Publika ne voli kukavički fudbal

Dušan Repija
Publika ne voli kukavički fudbal

Banjaluka - Treneri koji forsiraju napadački fudbal polako odnose prevagu i šalju u istoriju one koji po svaku cijenu prvo žele da sačuvaju svoju mrežu, a tek onda razmišljaju o napadu.

Ovu tvrdnju potkrepljuju rezultati klubova u najjačim ligama Evrope ne samo u tekućoj, nego i prethodnim sezonama, jer naročito prvenstva, a po pravilu i evropske kupove redovno osvajaju ekipe koje igraju na gol više. Trend u Evropi se definitivno promijenio odlaskom stare garde italijanskih stručnjaka, a rezultati govore da slabi i aura Žozea Murinja. Scenom sada vladaju oni koji imaju potpuno drugačije shvatanje fudbala.

- Filozofija da je rezultat mjerilo svega više nije dobro došla. Publici više ne možete da podvalite. Navijači uz rezultate hoće nivo predstave koja bi ih zadovoljila, a na našu sreću pojavili su se treneri koji mogu da odgovore tim zahtevima. Ono što ove sezone rade Maurisio Sari u Čelziju i Karlo Anćeloti sa Napolijem je fantastično. Naravno, podrazumeva se da su u ovoj grupi dugo godina Jirgen Klop, Pep Gvardiola, pa i Maurisio Poketino, te treneri Reala i Barselone kako god da se oni zovu. Pošto sam i sam istog senzibiliteta i načina razmišljanja drago mi je što su se desile promene - rekao je za "Glas Srpske" trener i jedan od najpriznatijih fudbalskih analitičara na ovim prostorima Slobodan Pavković.

Osim publike i većina vlasnika klubova ne želi da gleda dosadne predstave, ne žaleći novac da dovedu napadački orijentisane igrače.

- Niko ne želi da se dosađuje. Publika ne dolazi da gleda kako se neko brani, jer je dobro poznato da je fudbal napad, a odbrana antifudbal. Ljudi su izoštrili svoj ukus. Naravno, ne treba da se zaboravi faza odbrane, jer svi ovi treneri koje sam naveo fantastično znaju i taj deo posla. Njihova odbrana počinje od napada, igraju visok presing i žele što pre da vrate loptu u svoj posed. Spremni su da preuzmu rizik što im se na kraju isplaćuje - rekao je Pavković.

Svako pravilo ima izuzetak, pa tako i ovo. Dijego Simeone jedan je od trenera u čijoj filozofiji je usađeno da prvo razmišlja o odbrani, ali se takav način igre ne odražava na rezultate.

- Ne bih se baš složio da Simeone forsira defanzivni stil, to je više fajterski način, a ne kukavički. Jako je bitno za igrače kada u trenera gledaju figuru kojoj vjeruju, a Simeoneu to polazi za rukom. Recimo, ako neki igrač ne voli mnogo da trči, on mu brzo promijeni navike, jer ga ubijedi da je to bolje za njega i cijeli tim. Sa druge strane, Atletiko je vrhunski tim, ali ne na nivou Reala i Barselone, pa Argentinac jednostavno mora da primijeni najbolju moguću taktiku kako bi se što ravnopravnije nosio sa njima - smatra bivši fudbaler Borca i reprezentativac BiH Vladan Grujić.

Situacija na našim prostorima nije baš za porediti sa vrhunskim fudbalom ni u kom parametru pa ni ovom.

- Pre nekoliko dana sam održao predavanje pod nazivom "Kultura igranja fudbala", a povod za ovakav naziv mi je bio meč ovogodišnje lige šampiona između Bajerna i Ajaksa. Iako je meč završen bez pobednika, Ajaks je održao lekciju Bajernu iz modernog fudbala, jer ponovo gradi kuću od temelja. Lako je nešto razvijati kada je to već postojalo i u suštini nikad nije iščezlo, nego tamo gde je u potpunosti srušeno kao što je slučaj kod nas - rekao je Pavković.

Jović, Musemić, Slišković...

U Premijer ligi BiH treneri su uglavnom defanzivno orijentisani, ali ima i onih koji drugačije razmišljaju.

- U periodu kada je Dragan Jović bio trener Borca igrali smo lijep i ofanzivan fudbal, naravno prilagođen mogućnostima igrača koje smo imali. Ekipe koje vodi Husref Musemić uvijek igraju ofanzivno, što pokazuje i ova sezona, jer je Sarajevo u 13 kola dalo 32 gola. Takođe i Zrinjski sa Bakom Sliškovićem spada u tu grupu - rekao je Grujić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana