Polusezona u rukometnoj Premijer ligi otkrila stare boljke: Sudija i delegati mogu da rade šta hoće

Dušan Repija
Polusezona u rukometnoj Premijer ligi otkrila stare boljke: Sudija i delegati mogu da rade šta hoće

Banjaluka - Zavjesa na prvi dio Premijer lige u rukometu spuštena je u srijedu, ali je trenerima srpskih klubova ostao gorak ukus u ustima bez obzira na rezultate njihovih klubova.

Borac je u igri za titulu, Sloga i Slavija su prebacile očekivanja, dok je Derventa malo podbacila, ali bez obzira na stanje na tabeli, treneri ovih klubova saglasni su da je suđenje bilo vrlo loše. Jedan od ključnih razloga zašto je ovo godinama najlošiji segment rukometa, leži u loše organizovanom savezu, odnosno nepostojanju mehanizma koji štiti klubove, a arbitre kažnjava za greške koje su napravili.

Prvi apsurd je sprega između delegata i sudija, jer ma koliko loše arbitri odradili svoj posao, dobijaju visoke ocjene.

- To je možda i najveći problem, jer se gotovo ne može desiti da sudije ispadnu sa liste. Koliko god loši bili, dobiju dobre ocjene, jer delegate niko ne kontroliše - rekao je trener Borca Bojan Unčanin.

U RS BiH postoji sudijska komisija koja bi trebalo da kontroliše rad sudija, ali i delegata. Ona broji tri člana, a jedan je bivši internacionalni sudija Alija Hasić.

- Slažem se sa konstatacijom da delegati daju visoke ocjene i taj problem će biti prva tačka dnevnog reda na sudijskom seminaru u februaru. Međutim, veliki je problem što predstavnici klubova po završetku meča samo potpišu zapisnik, a imaju pravo da napišu prigovor onim čime nisu bili zadovoljni. To nije žalba na suđenje koja košta 500 maraka, to je prigovor koji je besplatan, a može da pomogne. Pazite, kada niko ne napiše taj prigovor, onda mi nemamo mehanizam da kažnjavamo aktere utakmice - rekao je Hasić.

Koliko su ocjene nerealne govori i podatak da je jedan sudijski par ispao sa liste sa ocjenom 75,6, koja je u evropskim okvirima debelo iznad prosjeka.

- Bio sam sudija međunarodni sudija 12 godina i nerijetko dobijao ocjene oko 70, ponekad i niže. Međutim, kod nas je gotovo nemoguće dobiti manju ocjenu od 77, a svi koji je dobiju jednom ili dva puta u opasnosti su da više ne sude u eliti. To moramo da mijenjamo, da zauzmemo jasniji kriterijum i ocjenjujemo onako kako zaista jeste, inače ćemo se naći u još većem problemu - zaključio je Hasić.

Još jedna nelogičnost je nepisano pravilo prilikom delegiranja da recimo ako igraju srpski i bošnjački klub, sude hrvatske sudije. To se dešava bez obzira na kvalitet arbitara, pa nerijetko oni lošijeg kvaliteta za neznanje budu nagrađeni delegiranjem za derbi mečeve.

- I to je tačno i to ćemo mijenjati u narednom periodu. Najsrećniji bih bio kada bi braća Amar i Dino Konjičanin ili recimo par Aleksandar Jović - Nedim Arnautović mogli uvijek da sude najgušće mečeve. Predlagao sam da nekoliko parova sudi tri dana zaredom ukoliko je to potrebno, jer ne treba gledati na kvote na uštrb kvaliteta, odnosno pravednog suđenja - rekao je Hasić.

Savez bez adekvatnog odgovora

Predsjednik RS BiH Amir Zahirović je prilikom dolaska čelo saveza rekao da komisije neće postojati samo na papiru, nego da će raditi svoj posao. One su formirane, ali je do sada malo šta urađeno.

- Dobijanje poreskog broja je prioritet svih prioriteta, tako da smo pomalo zapostavili sve ostalo - priznaje Zahirović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana