Radnik najuspješnija ekipa Srpske: Mala ekipa koja diše za klub

Dušan Repija
Radnik najuspješnija ekipa Srpske: Mala ekipa koja diše za klub

Radnik - Trofej Kupa BiH, četiri pehara u nizu u Kupu Republike Srpske, dva peta mjesta u Premijer ligi, nekoliko respektabilnih transfera u inostranstvo, debi i drugi izlazak u Evropu, a uporedo sa ovim afirmacija mladih igrača. Sve navedeno ide u prilog tvrdnji da je Fudbalski klub Radnik trenutno daleko najuspješniji i najorganizovaniji klub u Srpskoj.

Bijeljinci su nas već navikli da iz sezone u sezonu pomjeraju granice i pišu samo lijepe strane istorije, a posljednju su ukrasili prekjuče u Šamcu sedmim peharom najmasovnijeg takmičenja pod okriljem FS RS. Fudbaleri su juče imali zajednički ručak i otišli na zaslužen odmor koji će ovog ljeta biti mnogo kraći, jer je trener Mladen Žižović okupljanje zakazao za 12. jun, a nepunih mjesec kasnije, 11. jula je prvi meč kvalifikacija za Ligu Evrope. Igrači i stručni štab će se bar malo odmaknuti od radne svakodnevice, ali za administrativce i direktora Nebojšu Tomića nema predaha. Koliko je u stvari sve što pravi Radnik impresivno govori i podatak da sav teret organizacije i poslova koji se ne vide na terenu, ali ih i te kako ima i obimni su, obavljaju četiri čovjeka! Baš toliki je aparat najuspješnijeg kluba Srpske i to proširen za četvrtog člana prije tridesetak dana.

- Vjerujte da je tako. Sekretar kluba Slobodan Đorđić, te Svetlana Spasojević i Biljana Mlađenović, koja je skoro postala dio našeg tima, i ja radimo bukvalno danonoćno. To se više ne može mjeriti u novcu, mislim da se to zove ljubav. Nismo u mogućnosti da širimo tim zbog nategnutih finansija, pa se posvećenošću trudimo da sve nadoknadimo, a da igrači razmišljaju samo o terenu. Iako nismo u gornjoj polovini lige kada su finansije u pitanju, po rezultatima jesmo i to je satisfakcija svima nama - rekao je Tomić.

Slika je ipak malo šira, jer direktor Semberaca podvlači da ništa ne bi bilo moguće bez podrške svih članova Upravnog odbora, na čelu sa predsjednikom Mladenom Krstajićem koji je i posložio strukturu koja funkcioniše.

- U klubu vlada velika sloga pa i oni koji nisu svaki dan na stadionu, a članovi su rukovodstva, bezrezervno nam vjeruju i pružaju podršku. Ne smijemo da zaboravimo ni grad Bijeljinu. Naravno, naš rad bi bio uzaludan da nemamo grupu momaka u svlačionici koja funkcioniše kao porodica - rekao je Tomić.

Odluka da Radnik igra kvalifikacije za Ligu Evrope ubrzala je mnoge stvari pa se užurbano radi na formiranju tima koji će i u novoj sezoni nastaviti ovim putem. Prvi strijelac Irfan Hadžić je skrenuo pažnju mnogih klubova, a dodatni problem je što će poslije kvalifikacija za LE moći da napusti klub bez obeštećenja, jer mu ističe ugovor.

- Pokušaću sa njegovim menadžerom da dogovorim nastavak saradnje. Bila bi  velika stvar ukoliko uspijemo. Na radaru bogatijih već dugo su Vladimir Bradonjić i Slaviša Radović, kao i Demir Peco, sa kojim smo prije nekoliko dana produžili ugovor. Time smo se osigurali da ne ode bez obeštećenja, ali ako stigne ponuda koja odgovara i njemu i nama nećemo mu stati na­ put, jer je to zaslužio igrom i ponašanjem u prethodne tri godine. O pojačanjima je još rano da pričamo iako ne sjedimo skrštenih ruku i vodimo nekoliko razgovora na tu temu - rekao je Tomić.

Svima je jasno da ekipe iz BiH i okruženja budžet u najvećoj mjeri pune prodajom igrača. Neminovnost je da svako ljeto odu ponajbolji igrači, a najkomplikovaniji zadatak je pronaći adekvatne zamjene sa što manje potrošenog novca.

- Mislim da imamo poprilično dobro organizovan skauting, gledamo mnogo mladih igrača, a one najbolje pokušavamo da dovedemo. Taj put se za sada pokazao ispravnim. Na isti način došli smo do Samira Memiševića, Dine Beširevića, Besima Šerbečića... U prilog nam ide i činjenica da sada možemo prodati igrače iz Premijer lige za respektabilniji novac nego prije pet, šest godina, ali adut su nam i procenti od idućeg transfera - otkrio je Tomić način funkcionisanja Radnika.

 

 

Pomoćni teren i reflektori

Polako, ali sigurno i Gradski stadion u Bijeljini poprima obrise zdanja koje će u narednim godinama moći da odgovori i evropskim zahtjevima.

- Za dvadesetak dana počinjemo da gradimo vještački teren, jer smo u saradnji sa gradskim vlastima obezbijedili zemljište uz Gradski stadion, a FS BiH putem UEFA programa donira podlogu. Koliko imam informaciju, raspisan je i tender za reflektore, pa ukoliko sve bude u redu, za dva, tri mjeseca moći ćemo da se pohvalimo terenom, a za nekih pola godine moći ćemo da organizujemo utakmice i u večernjem terminu - rekao je Tomić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana