Said Fazlagić, generalni sekretar OK BiH: U Riju rekordan broj sportista

Dušan Repija
Said Fazlagić, generalni sekretar OK BiH: U Riju rekordan broj sportista

Banjaluka - Tačno 395 dana ostalo je do početka 31. olimpijskih igara, a za sada su dvojica sportista iz BiH izborili vizu za nastup u Rio de Žaneiru, atletičari Hamza Alić i Amel Tuka.

Alić je na mitingu u Slovenskoj Bistrici bacio kuglu 20,67 metara i za 17 centimetara prebacio normu, dok je Tuka nedavno u Kranju dionicu od 800 metara istrčao za 1:44,19, a norma je 1.45,80. Ovo je trenutno treće vrijeme ove godine u Evropi, deseto u svijetu pa je jasno da Tuka ima najveće šanse za dobar rezultat u Riju. Pored njih dvojice, u Olimpijskom komitetu BiH očekuju još najmanje četvoro sportista, što bi značilo da će ekspedicija biti brojnija nego u Londonu, kada je BiH predstavljalo pet sportista. Ukoliko se kockice poslože, vrlo moguće je da BiH predstavlja deset i više takmičara, što bi bio rekordan broj, s obzirom na to da je na Igrama u Barseloni 1992. godine učestvovalo deset sportista.

- Optimista sam i nadam se da će bh. tim predstavljati od šest do deset sportista, a možda i više. Neki od njih su vrlo blizu normi, a samo jedan centimetar dijeli bacača kugle Kemala Mešića (20,49). Nadam se da će on na idućim takmičenjima uspjeti, a čak i ako ne uspije, vjerovatno će dobiti pozivnicu - rekao je generalni sekretar OK BiH i šef misije BiH Olimpijskog tima Said Fazlagić.

Dva predstavnika u Riju sigurno će biti iz plivanja. Sistem kvalifikacija iz ovog sporta je drugačiji, jer svaka zemlja koja ima predstavnika na Svjetskom prvenstvu automatski dobija po jednog učesnika u muškoj i ženskoj konkurenciji na Igrama.

- Za sada su to naši najbolji plivači Ivana Ninković i Ensar Hajder, koji će u avgustu učestvovati na Svjetskom prvenstvu u Kazanju. Pored njih, u Rusiji će biti još nekoliko plivača, a ako se desi da niko od njih ne ispuni normu, dvoje najboljih će dobiti pozivnice - objasnio je Fazlagić.

Za sada je sigurna i džudistkinja Larisa Cerić, koja je trenutno na 16. mjestu svjetske liste, a prva 24 kandidata učestvovaće na Igrama.

- Nadamo se da će na nekom od takmičenja zablistati Aleksandra Samardžić i Harun Sadiković. Imaju potencijal, nagovijestili su ga na Evropskom prvenstvu do 23 godine, gdje su osvojili bronzane medalje - rekao je Fazlagić.

Pored nabrojanih, Brazil bi mogao biti dostižan i za još nekoliko atletičara, prije svih maratonku Lusiju Kimani, kao i strijelce. S obzirom na to kolika su ulaganja, Fazlagić ističe da je broj sportista na Olimpijskim igrama i više nego dobar.

- Olimpijski komitet je nebudžetska organizacija i samim tim od države ne dobijamo ni marku. Funkcionišemo aplicirajući na razne projekte MOK-a, čime smo obezbijedili stipendije za 11 olimpijskih kandidata koje iznose 600 dolara mjesečno. Jednokratnu pomoć u iznosu od 7.000 dolara dobili su Tuka i bacač koplja Dejan Mileusnić, ali to nije ni izbliza dovoljno kako bi oni imali optimalne uslove za rad i takmičenje. Mnogo bolji primjer je Olimpijski komitet Srbije, koji ima mogućnost da mjesečno izdvoji 5.000 evra za potrebe bacača kugle Asmira Kolašinca. Imamo obećanja državnih i entitetskih institucija da će se stanje popraviti, ali za sada ono stoji samo na riječima - razočarano je konstatovao Fazlagić.

Džumhur

Ukoliko nastavi napredovanje na ATP listi, najbolji teniser BiH Damir Džumhur ima realne šanse da se nađe među 64 tenisera koji će učestvovati na olimpijskom turniru u tenisu. Džumhur je trenutno 88. igrač na svijetu, a čak i ako ne bude na mjestu koje mu garantuje direktan plasman, mogao bi dobiti pozivnicu koju organizator daje teniserima iz manjih zemalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana