Premijer liga B guši rukomet Srpske

Siniša Kotaraš
Premijer liga B guši rukomet Srpske

Banjaluka - Mediji iz FBiH prenijeli su vijest da je Upravni odbor Rukometnog saveza BiH donio odluku da od naredne takmičarske sezone, 2019/20, bude formiran i drugi rang takmičenja na nivou BiH, odnosno Premijer liga B.

Ipak, ako je suditi prema prvim reakcijama, većina rukometnih radnika, ali i onih koji rukomet prate sa tribina, strahuje da je ovo samo prvi korak prema laganom nestanku nadležnosti Rukometnog saveza Republike Srpske, te da će se vremenom sve preseliti na samo jedno mjesto, u Sarajevo.

Međutim, prema tvrdnji člana Upravnog odbora Vojislava Rađe, ta vijest nije tačna jer nikakva odluka o novom sistemu takmičenja nije donesena.

- Prisustvovao sam sjednici i odgovorno tvrdim da na njoj nije donesena nikakva konačna odluka o formiranju bilo kakve lige. Po poslovniku o radu Upravnog odbora RS BiH, svi članovi UO, kao i RS RS i RS FBiH, imaju pravo da na dnevni red stave temu za koju smatraju da je bitna za rukometni sport u BiH ili sam rad UO. To pravo je iskoristio predsjednik RS FBiH Asim Šahman i stavio prijedlog o formiranju Premijer lige B. Još jednom ponavljam, taj prijedlog nije usvojen, nikakva odluka nije donesena, već smo mi, u ime RS RS, prihvatili da taj prijedlog prenesemo u matični savez i detaljno ga razmotrimo - kategoričan je Rađa.

Prema njegovim riječima, sve je krenulo još u septembru, kada je Upravni odbor, zbog odbijanja Izviđača da igra Premijer ligu, te insistiranja da Goražde ostane u ligi, prihvatio da do 31. decembra razmisli o sistemu takmičenja u budućnosti.

- To je, u suštini, bila samo kulminacija rada u posljednjih 15 godina. Još tada je neko iz Republike Srpske prihvatio da, mimo svih zakonskih osnova, Premijer ligu popunjavaju dva kluba iz FBiH, a samo jedan iz Republike Srpske. Pokušali smo u junu 2017. godine, kada je Skupština RS RS prihvatila da se udruži u novi RS BiH, da to poništimo i da u Premijer ligu ulaze samo dva kluba, po jedan iz Federacije i Srpske. Ta odluka je sve ovo vrijeme bila diskutabilna, a mi nismo imali nikakvu mogućnost da je poništimo. Ove godine smo u tome napokon uspjeli, ali nisam siguran kako će to izgledati naredne godine - tvrdi Rađa.

Tako je, kako Rađa kaže, došlo do Šahmanovog prijedloga.

- On je kao jedno od rješenja predložio formiranje Premijer lige B, gdje bi svi klubovi imali jednak status, iznio je i neke modalitete, onako kako je on smatrao da treba da bude. Mi to, naravno, nismo mogli da prihvatimo jer nismo imali odluku matičnog saveza. Ono što su članovi Upravnog odbora iz RS jedino prihvatili jeste da će taj prijedlog prenijeti u Rukometni savez RS i detaljno ga razmotriti. Komesar takmičenja Premijer lige Zdenko Alpeza dobio je zadatak da nam ovaj prijedlog do kraja godine dostavi u pisanoj formi, kako bismo mogli jasnije da vidimo o čemu se tu radi. Tek ukoliko bi naš savez dao zeleno svjetlo, moglo bi da se počne sa pregovorima o novom sistemu takmičenja. Ali, to zahtijeva i potpisivanje posebnih ugovora između RS RS i FBiH - zaključio je Rađa. 

 

Ne želim da rušim RS RS

Na konstataciju da bi eventualno formiranje Premijer B lige umanjilo značaj Rukometnog saveza RS, Rađa je reagovao veoma emotivno.

- Moj otac Miodrag je bio jedan od osnivača RS RS i ja sam posljednji koji bi ga sada rušio. Lično, bio bih najsrećniji da je savez i sada isti kao što je bio onda. Međutim, savez je unazad pet godina toliko urušen, a međuljudski odnosi su bili na samom dnu da je bio na ivici gašenja. Ipak, dolaskom novih ljudi krenulo je nabolje, ali mora biti jasno da je mukotrpan i dug put do konačnog ozdravljenja - tvrdi Rađa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana