Полусезона у рукометној Премијер лиги открила старе бољке: Судија и делегати могу да раде шта хоће

Душан Репија
Полусезона у рукометној Премијер лиги открила старе бољке: Судија и делегати могу да раде шта хоће

Бањалука - Завјеса на први дио Премијер лиге у рукомету спуштена је у сриједу, али је тренерима српских клубова остао горак укус у устима без обзира на резултате њихових клубова.

Борац је у игри за титулу, Слога и Славија су пребациле очекивања, док је Дервента мало подбацила, али без обзира на стање на табели, тренери ових клубова сагласни су да је суђење било врло лоше. Један од кључних разлога зашто је ово годинама најлошији сегмент рукомета, лежи у лоше организованом савезу, односно непостојању механизма који штити клубове, а арбитре кажњава за грешке које су направили.

Први апсурд је спрега између делегата и судија, јер ма колико лоше арбитри одрадили свој посао, добијају високе оцјене.

- То је можда и највећи проблем, јер се готово не може десити да судије испадну са листе. Колико год лоши били, добију добре оцјене, јер делегате нико не контролише - рекао је тренер Борца Бојан Унчанин.

У РС БиХ постоји судијска комисија која би требало да контролише рад судија, али и делегата. Она броји три члана, а један је бивши интернационални судија Алија Хасић.

- Слажем се са констатацијом да делегати дају високе оцјене и тај проблем ће бити прва тачка дневног реда на судијском семинару у фебруару. Међутим, велики је проблем што представници клубова по завршетку меча само потпишу записник, а имају право да напишу приговор оним чиме нису били задовољни. То није жалба на суђење која кошта 500 марака, то је приговор који је бесплатан, а може да помогне. Пазите, када нико не напише тај приговор, онда ми немамо механизам да кажњавамо актере утакмице - рекао је Хасић.

Колико су оцјене нереалне говори и податак да је један судијски пар испао са листе са оцјеном 75,6, која је у европским оквирима дебело изнад просјека.

- Био сам судија међународни судија 12 година и неријетко добијао оцјене око 70, понекад и ниже. Међутим, код нас је готово немогуће добити мању оцјену од 77, а сви који је добију једном или два пута у опасности су да више не суде у елити. То морамо да мијењамо, да заузмемо јаснији критеријум и оцјењујемо онако како заиста јесте, иначе ћемо се наћи у још већем проблему - закључио је Хасић.

Још једна нелогичност је неписано правило приликом делегирања да рецимо ако играју српски и бошњачки клуб, суде хрватске судије. То се дешава без обзира на квалитет арбитара, па неријетко они лошијег квалитета за незнање буду награђени делегирањем за дерби мечеве.

- И то је тачно и то ћемо мијењати у наредном периоду. Најсрећнији бих био када би браћа Амар и Дино Коњичанин или рецимо пар Александар Јовић - Недим Арнаутовић могли увијек да суде најгушће мечеве. Предлагао сам да неколико парова суди три дана заредом уколико је то потребно, јер не треба гледати на квоте на уштрб квалитета, односно праведног суђења - рекао је Хасић.

Савез без адекватног одговора

Предсједник РС БиХ Амир Захировић је приликом доласка чело савеза рекао да комисије неће постојати само на папиру, него да ће радити свој посао. Оне су формиране, али је до сада мало шта урађено.

- Добијање пореског броја је приоритет свих приоритета, тако да смо помало запоставили све остало - признаје Захировић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана