Радомир Антић за Глас Српске анализира ел класико: Месијево крунисање у краљевој палати

Душан Репија
Радомир Антић за Глас Српске анализира ел класико: Месијево крунисање у краљевој палати

Пет погодака, 38 шутева на гол, феноменалне одбране голмана, невјероватан темпо, чарке на терену, црвени картон, гол у посљедњој минути… Са становишта обичног гледаоца утакмица између Реал Мадрида и Барселоне (2:3) понудила је све што један меч може да понуди.

Међутим, има и оних који утакмицу посматрају другим очима, а међу људима који имају најизоштренији вид свакако је бивши тренер највећих шпанских клубова Радомир Антић. Прослављени стручњак одгледао је још један у низу "ел класико" из свечане ложе "Сантјаго Бернабеуа", а дан касније за "Глас Српске" испричао шта је уочио.

- Стоји све што сте навели, од голова, прилика, мајсторија појединаца, атмосфере. Међутим, не верујем да су Зинедин Зидан и Луис Енрике задовољни свим аспектима игре. Било је много грешака на деловима терена где се оне не смеју правити. Нисам навикао да видим Серхија Бускетса да олако губи лопте, као ни од Луке Модрића да за цели меч не направи ништа конкретно када је у питању напад. Барселона је превише користила голмана да одузме пресинг Реалу, што баш и није успела, а изгубила је превише времена градећи игру од голмана. Дефанзивна игра обе екипе није била на нивоу, али смо зато видели нападачку рапсодију - рекао је Антић.

* ГЛАС: У таквом мечу најбоље се снашао Лионел Меси. Да ли је Аргентинац доказао да је тренутно најбољи играч на свијету?

АНТИЋ: Апсолутно, уживање га је било гледати. Када узме лопту и крене ка голу чини вам се да га је немогуће зауставити. Преузео је одговорност на себе, тражио лопту и према мом мишљењу одиграо једну од најбољих утакмица у каријери. Неко ће рећи да је ова квалификација претешка, али дефинитивно је ово један од пет његових најбољих мечева. Повукао је екипу у врло деликатном тренутку, после испадања из Лиге шампиона и у одсуству Нејмара. Сам себе је крунисао у дворишту највећег ривала!

* ГЛАС: Кристијано Роналдо такође је био врло опасан, али није успио да донесе превагу. Како оцјењујете његову партију?

АНТИЋ: Мислим да је он испаштао због Зидановог опредељења да везни ред буде нешто дефанзивније оријентисан, па није имао много лопти. Трудио се као и увек, био опасан, али је Меси однео победу у директном обрачуну.

* ГЛАС: Често се утакмице Реала и Барселоне пренесу на њих двојицу, али су врло важни и људи из сјенке. Ко је осим Месија донио превагу?

АНТИЋ: Оба голмана су била одлична, а најјачи утисак на мене од играча оставио је Иван Ракитић. Не само због мајсторског гола, него кретања, дуела и лакоће у игри. Такође, увек ми је фасцинантно када видим Серхија Рамоса и Ђерара Пикеа како се сналазе у противничком шеснаестерцу. Мало је недостајало да Пике буде човек одлуке, али му је шут одлично одбранио Кејлор Навас.

* ГЛАС: Дуели поменутих играча на терену и ван њега привлаче много пажње. Како Рамос и Пике играју заједно у дресу репрезентације Шпаније уколико се не подносе оволико колико се чини?

АНТИЋ: Савремене технологије и друштвене мреже омогућили су фудбалерима да јавно дискутују и ван терена. Не придајем много значаја таквим расправама, иако су понекад заиста занимљиве. Битно је шта фудбалери раде на терену, а њих двојица су безброј пута доказали да добро функционишу када играју заједно.

* ГЛАС: Реал је и даље ближи титули под условом да савлада Селту у заосталом мечу. Мислите ли да ће искористити предност?

АНТИЋ: Не бих се усудио да прогнозирам. Не треба да заборавимо да је Реал у полуфиналу Лиге шампиона. Ритам је убитачан, а при томе се повредио Герет Бејл. Већ данас и сутра на програму је ново коло, тако да је заиста тешко било шта прогнозирати.

* ГЛАС: Противник Реалу у полуфиналу биће још један клуб на чијој клупи сте сједили - Атлетико Мадрид. Сматра те ли да екипа Дијега Симеонеа коначно може да избаци Реал?

АНТИЋ: У Шпанији влада мишљење да може. Слажем се да Атлетико има шансе, поготово у два меча. Форма им је у успону, жељни су освете за два претходна финала, али би било глупо отписати Реал који брани титулу и седму годину стиже до полуфинала.

Стање у Србији

* ГЛАС: Како гледате на посљедња дешавања у Србији, сумње у нерегуларност, приче о судијама и делегирању прије него што почну мечеви?

АНТИЋ: То је, нажалост, постало нормално стање. Они који раде у српском фудбалу морају покушати да се издигну из целокупног сивила, а они који одлучују треба да се запитају зашто је стање такво какво јесте. Жалосно је да ни дерби више не може окупити респектабилан број гледалаца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана