Posljednja nada za rukomet

Dušan Repija
Posljednja nada za rukomet

Banjaluka - Rukometni radnici koji vode klubove spremni su da sjednu za isti sto i započnu normalizaciju u Rukometnom savezu BiH da ­bi bio izbjegnut najcrnji scenario - najavljena suspenzija EHF-a.

Evropska kuća rukometa odredila je da je 20. avgust posljednji rok za dokaze o inicijativi ili pronalasku rješenja da bi najtrofejniji sport u BiH konačno krenuo sa dna. Godine malverzacija, slobodno se može reći i kriminala, milionska dugovanja za koja se pretpostavlja da iznose između tri i četiri miliona maraka, doveli su do moguće suspenzije klubova i reprezentacije iz evropskih takmičenja, što bi na neki način značilo i kraj rukometa. Svih mračnih godina klubovi su bili svijetla tačka, a tek onda reprezentacija, iako je odlazeći predsjednik Amir Zahirović svojevremeno tvrdio suprotno. Kako je rukovodstvo saveza prije desetak dana podnijelo ostavke, vruć krompir u rukama je klubova i entitetskih saveza, a sudeći prema raspoloženju imamo razloga za optimizam, bez obzira na kratak rok za popravljanje godina nerada i nebrige. Predstavnici RS RS, koji svakog dana iščekuju pravosnažnu odluku suda da su legalno i legitimno izabrani na funkcije koje obavljaju, u međuvremenu su formirali komisiju koja ima zadatak da sa kolegama iz RS FBiH pokuša da pronađe rješenje. Danas je u Mostaru sjednica predstavnika federalnog saveza, a prvi čovjek Bosne iz Visokog Adnan Delić nema dilemu da će delegati pokazati jedinstvo.

- U kontaktu sam sa kolegama iz svih klubova, svi su svjesni da nemamo ni dan za gubljenje. Klubovi su držali rukomet živim i siguran sam da ćemo biti ujedinjeni, kako mi tako i oni na nivou cijele BiH, da bismo pokušali da spasimo što se spasiti može. Siguran sam da ćemo sjesti i brzo se dogovoriti da bismo sve postavili na zdrave osnove, da imamo jasnu viziju - rekao je Delić.

Njegovo mišljenje dijeli i predsjednik Skupštine Zrinjskog Dario Pušić, uz napomenu da je potrebna podrška institucija.

  • Naše namjere i volja nisu pod znakom pitanja, ali sigurno nećemo moći sami. Država mora da se uključi u rješavanje problema, vidio sam da je Olimpijski komitet BiH to već uradio, što je dobro. Optimista sam, ali moramo biti vrlo brzo, kratki i jasni - rekao je Pušić.

Šta je novo u “novom” savezu?

Odlazeći predsjednik RS BiH Amir Zahirović najavio je prilikom preuzimanja dužnosti da će u vrlo kratkom roku podnijeti krivične prijave protiv odgovornih za haotično stanje i velike dugove, ali to se nije desilo ni 14 mjeseci kasnije. Jedan od razloga je sigurno taj što je formiranjem famoznog “novog” RS BiH, koji nikada nije dobio poreski broj, većina dotadašnjih čelnika samo obukla nova odijela i nastavila da radi, pa je u stvari pitanje šta je novo u “novom” savezu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana