Продубљен јаз у рукометном спорту Српске: Једна фотеља, два предсједника

Синиша Котараш
Продубљен јаз у рукометном спорту Српске: Једна фотеља, два предсједника

Бањалука - Фарса у рукомету Српске настављена је одржавањем друге, “паралелне” изборне скупштине Рукометног савеза Републике Српске на којој је 35 делегата у Бањалуци изабрало Дамира Ћопића за новог предсједника.

Све би то било у реду да 14 дана раније у Добоју на исто мјесто није изабран Маринко Умичевић. Овим је додатно продубљена криза у рукомету Српске, а најтрофејнији спорт на нашим просторима постао новинарска тема број један у негативном смислу. Два блока која већ дуже вријеме воде борбу за превласт очигледно не могу да се договоре, чак не могу ни да сједну за исти сто и покушају наћи компромис. Током сједнице у хотелу “Босна” више пута се могло чути да је управо она легална и легитимна, док је у Добоју тврђено супротно. Јасно је да и једна и друга страна имају отприлике по 50 одсто гласова подршке. У Бањалуци су били присутни сви они који нису у Добоју. Појавили су се делегати РРС Бањалука, Бијељина и херцеговачко-романијске области, док су изостали они из Добоја и Приједора.

Након што су разријешени дужности сви досадашњи челници Савеза, једногласно су изабрани нови, а за предсједника Скупштине изабран је досадашњи први човјек Савеза Здравко Милићевић, иако је он више пута тврдио да не жели никакву функцију, већ да преда своје надлежности неком другом. И док огромна већина истинских заљубљеника у рукомет очекује да се у све укључи и Министарство за породицу, омладину и спорт, те на неки начин ријеши овај “Гордијев чвор”, од тога ипак неће бити ништа. То је потврдио и помоћник у Министарству Драган Јаћимовић, који истиче да су им руке једноставно везане.

  • Нажалост, Министарство нема апсолутно никакве ингеренције да се мијеша у рад било којег савеза, па тако ни рукометног. Они сами морају да ријеше све те своје нагомилане проблеме којима су, евидентно, оптерећени. Једино што Министарство може да уради, то је да пружи савјетодавну помоћ и наш став је да се организује састанак на којем ће се наћи обје стране и да се на тај начин покуша пронаћи излаз из ове нимало угодне ситуације - нагласио је Јаћимовић.

Брука и срамота

Доскорашњи потпредсједник УО РС РС Драгомир Шапоња огорчен је дешавањима.

- Нисам правник да говорим о закону, али сматрам да је Скупштина у Добоју нелегална, а ова друга, у Бањалуци, највећа брука и срамота за рукомет Српске. Предлажем да Министарство спорта постави своје људе да руководе Савезом све док двије “зараћене” стране не нађу заједнички језик и начин да раде у интересу рукомета - категоричан је Шапоња.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана