Predsjednički izbori u FS Republike Srpske: Kovačević ili Jelić

Milan Zubović
Predsjednički izbori u FS Republike Srpske: Kovačević ili Jelić

Banjaluka - Da li će Mile Kovačević započeti novi mandat na čelu Fudbalskog saveza Republike Srpske ili će u njegovu fotelju sjesti Petar Jelić, biće poznato danas nakon izborne sjednice Skupštine FS RS.

Iako je na čelu kuće fudbala RS skoro devet godina, Kovačević će prvi put odraditi četvorogodišnji mandat do kraja. Funkciju predsjednika preuzeo je 30. novembra 2007. godine kao potpredsjednik Saveza nakon smrti Milana Jelića i tu se zadržao tri godine. Na izborima 2010. godine bio je jedini kandidat i odradio je tek polovinu mandata pošto su Evropska (UEFA) i Svjetska (FIFA) fudbalska federacija tražile da budu održani novi izbori. Na sjednici održanoj 28. septembra 2012. godine porazio je Draška Ilića sa 48:6. Kovačevića je nominovao Područni fudbalski savez Gradiška, a podršku je dobio od još četiri područna saveza: Prijedor, Doboj, Bijeljina i sarajevsko-romanijska regija.

Nakon što je prošle sezone okončao igračku karijeru, Jelić je odlučio da krene stopama svog oca Milana koji je na čelu saveza bio od 1996. do 2007. Dvadesetdevetogodišnjeg Petra kandidovao je PFS Banjaluka, a podržao PFS Trebinje. Igračku karijeru započeo je u Modriča Maksimi iz rodnog grada, da bi 2006. godine prešao u Nirnberg koji ga je iste godine poslao na pozajmicu u Karl Cajc Jenu. Iduće godine uslijedio je odlazak u OFK Beograd, gdje je ostao tri godine, da bi potom od 2010. do 2012. nastupao za Volgu iz Nižnjeg Novgoroda, dok je jedno vrijeme bio na pozajmici u Dinamu iz Tbilisija. Tokom 2013. branio je boje Novog Pazara, a iduće godine otišao u kineski Guangdong Sanrej Kejv. Sezonu 2014-1.5 proveo je u beogradskom Radu gdje je završio karijeru, a ostaće zapamćen po tome što je na utakmici protiv Voždovca postigao pet golova. Upisao je dva nastupa za reprezentaciju BiH.

Osim Kovačevića i Milana Jelića, funkciju predsjednika FS RS tokom 24 godine još je obavljao Branko Lazarević u periodu od 1992. do 1996. godine.

Procedura

Izborna sjednica počeće danas u 11 časova. Prema statutu, 55 delegata Skupštine FS RS, koji dolaze iz sedam područnih saveza, biraju predsjednika i kandidatu je potrebna natpolovična većina, to jest minimalno 28 glasova, da bi bio imenovan. Ako u prvom krugu glasanja nijedan kandidat ne dobije natpolovičnu većinu glasova, ulazi se u drugi krug gdje će novi predsjednik biti izabran prostom većinom glasova. Da bi izborna sjednica Skupštine mogla biti održana potrebno je da prisustvuju tri četvrtine delegata. Osim predsjednika, biće izabran i novi Izvršni odbor. Glasanje je tajno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana