Rat krivičnim prijavama u Borcu

Darko Pašagić
Rat krivičnim prijavama u Borcu

Banjaluka - Rukometni klub Borac m:tel podnio je krivičnu prijavu protiv svog bivšeg direktora Borisa Đoge kojom ga tereti za zloupotrebu službenog položaja samo nekoliko dana nakon što je nekadašnji direktor, prvi operativac tužio klub zbog devet neisplaćenih plata.

U prijavi, koja je juče proslijeđena Okružnom tužilaštvu Banjaluka, advokat Borca Dragan Stupar je naveo da je Đogo zloupotrijebio službeni položaj ili ovlašćenja kada je na svoje ime podigao kredit, a žirant mu je bio klub.

- Đogo je sa Novom bankom Banjaluka 24. januara 2011. godine zaključio ugovor o dugoročnom nenamjenskom kreditu u iznosu od 12.000 maraka po kamatnoj stopi od devet odsto i na rok od 36 mjeseci. Pored toga, zaključen je i ugovor o jemstvu između dužnika po kreditu Đoge, jemca - platca Rukometnog kluba Borac m:tel i povjerioca Nove banke. U ugovoru stoji da će Đogo izmiriti obaveze prema Novoj banci po odobrenom kreditu, a ukoliko to ne učini, Rukometni klub Borac se obavezuje da isto učini u roku od osam dana od prijema zahtjeva banke - navedeno je u krivičnoj prijavi.

U krivičnoj prijavi se dodaje da je time bivši direktor nanio štetu klubu.

- U vrijeme zaključenja spornog ugovora o jemstvu Đogo je vršio funkciju direktora Borca m:tel, te je znao da će za slučaj neurednog ispunjenja obaveza iz ugovora o kreditu nastupiti šteta za Borac m:tel. Tako je iskorištavajući svoj položaj i ovlašćenje direktora za sebe omogućio sticanje protivpravne imovinske koristi na štetu pravnog lica kojeg je zastupao. Iz navedenog činjeničnog stanja može se izvući zaključak da su se stekla obilježja krivičnog djela počinjenog od strane Đoge - piše u krivičnoj prijavi.

Đogo je istakao da je ovo pokušaj da ga zastraše, jer je samo nekoliko dana ranije tužio klub zbog devet neisplaćenih plata.

- Više puta sam pokušao da razgovaram sa sadašnjim rukovodstvom kluba da vidimo na koji ćemo način riješiti isplatu mojih zarađenih plata, ali bez uspjeha. Bojeći se zastare odlučio da sam da tužim klub. Time nisam želio da nanesem štetu Borcu, kojeg volim, već sam samo tražio da mi isplate zarađeno - naglasio je Đogo.

On kaže da ugovor o kreditu sklopljen sa Novom bankom ni po kojem osnovu nije sporan.

- O tome je bio upoznat Upravni odbor kluba i sigurno je da bi kredit bio u potpunosti isplaćen da nisam u septembru prošle godine ostao bez posla u Borcu. I pored toga nastavio sam sa uplaćivanjem rata i nedavno sam uplatio 600 maraka. Do sada je otplaćeno blizu 10.000 maraka sa kamatama, a za uplatu je ostalo još nešto više od 2.000. I to će biti uskoro uplaćeno bez obzira na to kada ću uspjeti da naplatim svoja potraživanja od Borca. Ono što je najvažnije, nijedna opomena o neredovnom plaćanju nije stigla na adresu kluba - dodao je Đogo.

U upravi Borca nisu željeli da komentarišu sporove sa Đogom.

Nova banka

U Novoj banci su kazali da zbog zaštite klijenta ne mogu dati informacije o tome da li je sporni kredit uredno otplaćivan i koliki je iznos do sada uplaćen.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana