Роберт Просинечки за Глас Српске: Да не вјерујем у пласман на ЕП не бих ни долазио

Милан Зубовић
Роберт Просинечки за Глас Српске: Да не вјерујем у пласман на ЕП не бих ни долазио

Загреб - Пред новим селектором фудбалске репрезентације БиХ Робертом Просинечким је тежак задатак да екипу први пут одведе на Европско првенство које ће 2020. године бити играно широм Старог континента у чак 12 држава.

Послије завршетка квалификационог циклуса за Свјетско првенство, када са Азербејџаном није успио да оствари повољан пласман, дигао је сидро и једно вријеме котирао као кандидат за упражњено мјесто на клупи Словеније, али од тога није било озбиљније приче, да би након неколико преговора са Комисијом за избор селектора БиХ прихватио понуду и на клупи замијенио Мехмеда Баждаревића.

- Задовољан сам и срећан што сам изабран за селектора репрезентације БиХ, у којој има одличних играча који су у стању да изборе наступ на једном великом такмичењу какво је Европско првенство. Амбиције екипе и моје личне су се поклопиле па је дошло до сарадње и да не вјерујем у остварење циља, не бих ни прихватио понуду - изјавио је Просинечки за "Глас Српске".

Иако жријеб квалификација за Евро 2020. још није обављен, Просинечки би могао имати много проблема јер су стандардни чланови Сенад Лулић и Ведад Ибишевић најавили повлачење из репрезентације.

- Прије неколико дана из медија сам сазнао да су најавили одлазак и сигурно је да ћу пробати све да их задржим у тиму јер они још увијек имају квалитет да помогну репрезентацији. То су суперквалитетни играчи, без којих екипа није иста. Ако су у питању неке приватне ствари, онда ћу их разумјети, али сигурно ћу их наговарати да остану - рекао је Просинечки.

Он се налази у Хрватској и наредних дана стиже у Сарајево, гдје ће бити обављена промоција, док ће деби имати 28. јануара када ће у Лос Анђелесу играти против САД, а три дана касније против Мексика у Сан Антонију. Екипу ће на мини-турнеји водити тандем Црвене звезде. Помоћник легенди "црвено-бијелих" биће бивши капитен Београђана Винко Мариновић, који је сада селектор У21 тима.

- Идућих дана долазим да се упознам са осталим члановима и презентујем свој план. Очекују нас двије утакмице крајем мјесеца када ће за репрезентацију наступити играчи из Лиге БиХ и признајем да нисам упознат с њиховим квалитетима. Пошто није званични ФИФА или УЕФА термин, клубови нису дужни да пусте своје фудбалере, тако да ће то бити баш комбиновани састав. Вјерујем да ћу имати добру помоћ од селектора младе репрезентације Винка Мариновића, који их много боље познаје. Након тога видјећемо ко од њих заслужује нове позиве и ово је одлична прилика свима да се покажу у најбољем свјетлу - истакао је Просинечки.

Осим пласмана на ЕП, један од циљева је и подмлађивање екипе.

- Нисам размишљао о томе да ли ћу се некоме захвалити за оно што је урадио до сада, као и томе кога бих новог позвао. Имам неке играче на скенеру, али још је рано о конкретним именима - истакао је Просинечки.

Познат је као тренер који форсира нападачки стил игре, што ће покушати да примијени и у новој екипи.

- И сада ћу да наставим са истом праксом јер БиХ има играче способне да то изнесу - казао је Просинечки.

Биографија

Просинечки је рођен 12. јануара 1969. године у њемачком Швенингену, а као јуниор наступао је за Штутгарт Кикерсе и загребачки Динамо, одакле је прешао у Црвену звезду, чији је члан био од 1987. до 1991. године. Са Београђанима је стигао до трофеја Купа шампиона, што га је препоручило славном Реал Мадриду. Након тога је играо за Овиједо, Барселону, Севиљу, Кроацију, Хрватски драговољац, Стандард Лијеж, Портсмут, Олимпију, Загреб и Савски Мароф, у којем је 2005. завршио каријеру. Тренерску је започео као асистент у Загребу, да би од 2006. до 2010. био помоћник у репрезентацији Хрватске, а 2010. се вратио у своју Звезду као тренер. Након двије године у сузама је отишао из клуба и преузео Кајзериспор, док је од 2014. водио Азербејџан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана