Предсједнички избори у ФС Републике Српске: Ковачевић или Јелић

Милан Зубовић
Предсједнички избори у ФС Републике Српске: Ковачевић или Јелић

Бањалука - Да ли ће Миле Ковачевић започети нови мандат на челу Фудбалског савеза Републике Српске или ће у његову фотељу сјести Петар Јелић, биће познато данас након изборне сједнице Скупштине ФС РС.

Иако је на челу куће фудбала РС скоро девет година, Ковачевић ће први пут одрадити четворогодишњи мандат до краја. Функцију предсједника преузео је 30. новембра 2007. године као потпредсједник Савеза након смрти Милана Јелића и ту се задржао три године. На изборима 2010. године био је једини кандидат и одрадио је тек половину мандата пошто су Европска (УЕФА) и Свјетска (ФИФА) фудбалска федерација тражиле да буду одржани нови избори. На сједници одржаној 28. септембра 2012. године поразио је Драшка Илића са 48:6. Ковачевића је номиновао Подручни фудбалски савез Градишка, а подршку је добио од још четири подручна савеза: Приједор, Добој, Бијељина и сарајевско-романијска регија.

Након што је прошле сезоне окончао играчку каријеру, Јелић је одлучио да крене стопама свог оца Милана који је на челу савеза био од 1996. до 2007. Двадесетдеветогодишњег Петра кандидовао је ПФС Бањалука, а подржао ПФС Требиње. Играчку каријеру започео је у Модрича Максими из родног града, да би 2006. године прешао у Нирнберг који га је исте године послао на позајмицу у Карл Цајц Јену. Идуће године услиједио је одлазак у ОФК Београд, гдје је остао три године, да би потом од 2010. до 2012. наступао за Волгу из Нижњег Новгорода, док је једно вријеме био на позајмици у Динаму из Тбилисија. Током 2013. бранио је боје Новог Пазара, а идуће године отишао у кинески Гуангдонг Санреј Кејв. Сезону 2014-1.5 провео је у београдском Раду гдје је завршио каријеру, а остаће запамћен по томе што је на утакмици против Вождовца постигао пет голова. Уписао је два наступа за репрезентацију БиХ.

Осим Ковачевића и Милана Јелића, функцију предсједника ФС РС током 24 године још је обављао Бранко Лазаревић у периоду од 1992. до 1996. године.

Процедура

Изборна сједница почеће данас у 11 часова. Према статуту, 55 делегата Скупштине ФС РС, који долазе из седам подручних савеза, бирају предсједника и кандидату је потребна натполовична већина, то јест минимално 28 гласова, да би био именован. Ако у првом кругу гласања ниједан кандидат не добије натполовичну већину гласова, улази се у други круг гдје ће нови предсједник бити изабран простом већином гласова. Да би изборна сједница Скупштине могла бити одржана потребно је да присуствују три четвртине делегата. Осим предсједника, биће изабран и нови Извршни одбор. Гласање је тајно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана