se što pre razumemo - istakao je Lešić.

Selektor Srbije Aleksandar Đorđević pozvao ga je u tim za utakmice drugog kvalifikacionog prozora za Svjetsko prvenstvo, pa je upisao minute u dresu sa nacionalnim grbom.

- To je bila velika čast za mene jer nisam na zalasku karijere, ali nisam više ni toliko mlad. Posle svih dobrih sezona iza mene ovo mi je neka kruna karijere jer se zna koje sve košarkaške veličine su nosile ovaj dres. Debi protiv Nemačke ne mogu opisati rečima, pogotovo trenutak kada je intonirana himna. Meni je bilo veliko zadovoljstvo da se nađem u društvu ostalih srpskih košarkaša kod Saleta Đorđevića, a to je bilo jedno novo i neponovljivo iskustvo za mene. Ne znam kakve planove selektor ima sa mnom za dalje, ali mi je bila velika čast da igram - rekao je Lešić.

Sava je poznat kao navijač Crvene zvezde, mada je jedno vrijeme igrao u Partizanu.

  • Trudim se da ispratim svaku košarkašku i fudbalsku utakmicu, te da odem i gledam uživo. Odmalena idem na utakmice i navijam za Zvezdu jer sam tako vaspitavan, a i moji iz Knina navijaju za “crveno-bele”. Desilo se da igram za Partizan, ali to je posao i profesionalno sam ga obavljao, te na svakom meču davao maksimum. Kasnije sam igrao i za Zvezdu, što je bilo ispunjenje jednog sna - rekao je Lešić.

Zapostavio pecanje

Sava je poznat kao ljubitelj pecanja i ranije je često znao da zabaci udicu.

- Priznajem da poslednjih godina ne stižem ići na reke jer sam bio u inostranstvu pa samo preko leta na odmoru bacim udicu za svoju dušu. Mogao bih da ponesem štapove kada dođem u Laktaše, mada nije isključeno da ću kupiti nove. Imam prijatelja u Šipovu kod kojeg idem svake godine i znam da na Plivi ima odličnih mesta “za ribe”, kao uostalom i celoj Krajini - izjavio je Lešić.

Knin

Lešić je rođen u Kninu 23. februara 1988. godine i svake godine redovno posjećuje rodno mjesto, iz kojeg je, osim njega, poteklo mnogo kvalitetnih igrača, poput košarkaša Ognjena Dobrića i Alekse Mariće, te fudbalera Milana Borjana i Miloša Degeneka.

- Izgleda da je tlo pogodno za sportiste, ali ima i onih koji se nisu proslavili. Redovno idem u rodno mesto, ove godine bio sam tri puta i verujem da je to to, jer uskoro kreću pripreme pa neću moći zbog obaveza - kazao je Lešić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana