Prije 30 godina Borac osvojio Kup Maršala Tita

Darko Pašagić
Prije 30 godina Borac osvojio Kup Maršala Tita

Banjaluka - Na današnji dan prije 30 godina fudbaleri Borca ispisali su najljepšu stranicu u klupskoj istoriji, kada su kao član Druge lige, grupa zapad, bivše Jugoslavije osvojili Kup Maršala Tita savladavši u finalu moćnu Crvenu zvezdu sa 1:0.

Gol Senada Lupića iz 60. minuta i dan-danas se prepričava, a posebno veličanstveni doček dan kasnije, 12. maja, koji je više od 50.000 Banjalučana “crveno-plavima” priredilo na nekadašnjem trgu Edvarda Kardelja (današnji Trg Krajine). Same utakmice, te dodjele pehara i svih detalja za ovaj istorijski uspjeh prisjetili su se tadašnji predsjednik kluba Mesud Mulaomerović, kapiten Damir Špica, te akteri Stojan Malbašić i Milorad Bilbija.

- Pred put u Beograd napravili smo zastavice na kojima je pisalo “Borac učesnik finala Kupa Maršala Tita”, ali i samo pet na kojima je pisalo “Borac pobjednik Kupa Maršala Tita”. O njima smo znali samo tadašnji direktor kluba, pokojni Milorad Slavnić, i ja. Poslije utakmice se išlo u Skupštinu Jugoslavije na dodjelu medalja i tek tada smo čelnicima FS Jugoslavije i ljudima iz Crvene zvezde dali pobjedničke zastavice - naglasio je Mulaomerović.

I tri decenije kasnije trenutak dodjele pehara i doček u Banjaluci za Špicu su vrhunac karijere.

- Mislio sam da će mi srce iskočiti kada sam podigao pehar, a kada sam vidio onoliki narod pred “Boskom” emocije se više nisu mogle suzdržati. Drago mi je što naš uspjeh nije zaboravljen i što ćemo na dostojan način obilježiti godišnjicu - rekao je Špica.

Nekoliko dana prije finala Malbašić je u meču protiv Olimpije teže povrijeđen, ali je na vlastitu odgovornost igrao u finalu.

- Jednostavno se takva utakmica nije smjela propustiti. Bili smo skladna cjelina, koja je na okupu bila četiri-pet godina i jednostavno u tom susretu nismo imali šta da izgubimo. Teško ponovljiv uspjeh, ali se nadam da će Borac ponovo biti tim koji će krenuti ka vrhu - rekao je Malbašić.

Da sve tog majskog dana bude još uzbudljivije pobrinuo se glavni sudija Blažo Zuber, koji je neodstojeći kontakt između Bilbije i Gorana Milojevića okarakterisao kao penal. Lopti je prišao Dragan Stojković, šutirao po sredini, pokojni golman Borca Slobodan Karalić se nije ni pomjerio i lopta je završila u njegovom naručju.

  • I sada se naježim kada se sjetim sudijskog zvižduka. Karalić je, na moju veliku sreću, ispravio nepravdu i slavlje je moglo da počne. Bila su to daleko ljepša vremena nego danas. Nadam se da ćemo svi zajedno imati priliku da se sa Borcem radujemo njegovim novim uspjesima, a neka ova proslava bude početak jednog novog i boljeg “Velikana iz Platonove” - rekao je Bilbija.

C. ZVEZDA          0 (0)

BORAC                1 (0)

Strijelac: Lupić u 60. minutu. 

Stadion: JNA u Beogradu. 

Gledalaca: 25.000.

Sudija: Blažo Zuber (Bačka Topola). 

Žuti kartoni: Cvetković, Milojević (Crvena zvezda), Beširević, Špica (Borac).

CRVENA ZVEZDA: Stojanović, Milojević, Marović, Jurić, Radovanović, Krivokapić, Binić, Prosinečki, Cvetković, Stojković, Đurović (od 71. minuta Joksimović). Trener: Velibor Vasović.

BORAC: Karalić, Malbašić, Mataja, Bilbija, Lipovac, Špica, Durgutović (od 74. minuta Šijaković), Matejić, Beširević, Popović, Lupić (od 88. minuta Lemić). Trener: Husnija Fazlić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana