Румуни на дебију стигли до пехара

Дијана Дујић
Румуни на дебију стигли до пехара

Добој - Румунска екипа ЦСМ Букурешт подигла је побједнички пехар на 48. међународном рукометном ТВ турниру шампиона "Добој 2016", пошто је у финалу савладала првака Словачке Татран Прешов са 28:25.

У врло изједначеном мечу два квалитетна ривала можда и кључну предност Румуни су стекли у финишу првог дијела, када у отишли на плус три. Та залиха била је довољна дебитанту на овом турниру да освоји побједнички пехар, али и награду од 10.000 евра.

- Била је ово тешка утакмица, каква и приличи завршници оваквог турнира, који има дугу традицију. Част је играти финале и освојити га - рекао је првотимац Букурешта Крсто Милошевић.

Након што су 2013. и 2014. године подизали побједнички пехар у Добоју, ове, као и прошле године, Татран Прешова мора да се задовољи другим мјестом и наградом од 7.500 евра.

- Честитке тиму из Букурешта. Мислим да смо одиграли добру утакмицу и турнир, који нам је послужио као генерална проба за квалификациони турнир Лиге шампиона којем смо домаћини идућег викенда. То је за нас примарни циљ ове сезоне - рекао је пивот Татрана Леон Вучко.

Треће мјесто и 5.000 евра припало је шампиону БиХ Извиђачу, који је био бољи од домаћина Слоге са 37:36. Војводина је освојила пето мјесто савладавши Будванску ривијеру са 30:28. Седмо мјесто припало је екипи Сасја из Белгије и то без борбе, јер рукометаши Дервенте због раније договорених обавеза у Хрватској нису могли да играју посљедњег дана турнира.

Најбољи играч турнира је француски интернационалац из екипе ЦСМ Букурешт Гијом Саурина, који по традицији није нашао мјесто у најбољој седморици турнира. Екипе финалисти имају по три представника. Одличним одбранама мјесто на голу резервисао је себи бивши голман Борца м:тел Марио Блажевић, а поред њега из побједничке екипе у идеалном тиму су лијево крило Нику Негру и његов колега са супротне стране Гоце Георгијевски. Стубови игре Татрана Оливер Рабек и Алексеј Песков најбољи су лијеви и десни бек, док је капитен Слоге Срђан Гаврић добио награду за најбољег средњег бека. На позицији пивота највише је показао Живан Пешић из Војводине. Организатори су и ове године положили испит, па су сви учесници Добој напустили срећни, уз обећање да ће се и убудуће одазвати позиву.

Награда Пухалу

Награда за дугогодишњи допринос развоју и афирмацији турнира отишла је у руке новинару Слободану Пухалу. Он је свједок свих 48 издања и "жива енциклопедија" једног од најјачих турнира на свијету. Пухало је био и дугогодишњи дописник "Гласа Српске".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана