Produbljen jaz u rukometnom sportu Srpske: Jedna fotelja, dva predsjednika

Siniša Kotaraš
Produbljen jaz u rukometnom sportu Srpske: Jedna fotelja, dva predsjednika

Banjaluka - Farsa u rukometu Srpske nastavljena je održavanjem druge, “paralelne” izborne skupštine Rukometnog saveza Republike Srpske na kojoj je 35 delegata u Banjaluci izabralo Damira Ćopića za novog predsjednika.

Sve bi to bilo u redu da 14 dana ranije u Doboju na isto mjesto nije izabran Marinko Umičević. Ovim je dodatno produbljena kriza u rukometu Srpske, a najtrofejniji sport na našim prostorima postao novinarska tema broj jedan u negativnom smislu. Dva bloka koja već duže vrijeme vode borbu za prevlast očigledno ne mogu da se dogovore, čak ne mogu ni da sjednu za isti sto i pokušaju naći kompromis. Tokom sjednice u hotelu “Bosna” više puta se moglo čuti da je upravo ona legalna i legitimna, dok je u Doboju tvrđeno suprotno. Jasno je da i jedna i druga strana imaju otprilike po 50 odsto glasova podrške. U Banjaluci su bili prisutni svi oni koji nisu u Doboju. Pojavili su se delegati RRS Banjaluka, Bijeljina i hercegovačko-romanijske oblasti, dok su izostali oni iz Doboja i Prijedora.

Nakon što su razriješeni dužnosti svi dosadašnji čelnici Saveza, jednoglasno su izabrani novi, a za predsjednika Skupštine izabran je dosadašnji prvi čovjek Saveza Zdravko Milićević, iako je on više puta tvrdio da ne želi nikakvu funkciju, već da preda svoje nadležnosti nekom drugom. I dok ogromna većina istinskih zaljubljenika u rukomet očekuje da se u sve uključi i Ministarstvo za porodicu, omladinu i sport, te na neki način riješi ovaj “Gordijev čvor”, od toga ipak neće biti ništa. To je potvrdio i pomoćnik u Ministarstvu Dragan Jaćimović, koji ističe da su im ruke jednostavno vezane.

  • Nažalost, Ministarstvo nema apsolutno nikakve ingerencije da se miješa u rad bilo kojeg saveza, pa tako ni rukometnog. Oni sami moraju da riješe sve te svoje nagomilane probleme kojima su, evidentno, opterećeni. Jedino što Ministarstvo može da uradi, to je da pruži savjetodavnu pomoć i naš stav je da se organizuje sastanak na kojem će se naći obje strane i da se na taj način pokuša pronaći izlaz iz ove nimalo ugodne situacije - naglasio je Jaćimović.

Bruka i sramota

Doskorašnji potpredsjednik UO RS RS Dragomir Šaponja ogorčen je dešavanjima.

- Nisam pravnik da govorim o zakonu, ali smatram da je Skupština u Doboju nelegalna, a ova druga, u Banjaluci, najveća bruka i sramota za rukomet Srpske. Predlažem da Ministarstvo sporta postavi svoje ljude da rukovode Savezom sve dok dvije “zaraćene” strane ne nađu zajednički jezik i način da rade u interesu rukometa - kategoričan je Šaponja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana