Сава Лешић, прво појачање Игокее за идућу сезону, за “Глас Српске”: Лична статистика није битна, ту сам да играм за екипу

Милан Зубовић
Сава Лешић, прво појачање Игокее за идућу сезону, за “Глас Српске”: Лична статистика није битна, ту сам да играм за екипу

БАЊАЛУКА - Прво појачање Игокее за наредну сезону донијеће искуство и чврстину у рекету, гдје ће са Робертом Рикићем чинити центарски пар.

Послије сезоне у њемачком Етингеру Сава Лешић враћа се у АБА лигу, а са клубом из Александровца је потписао једногодишњи уговор. Њему ће то бити чак 12. клуб за који ће играти, а пети са којим ће наступати у регионалном такмичењу, послије Партизана, Црвене звезде, Радничког и Олимпије.

- Свуда пођи и својој кући дођи. Тако некако може се укратко описати моја каријера јер једну сезону проведем у иностранству, па се вратим кући и опет све испочетка, тако да ми се чини да никад нисам ни отишао - започео је Лешић разговор за “Глас Српске”.

Као неко ко иза себе има доста сезона на Јадрану сматра да је мањи број екипа побољшао квалитет.

- Гледајући годинама уназад лига је све квалитетнија, чему је допринело смањење броја учесника. Један је евролигаш и два тима која играју у Еврокупу, што доприноси угледу самог такмичења - додао је Лешић.

Њему ће Игокеа бити нови изазов и радује се доласку у Републику Српску јер, како је истакао, ту је менталитет народа најсличнији менталитету људи из његовог родног Книна.

- Видим да се прави екипа која ће се борити за горњи део табеле, али треба видети и остале тимове са каквим екипама ће почети сезону па тек онда можемо реално да причамо о амбицијама, јер има много ствари да се поклопе. Суперкуп који ће крајем септембра бити одржан у ма биће право мерило наше снаге и тада ћемо видети где смо и шта смо. Треба да се фокусирамо на то такмичење и идемо из утакмице у утакмицу. Ту сам да помогнем колико могу и ставим се у службу тима, те занемарим личну статистику јер је битан резултат екипе, а требало би да освојимо титулу и Куп БиХ - нагласио је Лешић.

Са будућим саиграчем Вуком Радивојевићем већ је играо у Црвеној звезди од 2010. до 2012. године.

- Знам да је у екипи остало неколико искусних играча и да су ту младићи од којих се много очекује, па ћемо ми мало старији њима помагати да што пре стасају. Са Вуком се познајем годинама и реч је о одличном играчу, а пре свега особи, која је лидер на паркету и ван њега, а за сваку екипу је битно да има барем једног играча његових карактеристика. То што је он у екипи неколико сезона мени ће олакшати уклапање - казао је Лешић.

Са новим тренером Игокее Ненадом Трајковићем није сарађивао, али га познаје.

- Трајковић је квалитетан стручњак и велики радник који ништа не препушта случају. Одличан је у раду са младим играчима, али и нама мало старијима, и од њега се увек може нешто ново научити. Годинама је био у НБА лиги, за коју можемо рећи да је неки други спорт и на нама је да се што пре разумемо - истакао је Лешић.

Селектор Србије Александар Ђорђевић позвао га је у тим за утакмице другог квалификационог прозора за Свјетско првенство, па је уписао минуте у дресу са националним грбом.

- То је била велика част за мене јер нисам на заласку каријере, али нисам више ни толико млад. После свих добрих сезона иза мене ово ми је нека круна каријере јер се зна које све кошаркашке величине су носиле овај дрес. Деби против Немачке не могу описати речима, поготово тренутак када је интонирана химна. Мени је било велико задовољство да се нађем у друштву осталих српских кошаркаша код Салета Ђорђевића, а то је било једно ново и непоновљиво искуство за мене. Не знам какве планове селектор има са мном за даље, али ми је била велика част да играм - рекао је Лешић.

Сава је познат као навијач Црвене звезде, мада је једно вријеме играо у Партизану.

  • Трудим се да испратим сваку кошаркашку и фудбалску утакмицу, те да одем и гледам уживо. Одмалена идем на утакмице и навијам за Звезду јер сам тако васпитаван, а и моји из Книна навијају за “црвено-беле”. Десило се да играм за Партизан, али то је посао и професионално сам га обављао, те на сваком мечу давао максимум. Касније сам играо и за Звезду, што је било испуњење једног сна - рекао је Лешић.

Запоставио пецање

Сава је познат као љубитељ пецања и раније је често знао да забаци удицу.

- Признајем да последњих година не стижем ићи на реке јер сам био у иностранству па само преко лета на одмору бацим удицу за своју душу. Могао бих да понесем штапове када дођем у Лакташе, мада није искључено да ћу купити нове. Имам пријатеља у Шипову код којег идем сваке године и знам да на Пливи има одличних места “за рибе”, као уосталом и целој Крајини - изјавио је Лешић.

Книн

Лешић је рођен у Книну 23. фебруара 1988. године и сваке године редовно посјећује родно мјесто, из којег је, осим њега, потекло много квалитетних играча, попут кошаркаша Огњена Добрића и Алексе Мариће, те фудбалера Милана Борјана и Милоша Дегенека.

- Изгледа да је тло погодно за спортисте, али има и оних који се нису прославили. Редовно идем у родно место, ове године био сам три пута и верујем да је то то, јер ускоро крећу припреме па нећу моћи због обавеза - казао је Лешић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана