Ronilac duže izdrži pod vodom nego trener u BiH

Darko Pašagić
Ronilac duže izdrži pod vodom nego trener u BiH

Banjaluka - U premijerligaškom fudbalu BiH i na početku ove sezone nastavljeno je po starom i već poslije dva kola dva kluba su promijenila trenere.

Prvo je u ponedjeljak poslije poraza od Čelika Slobodan Krčmarević odlučio da sam ode sa klupe Željezničara. Uprava tima sa “Grbavice” ekspresno je reagovala i treći put angažovala Milomira Odovića. On je na “Grbavici” uvijek rado viđeno lice jer je ostavio neizbrisiv trag kao igrač, a kasnije i kao trener.

U tuzlanskoj Slobodi, koja naredne godine slavi 100 godina postojanja, odlučili su da za trenera postave Zlatana Nalića, koji je naslijedio Milenka Bošnjakovića. Inače, Bošnjaković je na to mjesto “uskočio” pred početak prvenstva, kada je neočekivano otišao Admir Smajić. Ne treba zaboraviti da su Tuzlaci sredinom ljetne pauze odlučili da se raziđu sa Slavkom Petrovićem.

Ovakav start nagovještava da će i ove sezone najteže biti zaraditi trenerski hljeb. Međutim, prošlo prvenstvo ostaće zapisano u analima fudbala ne samo u BiH. Tada su već poslije prvog kola dva kluba imala nove trenere, pa bi optimisti rekli da se stvari popravljaju. Šalu na stranu, ovakav trend prisutan je duži niz godina i, kako sada stvari stoje, ne postoje indicije da bude zaustavljen.

Jedan od mjerodavnih da komentariše šta je to što brzo tjera sa klupe trenere u BiH je selektor U19 BiH Slaven Musa, koji je sjedio na klupi Zrinjskog, Širokog Brijega, Čelika, GOŠK-a i Viteza.

- Prvi i osnovni razlog za to je što u klubovima jednostavno nemaju vizije šta žele od trenera. U želji da dovedu što zvučnije ime često se odlučuju za nekadašnje sjajne igrače, koji se, nažalost, još nisu pošteno dokazali na klupi. Sramno je već da su dvojica trenera smijenjena. Malo ću se našaliti i reći da ronilac na dah više izdrži pod vodom nego trener u Željezničaru. Potpuno je nelogično da trener odradi pripreme, bude na klupi samo dva kola i onda ode, neko sporazumno, neko dobije otkaz. Tome mnogo kumuju i pojedini mediji, koji nekoga dočekaju na nož, a to se prenosi na navijače, o trenerima se loše piše i po forumima - rekao je Musa.

On smatra da osnivanje trenerskog sindikata, što je pominjano u nekoliko navrata, ne bi drastično promijenilo stvari.

- Ne znam koliko bi to pomoglo, ali svima treba da bude jasno da idemo godinama u rikverc i to se odražava na kvalitet fudbala. Treba da se ugledamo na Srbiju i Hrvatsku, koje imaju sve više uspjeha na međunarodnoj sceni što se tiče klupskog fudbala - dodao je Musa.

Svijetao primjer je Krupa, koja je, može se slobodno reći, oaza mira za trenere. U nižim rangovima takmičenja četiri i po godine kormilar je bio Miroslav Balaban, a onda se i isto toliko zadržao Slobodan Starčević, koji je u dvije premijerligaške sezone prebacio očekivanja. Na kraju prošle sezone otišao je iz kanjona Tijesno, a njegovo mjesto zauzeo je Branislav Krunić.

- Smjene poslije jedne, dvije ili tri utakmice nisu dobra profesionalna priča ni prema budućim trenerima. Ne može samo on biti kriv za poraz ili dva. Krivicu treba da dijele svi. Krajnje je nepošteno da se tim čestim otkazima poigravamo ljudskim sudbinama. Za sve je potreban kontinuitet, ali i malo sreće da se sve poklopi - rekao je predsjednik Krupe Draško Ilić.

Rekorder iz prošle sezone je Čelik, na čijoj se klupi izredalo čak sedam trenera. Teško je vjerovati da će u ovom prvenstvu neko nadmašiti Zeničane, a ako se ovaj trend nastavi, nije nerealno da neko stigne banjalučki Borac, koji je prošle sezone promijenio pet trenera.

Četvorka “sastavila” sezonu

U prošlom prvenstvu samo četiri premijerligaša imala su tokom cijele sezone povjerenja u jednog trenera. Na klupi Krupe bio je Slobodan Starčević, Zrinjskog Blaž Slišković, Širokog Brijega Goran Sablić i Radnika Mladen Žižović. Prva trojica su otišla tokom ljeta, samo je na kormilu Bijeljinaca i dalje Žižović. Osim njega, još trojica trenera iz prošle sezone, ali ne sa njenog samog početka, ostala su na svom mjestu. Kod Sarajeva je to Husref Musemić, kod Mladosti Nermin Šabić i kod GOŠK-a Feđa Dudić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana