Pola vijeka Karate kluba “Sinđelić” protkano uspjesima

Darko Pašagić
Pola vijeka Karate kluba “Sinđelić” protkano uspjesima

Banjaluka - Ove godine navršava se 50 godina od nastanka Univerzitetskog sportskog društva Karate klub “Sinđelić”, koje je do 1993. godine nosilo ime KK “Rade Ličina”, a jedna od manifestacija u sklopu proslave velikog jubileja biće 15. tradicionalni Međunarodni turnir “Banjaluka open 2019”, koji će sutra biti održan u dvorani “Borik”.

Na ovoj smotri, koja počinje u deset časova, učestvovaće sve uzrasne kategorije, a takmičari će nastupiti u katama i borbama, pojedinačno i ekipno.

- Očekujemo nastup između 800 i 1.000 takmičara iz Austrije, Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Makedonije, Slovenije, Republike Srpske i BiH. Biće proglašeni najbolji pojedinci u muškoj i ženskoj konkurenciji, kao i tri prvoplasirana kluba u generalnom plasmanu. U sklopu turnira pripremili smo i podjelu zahvalnica mnogobrojnim pojedincima i privrednim subjektima bez kojih “Sinđelić” ne bio bio ono što jeste - naglasio je trener banjalučkog kluba Miroljub Kremenović, koji odnedavno obavlja i funkciju predsjednika Karate saveza Republike Srpske.

On je početkom posljednje decenije prošlog vijeka pronosio slavu “Rade Ličine”, potom i “Sinđelića”, ali i Banjaluke, Republike Srpske i tadašnje Jugoslavije. Nagrada za sjajne rezultate stigla je početkom 1993. godine, kada je Kremenović u tradicionalnoj akciji “Glasa Srpske” izabran za prvog najboljeg sportistu Republike Srpske.

- Ti trenuci se ne zaboravljaju i ostaju trajno u sjećanju jednog čovjeka i sportiste. Ujedno, bio sam i preteča svih kasnijih sjajnih rezultata “Sinđelića”, koje smo nastavili da postižemo sve do danas. Poslije mene još trojica članova našeg kluba bili su najbolji sportisti Republike Srpske, Dragiša Vuletić, Boris Jeličić i Dalibor Blagojević - dodao je Kremenović, koji je bio višestruki šampion BiH i Jugoslavije, pojedinačni prvak Evrope, vicešampion svjetskog Kupa i deset godina reprezentativac SFRJ.

Predsjednik “Sinđelića” Nenad Bodiroža naglasio je da se klub održao i u veoma teškim vremenima, pogotovo za sport.

- Teško je reći koliko je polaznika karatea prošlo kroz klub od 1969. do 1993. godine, kao i poslije toga, ali računamo da je od preimenovanja u “Sinđelić” taj broj između 5.000 i 6.000, od kojih je bar polovina imala takmičarski nastup. Svima je poznato da su posljednja decenija prošlog i prva ovog vijeka bile najuspješnije za naš klub jer smo tada na evropskim i svjetskim prvenstvima osvojili više od 30 medalja, doduše u NjKC verziji. Od prije nekoliko godina svi klubovi u BiH nastupaju samo u NjKF verziji, gdje se mnogo teže postižu veliki rezultati, ali vjerujem da ćemo veoma brzo i pod okriljem ove federacije početi da briljiramo. Velika je šteta što u vrijeme naših najvećih uspjeha nismo nastupili u NjKF verziji jer je sigurno da bi generacija koju smo tada imali i tamo briljirala - rekao je Bodiroža.

Najviše pažnje u ovom klubu posvećuje se seniorskim rezultatima.

- Godinama smo u seniorskoj konkurenciji neprikosnoveni u Republici Srpskoj, a i u ostalim starosnim kategorijama smo u samom vrhu. Sada imamo sjajnu generaciju takmičara i takmičarki, koji su već počeli da postižu odlične rezultate, ali sam siguran da će kroz godinu-dvije biti još uspješniji. Među njima svakako vrijedi istaći Mariju Marić, Tatjanu Štrbac, Teodoru Kuridžu, Nemanju Danilovića, Vedrana Pauljevića, Dragana Adamovića, Savu Đenića, Slađanu Vulić, Bojanu Vulić, Stefana Danilovića, Andreja Mijatovića... - dodao je Bodiroža.

 

Kampus

Baza “Sinđelića” je sala univerzitetskog kampusa, gdje treniraju juniori i seniori.

- U svim starosnim kategorijama sada u klubu ima više od 250 karatista. Osim u kampusu, treninge obavljamo u salama osnovnih škola “Sveti Sava”, “Vuk Stefanović Karadžić” i “Branko Radičević”, kao i u Lazarevu, a sa svim kategorijama radi ukupno osam trenera. U normalnom funkcionisanju kluba pomažu nam grad Banjaluka, Ministarstvo porodice, omladine i sporta, brojne privatne firme, ali i drugi prijatelji kluba, a važna karika u finansiranju je i članarina - rekao je Kremenović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana