Radomir Antić za Glas Srpske analizira el klasiko: Mesijevo krunisanje u kraljevoj palati

Dušan Repija
Radomir Antić za Glas Srpske analizira el klasiko: Mesijevo krunisanje u kraljevoj palati

Pet pogodaka, 38 šuteva na gol, fenomenalne odbrane golmana, nevjerovatan tempo, čarke na terenu, crveni karton, gol u posljednjoj minuti… Sa stanovišta običnog gledaoca utakmica između Real Madrida i Barselone (2:3) ponudila je sve što jedan meč može da ponudi.

Međutim, ima i onih koji utakmicu posmatraju drugim očima, a među ljudima koji imaju najizoštreniji vid svakako je bivši trener najvećih španskih klubova Radomir Antić. Proslavljeni stručnjak odgledao je još jedan u nizu "el klasiko" iz svečane lože "Santjago Bernabeua", a dan kasnije za "Glas Srpske" ispričao šta je uočio.

- Stoji sve što ste naveli, od golova, prilika, majstorija pojedinaca, atmosfere. Međutim, ne verujem da su Zinedin Zidan i Luis Enrike zadovoljni svim aspektima igre. Bilo je mnogo grešaka na delovima terena gde se one ne smeju praviti. Nisam navikao da vidim Serhija Busketsa da olako gubi lopte, kao ni od Luke Modrića da za celi meč ne napravi ništa konkretno kada je u pitanju napad. Barselona je previše koristila golmana da oduzme presing Realu, što baš i nije uspela, a izgubila je previše vremena gradeći igru od golmana. Defanzivna igra obe ekipe nije bila na nivou, ali smo zato videli napadačku rapsodiju - rekao je Antić.

* GLAS: U takvom meču najbolje se snašao Lionel Mesi. Da li je Argentinac dokazao da je trenutno najbolji igrač na svijetu?

ANTIĆ: Apsolutno, uživanje ga je bilo gledati. Kada uzme loptu i krene ka golu čini vam se da ga je nemoguće zaustaviti. Preuzeo je odgovornost na sebe, tražio loptu i prema mom mišljenju odigrao jednu od najboljih utakmica u karijeri. Neko će reći da je ova kvalifikacija preteška, ali definitivno je ovo jedan od pet njegovih najboljih mečeva. Povukao je ekipu u vrlo delikatnom trenutku, posle ispadanja iz Lige šampiona i u odsustvu Nejmara. Sam sebe je krunisao u dvorištu najvećeg rivala!

* GLAS: Kristijano Ronaldo takođe je bio vrlo opasan, ali nije uspio da donese prevagu. Kako ocjenjujete njegovu partiju?

ANTIĆ: Mislim da je on ispaštao zbog Zidanovog opredeljenja da vezni red bude nešto defanzivnije orijentisan, pa nije imao mnogo lopti. Trudio se kao i uvek, bio opasan, ali je Mesi odneo pobedu u direktnom obračunu.

* GLAS: Često se utakmice Reala i Barselone prenesu na njih dvojicu, ali su vrlo važni i ljudi iz sjenke. Ko je osim Mesija donio prevagu?

ANTIĆ: Oba golmana su bila odlična, a najjači utisak na mene od igrača ostavio je Ivan Rakitić. Ne samo zbog majstorskog gola, nego kretanja, duela i lakoće u igri. Takođe, uvek mi je fascinantno kada vidim Serhija Ramosa i Đerara Pikea kako se snalaze u protivničkom šesnaestercu. Malo je nedostajalo da Pike bude čovek odluke, ali mu je šut odlično odbranio Kejlor Navas.

* GLAS: Dueli pomenutih igrača na terenu i van njega privlače mnogo pažnje. Kako Ramos i Pike igraju zajedno u dresu reprezentacije Španije ukoliko se ne podnose ovoliko koliko se čini?

ANTIĆ: Savremene tehnologije i društvene mreže omogućili su fudbalerima da javno diskutuju i van terena. Ne pridajem mnogo značaja takvim raspravama, iako su ponekad zaista zanimljive. Bitno je šta fudbaleri rade na terenu, a njih dvojica su bezbroj puta dokazali da dobro funkcionišu kada igraju zajedno.

* GLAS: Real je i dalje bliži tituli pod uslovom da savlada Seltu u zaostalom meču. Mislite li da će iskoristiti prednost?

ANTIĆ: Ne bih se usudio da prognoziram. Ne treba da zaboravimo da je Real u polufinalu Lige šampiona. Ritam je ubitačan, a pri tome se povredio Geret Bejl. Već danas i sutra na programu je novo kolo, tako da je zaista teško bilo šta prognozirati.

* GLAS: Protivnik Realu u polufinalu biće još jedan klub na čijoj klupi ste sjedili - Atletiko Madrid. Smatra te li da ekipa Dijega Simeonea konačno može da izbaci Real?

ANTIĆ: U Španiji vlada mišljenje da može. Slažem se da Atletiko ima šanse, pogotovo u dva meča. Forma im je u usponu, željni su osvete za dva prethodna finala, ali bi bilo glupo otpisati Real koji brani titulu i sedmu godinu stiže do polufinala.

Stanje u Srbiji

* GLAS: Kako gledate na posljednja dešavanja u Srbiji, sumnje u neregularnost, priče o sudijama i delegiranju prije nego što počnu mečevi?

ANTIĆ: To je, nažalost, postalo normalno stanje. Oni koji rade u srpskom fudbalu moraju pokušati da se izdignu iz celokupnog sivila, a oni koji odlučuju treba da se zapitaju zašto je stanje takvo kakvo jeste. Žalosno je da ni derbi više ne može okupiti respektabilan broj gledalaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana