Премијер лига Б гуши рукомет Српске

Синиша Котараш
Премијер лига Б гуши рукомет Српске

Бањалука - Медији из ФБиХ пренијели су вијест да је Управни одбор Рукометног савеза БиХ донио одлуку да од наредне такмичарске сезоне, 2019/20, буде формиран и други ранг такмичења на нивоу БиХ, односно Премијер лига Б.

Ипак, ако је судити према првим реакцијама, већина рукометних радника, али и оних који рукомет прате са трибина, страхује да је ово само први корак према лаганом нестанку надлежности Рукометног савеза Републике Српске, те да ће се временом све преселити на само једно мјесто, у Сарајево.

Међутим, према тврдњи члана Управног одбора Војислава Рађе, та вијест није тачна јер никаква одлука о новом систему такмичења није донесена.

- Присуствовао сам сједници и одговорно тврдим да на њој није донесена никаква коначна одлука о формирању било какве лиге. По пословнику о раду Управног одбора РС БиХ, сви чланови УО, као и РС РС и РС ФБиХ, имају право да на дневни ред ставе тему за коју сматрају да је битна за рукометни спорт у БиХ или сам рад УО. То право је искористио предсједник РС ФБиХ Асим Шахман и ставио приједлог о формирању Премијер лиге Б. Још једном понављам, тај приједлог није усвојен, никаква одлука није донесена, већ смо ми, у име РС РС, прихватили да тај приједлог пренесемо у матични савез и детаљно га размотримо - категоричан је Рађа.

Према његовим ријечима, све је кренуло још у септембру, када је Управни одбор, због одбијања Извиђача да игра Премијер лигу, те инсистирања да Горажде остане у лиги, прихватио да до 31. децембра размисли о систему такмичења у будућности.

- То је, у суштини, била само кулминација рада у посљедњих 15 година. Још тада је неко из Републике Српске прихватио да, мимо свих законских основа, Премијер лигу попуњавају два клуба из ФБиХ, а само један из Републике Српске. Покушали смо у јуну 2017. године, када је Скупштина РС РС прихватила да се удружи у нови РС БиХ, да то поништимо и да у Премијер лигу улазе само два клуба, по један из Федерације и Српске. Та одлука је све ово вријеме била дискутабилна, а ми нисмо имали никакву могућност да је поништимо. Ове године смо у томе напокон успјели, али нисам сигуран како ће то изгледати наредне године - тврди Рађа.

Тако је, како Рађа каже, дошло до Шахмановог приједлога.

- Он је као једно од рјешења предложио формирање Премијер лиге Б, гдје би сви клубови имали једнак статус, изнио је и неке модалитете, онако како је он сматрао да треба да буде. Ми то, наравно, нисмо могли да прихватимо јер нисмо имали одлуку матичног савеза. Оно што су чланови Управног одбора из РС једино прихватили јесте да ће тај приједлог пренијети у Рукометни савез РС и детаљно га размотрити. Комесар такмичења Премијер лиге Зденко Алпеза добио је задатак да нам овај приједлог до краја године достави у писаној форми, како бисмо могли јасније да видимо о чему се ту ради. Тек уколико би наш савез дао зелено свјетло, могло би да се почне са преговорима о новом систему такмичења. Али, то захтијева и потписивање посебних уговора између РС РС и ФБиХ - закључио је Рађа. 

 

Не желим да рушим РС РС

На констатацију да би евентуално формирање Премијер Б лиге умањило значај Рукометног савеза РС, Рађа је реаговао веома емотивно.

- Мој отац Миодраг је био један од оснивача РС РС и ја сам посљедњи који би га сада рушио. Лично, био бих најсрећнији да је савез и сада исти као што је био онда. Међутим, савез је уназад пет година толико урушен, а међуљудски односи су били на самом дну да је био на ивици гашења. Ипак, доласком нових људи кренуло је набоље, али мора бити јасно да је мукотрпан и дуг пут до коначног оздрављења - тврди Рађа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана