Prije 17 godina Fudbalski klub Borac osvojio Mitropa kup

Slavko Basara
Prije 17 godina Fudbalski klub Borac osvojio Mitropa kup

BANjA LUKA - Istorija i uspjesi iz prošlosti su jedan od kamena temeljaca za uspješnu budućnost. To se može reći i za Fudbalski klub Borac iz Banje Luke, koji je svoj najveći uspjeh u istoriji kluba ostvario na današnji dan 1992. godine osvojivši trofej Mitropa kupa.

Naime, tada su Banjolučani u finalnom susretu turnira u Fođi pobijedili mađarski Vašutaš poslije boljeg izvođenja jedanaesteraca 5:3. U regularnom dijelu bilo je neriješeno 1:1. Prije toga "crveno-plavi" su u polufinalu, takođe, poslije boljeg izvođenja udarca s bijele tačke eliminisali domaćina Fođu 4:2 (2:2).

Banjolučani su bili apsolutni autsajderi na turniru u Italiji, na koji su stigli poslije velikih putašestvija i dovijanja na razne načine, jer je u Jugoslaviji već uveliko bjesnio građanski rat.

- Kao potpredsjednik kluba, krajem maja 1992. godine, sam stalno boravio u klupskim prostorijama. Predsjednik Anđelko Grahovac i direktor Tomo Marić su svakodnevno održavali vezu sa Fudbalskim savezom Jugoslavije i dogovorili putovanje za Fođu. Bilo je to rizično putovanje, ali uspjeli smo. I pobijedili - istakao je Živko Stanić, tadašnji potpredsjednik FK Borac.

Jedan od učesnika veličanstvenog finala u Fođi bio je i Branko Kovačević, danas poznati biznismen.

- Bilo je to dosta nezgodno vrijeme, rat u BiH i Jugoslaviji se razbuktao. S banjolučkog aerodroma smo otišli avionom do Tivta, a dalje feribotom od Bara do Barija. Naš trener Zoran Smileski je prikupljao podatke o protivnicima. Posebno smo se spremali za meč protiv Fođe koji je posmatralo 30.000 gledalaca. Nismo se uplašili, pobijedili smo. Osjećaj je bio fenomenalan. Uobičajenog slavlja u Banjoj Luci nije bilo jer su već počele da padaju prve žrtve rata u Slavoniji i BiH - prisjeća se Kovačević.

Pobjednički pehar primio je kapiten Stojan Malbašić, golman Milan Simeunović, junak polufinala i finala je dobio priznanje, a specijalna nagrada pripala je i predsjedniku Grahovcu. Bilo je to prije 17 godina, a pehar Mitropa kupa i dalje ukrašava vitrine trofejne sale na Gradskom stadionu u Banjoj Luci. Borac je posljednji osvajač ovog takmičenja 1992. godine. Od tada traje san Banjolučana da ugledaju opet svjetla međunarodne pozornice.

Mitropa kup

Mitropa kup, ili Srednjoevropski kup, je bilo prvo veće međunarodno klupsko takmičenje u fudbalu na evropskom kontinentu. Takmičenje se održavalo u periodu od 1927. do 1992. godine, s pauzom između 1941. i 1955. godine.

Na inicijativu Austrijanca Huga Mejsla, 16. i 17. jula 1927. godine, u Veneciji donijeta je odluka o osnivanju ovog takmičenja. Prve utakmice su odigrane već 14. avgusta iste godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana