Ratko Nikolić, legendarni pivot: Rukometu nema spasa bez korjenitih promjena

Dušan Repija
Ratko Nikolić, legendarni pivot: Rukometu nema spasa bez korjenitih promjena

Banjaluka - Nekada najbolji pivot svijeta Ratko Nikolić pozdravio je odluku da na klupu reprezentacije Srbije sjedne Nenad Peruničić, ali smatra da je problem srpskog rukometa, nažalost, mnogo dublji.

Rukomet je nekada bio rame uz rame sa ostalim kolektivnim dvoranskim poslovima, ali je izgubio taj status i bliže je margini nego vrhu u kojem je godinama bio. Nikolić je, kao i većina članova njegove generacije, upozoravao na takav scenario, ali to godinama nije imao ko da čuje. Smatra da je Peruničićevo imenovanje korak naprijed.

- Drago mi je što je dobio šansu, konačno smo krenuli putem košarkaške i odbojkaške reprezentacije u kojima su Sale Đorđević i Nikola Grbić pokazali koliko znaju. Verujem da Perun i Neđa Jovanović imaju sve potrebno da naprave iskorak, ali biće im mnogo teško, jer je u rukometu rasulo i ne treba da očekujemo čuda preko noći - rekao je Nikolić za “Glas Srpske”.

Onda je praktično u istom dahu pojasnio koji je gorući problem.

- Dugo nas prate totalna konfuzija i loša organizacija. Klubovi jedva sastavljaju kraj s krajem, pa se ni ove sezone praktično do početka lige nije znalo koji će igrati. Ima dosta stvari koje su neiskorišćene, prvenstveno mislim na uključivanje ljudi koji imaju znanje i iskustvo da pomognu bar savetima. Jako smo talentovana nacija, ali kako stvari stoje, gledajući kroz svoj kamp, mislim da se srpskom rukometu, gledajući malo dalje, ne piše dobro. Ako ne krenemo od nule i ne napravimo potpuno novu strategiju koja nas dugoročno može vratiti tamo gde smo bili, bojim se da ćemo skliznuti i niže od prosečnosti - upozorava Nikolić.

Ne tako davno bio je u Upravnom odboru Rukometnog saveza centralne Srbije, ali je brzo digao ruke od svega. Ipak, za kraj dodaje da postoji nada bar kada je riječ o reprezentaciji.

- Teško je počinjati od vrha, ali bih za početak Peruničiću dao jedan olimpijski ciklus, a ne da godišnje menjamo selektora. Imamo kvalitetne igrače, doduše, ne u toj meri kao kada sam ja igrao, ali ima ih. Ljuba Obradović je napravio odličan posao u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo, momci koji su relativno anonimni pokazali su kako se igra za nacionalni tim i to je ono što mi daje nadu za optimizam. Perun sigurno može da nastavi njegov put, ali je potrebno strpljenje. Na Svetskom prvenstvu ne očekujem čudo, bitno je da konačno prebrodimo dečje bolesti, a onda će doći i rezultati - zaključio je Nikolić.

Zvezda zove iz penzije

Nikolić je nekoliko mjeseci bez kluba i činilo se da će završiti karijeru, međutim…

- Definitivno sam mislio da je kraj, ali mi ne daju (smijeh). Imam poziv nekoliko klubova, ali ako se budem vraćao, biće to Crvena zvezda. Razmisliću još desetak dana i doneti konačnu odluku. U dobrom sam fizičkom stanju, ali pošto imam akademiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i kamp u Srbiji, lomim se. Ne bih želeo da se vraćam samo reda radi - rekao je Nikolić.

Na našu opasku da bi povratkom u Zvezdu bio na oku selektoru Srbije Nenadu Peruničiću, koji sjedi i na klupi Beograđana, slatko se nasmijao i rekao da je to ipak nemoguća misija.

Otvorena “Mocart arena”

Kompanija “Mocart” juče je otvorila košarkaški i rukometni teren u banjalučkom parku “Mladen Stojanović”, a svojim prisustvom uveličale su ga legende ovih sportova Žarko Paspalj i Ratko Nikolić.

- Ovo je fenomenalna stvar, moram priznati da sam pomalo ljubomoran na decu koja su dobila ovakav teren, jer ih mi nismo imali kada smo počinjali da šutiramo loptu. Drago mi je što postoje kompanije poput “Mocarta”, koji je obnovio ili izgradio 67 novih terena, većinu u Srbiji, ali, evo, počeli su i u Republici Srpskoj - rekao je Nikolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana